Anasayfa / Anne&Bebek / Bebeklerin Ağlama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Bebeklerin Ağlama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Bebekler, özellikle deneyimsiz ebeveynler için pek çok bilinmeyene sahiptirler; çünkü kendilerini doğrudan ifade edecek dilsel özellikleri henüz edinememişlerdir ve çareyi beden dilinde aramak durumundadırlar. Bebeklerin beden diliyse, genellikle yalnızca ağlamaktan ibarettir! Peki, bebekler neden ağlar?

Acıkınca

“Yenidoğan” olarak tanımlanan dönemde bebeklerin 1 ila 3 saat kadar ağlamaları, olağan bir durumdur. İlk 1 haftada “yenidoğan sarılığı”, 15 günde yine sarılık ve tartı kontrolleri, 6 ayda ise, her ay yapılan kilo kontrollerinden geçirilen bebek şayet yeterli kiloya erişememişse, nedenleri araştırılacaktır. İyi beslenemeyen bebeğin tepkisi, elbette ağlamak olacaktır. İdrarını günde en azından 5 kez yapan bebek, gereği gibi besleniyor demektir. Tartı kontrollerinin düzenli yapılmasında fayda vardır, fakat bu yapılamıyorsa, bebeğin idrarına dikkat edilmelidir; pembe renkli olması durumu, yetersiz beslenmeye işarettir ki, o zaman da anne sütüne takviye yapılması gerekmektedir.

Gaz sancısı yaşayınca

Sindirim sistemi ilk 3 ay olgunlaşmadığından, bebeklerde gaz sancısı sorunu yaşanmaktadır. Bunun dışa vurumu da bebeklerin durmaksızın ağlamasıdır. Ayaklarını karınlarına çekerler ve özellikle de akşam saatlerinde sürekli kıvranırlar. Yanı sıra hıçkırık da gazın bir göstergesidir ki, böylesi durumlarda bebekler arandığından, aç oldukları yanılgısına düşen aileler tarafından beslenmeye çalışılırlar. Böyle olunca da bağırsakları daha fazla yorulacak ve gaz sancıları artacaktır. Zaten iyi beslenen bir bebeğin uyku düzenine dikkat etmek ve beslenmesi konusunda aşırılıktan kaçınmak gerekir.

Altına yapınca

Ağlayan bebeğin uyandırdığı ilk şüphe, altının kirli olup olmadığı yönündedir; bu yüzdendir ki, karnı doyduktan sonra altını kontrol etmekte fayda vardır.

Diğer tehlikeli durumlarda

Ağlayan bir bebek, her zaman basit bir yaramazlığı ya da en doğal ihtiyaçlarını haber veriyor değildir; bazen de acil bir durum söz konusu olabilir. 38 dereceye varan yüksek ateş, gripten kaynaklanan burun tıkanıklığı, kulak iltihabı, idrarındaki koku ya da kanın işaret edeceği idrar yolu enfeksiyonu, emmedeki isteksizlik, kusma ya da gaitada kan görülmesi şeklinde kendini ele veren bağırsak düğümlenmesi, kasık bölgesindeki şişlikler ve erkek bebeklerin testislerindeki aşırı şişlik ve kızarıklık, sıkça görülen tehlikeli durumlardandır. Bu konularda da bilinçli ve tedbirli olmak, yaşanacak olası sorunların önüne geçme açısından önem arz eder.

Bebeklerde ateş

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir