Anasayfa / Yaşam / Dinleme Adabı
Konuşma dinleme adabı
Konuşma ve dinleme adabı

Dinleme Adabı

Konuşma ve dinleme adabı nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilmelidir?

İnsanlar arasındaki en önemli iletişim aracı olan dili doğru kullanmak şarttır. Yanı sıra beden dili de çok önemlidir. Konuştuğunuz kişi kim olursa olsun, yüzüne bakmalı ve göz teması kurmalısınız. Böylece daha samimi ve sıcak bir hava yaratabileceksiniz.

Zorlanarak ve konuşmakta isteksizmişçesine sergileyeceğiniz tavırlar, imajınızı zedeleyecektir.

İletişim hâlindeyken sakın ola esnemeye, söz kesmeye, gözlerinizi ilgisiz yerlerde gezdirmeye kalkmayın. Gerektiğinde ve gerektiği kadar gülümseyebilmeyi öğrenin. Ne yüksek ne de alçak ses tonuyla konuşun.

Uzun cümlelerden sonradır ki nefeslenmek için duraklayın.

Masaya yumruk atmak gibi sert tepkilerden, el kol hareketlerinden, kolları göğüste birleştirmekten, özellikle de beraberinizdekini yalnız bırakarak bir başkasıyla konuşmaya dalmaktan kaçının.

Öte yandan, kendinizden çok bahsederek,

Konuşmayı tekelinize alarak,

Ya da hiç konuşmayarak,

“Anladın mı,” diye sorarak,

Boğaz temizleyerek,

Yaptığınız espriye gülerek,

Söylenen sözleri tekrar ettirerek,

Argo kullanarak konuşma adabına aykırı davranmış olacaksınız.

Nezaket okulunda konuşma ve dinleme adabı eğitimi alınabileceğini de hatırlatarak diğer başlığımıza geçelim.

Dinleme adabı nasıl olmalıdır?

Konuşma dinleme adabı önerilerimize devam ediyoruz.

Konuşurken her nasıl iseniz, dinlerken de aynı tavrı ve tutumu sergileyebilmelisiniz. Yani her şeyden önce karşınızdaki ile göz teması kurmanız şart.

Olur da gözleriniz kazara başka yere kaysa bile büyük bir saygısızlık ve kabalık olacağından, daha emin nazarlarla karşınızdakinin gözleriyle âdeta konuşun.

Laf arasına girmekten, söylemeniz gereken şey o an aklınıza gelmişse bile titizlikle kaçının. Konuşmacının kendisini yalnız hissetmemesi açısından can kulağıyla dinlendiğine emin olmasını sağlayın.

Konuşma ve dinleme adabı demişken, telefonda konuşurken dikkat edilecek görgü kuralları yazımıza göz atabileceğinizi de belirtelim.

Konuşma ve dinleme adabı nasıl olmalı, ne gibi ayrıntıları dikkate almalı? İyi bir iletişim becerisine sahip olmanız dileklerimizle…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir