Anasayfa / Püf Noktası / En Güzel Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır? – Şekerlenmeyen Şerbet
en güzel tatlı şerbeti nasıl yapılır, tatlı şerbeti kaç dakika kaynatılır?
en güzel tatlı şerbeti nasıl yapılır?

En Güzel Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır? – Şekerlenmeyen Şerbet

En güzel tatlı şerbeti nasıl yapılır? Tatlı şerbeti tarifleri, hemen hemen aynıdır, değil mi? Tatlı şerbeti kaç dakikada pişer, diye kime sorsanız, net bir cevap alamazsınız.

Tatlı tarifleri, tam ölçüsüyle verilir. Ancak iş şerbet tarifine gelince, değişir. Çünkü sadece şeker ve su miktarı verilir; biz de ne kadar kaynatılacağını bilemeyiz.

Bir ilk yapalım; şerbetli tatlı tarifleri için şerbet nasıl yapılır, tatlı şerbeti yapmanın püf noktaları nelerdir, görelim:

En güzel tatlı şerbeti nasıl yapılır?

Tatlı şerbeti malzemelerine göz atalım:

  Su

  Şeker

  Limon suyu ya da limon tuzu

Şerbetli tatlılarda ölçü, hazırladığınız tatlının miktarına göre değişir. Genelde hepimizin evinde olan klasik fırın tepsisine yapıyorsanız, 3 su bardağı ölçüsü yeterli gelecektir.

Şekerpare, baklava, kalbura bastı…

Lohusa, mevlit, düğün şerbeti…

Hangi tür için olursa olsun, şerbet hazırlanırken sıcak su kullanmayı alışkanlık edinin.

Baklava şerbeti nasıl yapılır, iyi bir tatlı şerbeti nasıl yapılır diyenler için harika bir öneri sunalım.

  3 su bardağı şeker

  3 su bardağı su

Bir tencerede sıcak su ve şekeri kaynatın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 7-8 dakika daha kaynatın. 2-3 damla limon suyu sıkarak 1-2 dakika daha kaynatın.

En iyi tatlı şerbeti nasıl yapılırmış, görün.

Başka bir tatlı şerbeti yapılışı

Bu tarif ile tatlı şerbeti hazırlarsanız, şekerlenmesine imkân yok. Aylarca dayanabiliyor.

Tatlı şerbeti hazırlamak için;

4 bardak şeker ve 1 barsak suyu göz göz olana kadar kaynatın.

Karışıma 3 bardak daha su ekleyerek kaynatmaya devam edin.

Yine göz göz olana kadar kaynasın ve küçük bir parça limonu da kabuğuyla birlikte ekleyin.

Tatlı şerbeti hazırlanışı, bu kadar kolay!

Tatlı şerbeti kaç dakika kaynatılır?

Siz de çok güzel tatlı yapanlara soruyorsunuzdur; tatlı şerbeti ne kadar kaynamalı diye. Şimdiye kadar kimseden bir rakam alamadınız değil mi? 🙂

Tatlı şerbetini 10 dakikadan fazla kaynatmayın. Evet, yanlış okumadınız. Yarım saat boyunca kaynatanlar var. İşte bu yüzden tatlılarımız hemen yumuşar, şerbet şekerlenir ve sonuç bizi mesut etmez.

Tatlı şerbeti neden şekerlenir?

Tatlı şerbeti tariflerine göre hazırlığımızı yaparız ancak her nedense şekerlenir. Bir yerde yanlış yapıyoruzdur ama nerede? Tatlı şerbeti şekerlenmemesi için ne yapılır, biliyor musunuz?

Tatlı şerbetini uzun süre kaynatmayın. Mutlaka limon suyu ekleyin. Yarım çay kaşığı tuz ilave edin.

Yukarıdaki iki tariften hangisini uygularsanız uygulayın, şekerlenme söz konusu olmayacaktır.

Ya olursa mı? O zaman mutlaka bize yazın. 🙂

Tatlı şerbeti çekmezse ne yapılır?

Aramızda kalsın ama iyi bir tatlı, şerbetini mutlaka çeker. Eğer çekmemiş ise, tatlımız pek de iyi olmamış demektir. 🙂

E o zaman çöpe mi atacağız? Tabii ki hayır.

Tatlı şerbeti çekmezse ne yapmalı, diye düşünmeyin. Hemen fırınınızı ısıtın ve şerbetini döktüğünüz tatlıyı fırında biraz ısıtın. Göreceksiniz, çok daha iyi olacaktır.

Tatlı şerbeti sıcak mı dökülür?

Birçok tatlı tarifinde farklı önerilerde bulunulur. Tatlı sıcak, şerbet soğuk…

Aslında en güzel sonuç, her ikisi de ılıkken alınır. Yani, tatlı fırından çıkınca biraz ılınır; şerbet de biraz ılınınca, ikisi buluşturulur.

Tatlı şerbeti limonsuz olur mu?

Bizim mutfağımızda olmaz diye bir şey yok. Elinizin altında limon yok mu? Peki, limon tuzu var mı? O halde, 2-3 parça limon tuzu ekleyin. Ama limon suyu varsa, ilk tercihinizi ondan yana kullanın.

Tatlı şerbeti koyu olursa ne yapılmalıdır?

Aslında bunu baştan belirlemeniz gerekiyor. Koyu tatlı şerbeti mi elde etmek istiyorsunuz, yoksa aksi mi?

Eğer şeker ve su miktarını eşit oranda tutarsanız, daha koyu bir kıvam yakalarsınız.

Biraz daha hafif bir kıvam elde etmek ve şerbetin de akıcı olmasını istiyorsanız, ölçüyü 3/2 yapın. Mesela 2 bardak şekerse, 3 bardak su gibi.

İçinizden geçen soru hiç şaşırtıcı değil. Şekeri 3 bardak mı, yoksa 4 bardak mı kullanmalıyım? İşte burada da yaptığınız tatlının çeşidi ve damak zevkiniz devreye girecek.

En iyi tatlı şerbetini sizin yapabilmeniz dileğiyle…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

23 Yorumlar

  1. iyi gunler ben kunefe icin şerbet yapmak istiyorum birde ustaların yaptığı şerbet altın sarısı rengi oluyor bu kıvam için bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Merhabalar Harun Bey,
      Künefe ustalarından öğrenmiştim. Künefe şerbetini yaparken şeker ve suyu eşit miktarda koymanızı tavsiye ederim. Örneğin yarım kilogram künefe için 2 su bardağı şeker ve 2 bardağı su yeterli gelecektir. Şerbetin biraz koyu olması gerekiyor. Şerbet kaşıktan akarken su gibi olmayacak, biraz kıvamlı olacak. O zaman çok güzel oluyor.
      Şerbete ekstra bir şey kattıkları için değil tatlısında kullanılan tereyağın renginden dolayı şerbeti de daha sarı renkte görünüyor. Bir de Hatay civarındaki kadayıflar çok farklı ve güzel oluyor. Tatlıyı pişirdiğinizde altın sarısı rengine dönüyor. Hepsi birleşince sanırım ayrı bir lezzet çıkıyor. Tatlıyı yaparsanız afiyet olsun. 🙂

  2. Merhaba Tuba Hanım, hazır yufkadan baklava için şerbet ölçüsü nedir olmalı? Ve şerbeti ne zaman dökmeliyim(ılık mı sıcak mı soğuk mu)? Çok teşekkürler

    • Merhaba Orçun Bey,
      3 su bardağı şeker, 2.5 su bardağı su ekleyerek kaynatırsanız orta kıvamda bir şerbet elde edersiniz. Ölçü çok güzel tutuyor. Verdiğim ölçüyü yaklaşık yarım kiloluk hazır baklava yufkasında kullanabilirsiniz.
      Bu ölçüler hepimizin evinde bulunan dikdörtgen tepsiyi dolduruyor, özellikle kat kat sererek yaparsanız.
      Tatlı ılık, şerbet soğuk olsun. Afiyet olsun. 🙂

  3. Çok teşekkürler tuba hanım, ellerinize sağlık. Son bir sorum olacak
    Fazla ağır şerbet sevmiyorum. 500 gr şeker- 600 gr Su nasıl olur? Birde şerbeti nasıl hazırlamam gerek bu ölçülerde? Yani kaynamaya başlayınca ne kadar kaynatmam gerek? Hangi ateş ölçüsünde kaynatmam gerek? Ve limonu ne zaman koyup ne kadar daha kaynatmalıyım? Çok soru sordum farkındayım:) Şimdiden teşekkürler

    • 500 gram şeker ve 600 gram su ile güzel bir kıvam elde edebilirsiniz. Malzemeler kaynadıktan sonra, kısık ateşte 9 dakika daha kaynatın. Limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Harika bir şerbet olacaktır.
      Kolay gelsin.?

  4. Merhaba ben 4 tepsi şöbiyet tatlısı yapmak istiyorum hazır yufkadan ama hepsıne ne kadar miktar serbet kullabılırım bilmiyorum. bana yardımcı olurmusunuz cunku her tepsiye ayrı ayrı serbet kaynatmak cok saçma ?

    • Merhaba Derya Hanımcığım,
      Tepsinizin büyüklüğünü bilmiyorum. Yarım kg hazır baklavalık yufka için 3 su bardağı su ve 3 su bardağı şerbet kullanın. Yarım kg baklavalık yufkayla ortalama hepimizin evinde bulunan fırın tepsileriyle 1 tepsi oluyor. 4 tepsi için 12 bardak su + 12 bardak şeker gerekecek. 🙂 Size kolay gelsin, afiyet olsun.

  5. Merhabalar öncelikle bu guzel yazınız ıcın size cok teşekkür ederim. Ben elımde annelerımızın yaptığı burma baklava actım fazla oldugu ıcın bi kısmını difirize kaldırdım. onun icin nasıl bir şerbet yapmam gerekir, serbetın sıcaklıgı nasıl olmali ve iyi cekmesı ıcın bir gün önceden mi dokmeliyim serbetı. Cekmesınden cok şerbet şekerlenir mi diye korkuyorum. cevap yazarsanız cok memnun kalırım. sevgıler..

    • Ortalama bir tepsi burma baklava için 4 bardak şeker ve 3 bardak suyla şerbeti kaynatabilirsiniz. Burma baklava, şerbeti kolayca emiyor. O yüzden, miktarı biraz bol tutuyoruz. Şerbet kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika kaynatın ve 3-4 damla limon suyu ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın. Merak etmeyin, böyle yaparsanız hiç şekerlenmiyor.
      Tatlı da şerbeti de ılık olursa lezzet bir başka oluyor. 🙂 Tatlının şerbetini akşamdan dökün, ertesi güne hazır olsun.
      Afiyet olsun.
      Bütün marifetli hanımlara selamlarımı gönderiyorum. 🙂

  6. Merhaba evde yaptığım baklavaya şerbeti kötü yapmışım tabi biraz sert oldu baklava ve suyunu iyi çekmedi ne yapabilirim acaba

    • Merhaba Gülay Hanım, bu aşamadan sonra yapılacak pek bir şey yok. Fırını ısıtın ve şerbetini döktüğünüz tatlıyı tekrar fırına verin. 3-5 dakika daha pişirin. Olabildiğince şerbetini çekecektir. Afiyet olsun. ?

  7. Kolay gelsin Tuba hanim. Şerbetin ekşime yapmaması için ne yapmamiz gerekir. Bazen şerbet artabiliyor. Daha sonra kullanmak istiyorum fakat ekşiyor.

    • Merhaba Gamze Hanım,
      Tatlı şerbetini buzdolabında beklettiğinizde uzun süre bozulmadan kalabiliyor. Buzdolabında muhafaza etmenize rağmen ekşiyorsa uzun süre kaynatmış olabilirsiniz. Çay kaşığının ucuyla limon tuzu ekleyerek şerbetinizi karıştırın ve buzdolabında bekletin. Umarım ekşimesini engelleyebiliriz. Şerbetin kaynatma süresini (su kaynadıktan sonra) 10 dakikayı geçirmeyin.

      • Merhaba tuba hanım,ben 41cm lik tepsiye 70 yufka koydum. merdane ile 5 er 5 er açtım. peki tatlının şerbetini kaç ölçülerle yapmam gerekiyor.

        • Merhaba Fatoş Hanım,
          Baklavanın şerbetini 4 su bardağı şeker ve 5 bardak su ile hazırlarsanız ideal olacaktır (200 ml su bardakları için). 3-4 damla limon suyu eklemeyi unutmayın. Afiyet olsun. 🙂

  8. Tuba hanim iyi akşamlar. yaziniz cok guzel okudum. Benim de bir sorum olacak tatliya göreşerbet siniflandirmasi yaparmisiniz rica etsem. Yani kalbura basti, revani, baklava, şekerpare, kadayif için ölçü ve kivam nasil olmalı..teşekkürler

  9. En güzel tatlı şerbetleri yapımı ve püf noktaları için oldukça güzel ve faydalı bilgiler içeren bir sayfa. Teşekkürler 👍💛👧

  10. Merhabalar bir sorum vardi. Tatli serbeti kaynadikca mi katilasir? Katilasmasi gerekiyormu? Acikcasi ilk kez yapdim tarife gore tadi gayet yerinde. 2 su bardagi seker 2 bucuk su bardagi su kattim tabi limonu icinde. gul tatlisi icin. Ama biraz sulu oldu sanki yalniz tadi tam istedigim gibi katilasmasi icin bisi yapilirmiki zamanlami katilasiyor? Simdiden tesekkurler

    • Merhaba Rabia Hanım, şerbet kaynadıkça koyulaşır. Biraz da tatlının üzerinde bekledikçe katılaşır. Ne kadar koyu olursa şekerlenme ihtimali o kadar artıyor. Ertesi güne kadar biraz daha koyulaşacaktır. Eğer şerbetin bu koyuluğu hoşunuza gitmemişse sonrakilerde 5 dakika daha uzun kaynatabilirsiniz. Afiyet olsun. 🙂

  11. Merhaba tuba hanım ben evde klasik tepsılerde baklava yaptım ama önceden yaptım baklavayı şerbeti tarife göre 4.30 su bardagı seker 4 su b su kullanarak yaptım. limon suyunuda attım ve kaynamaya başladıkatn sonra 25 dk kadar kaynattım. ilk sıcaklıgı gecınce baklavanın üzerine döktüm biraz fazla geldi tam cekmedi hemde şekerlenme oldu. sekerler topak kaldı içinde görünüyor tadı kötü mü aşırı kötü degıl. şerbet koyu oldu. ıkımcı tepsımde soguk baklavam acaba fırın atıp ılıtarakmı serbetı dökmelıyım?serbetınin ölcülerini 3.30 su b serker 3.30 su b su kullamarak mı yapmalayım yardımcı olursanız çok sevınırım

    • Merhaba, tepsinizin büyüklüğü önemli burada. Su miktarını biraz daha fazla tutabilirsiniz. Örneğin 3.5 bardak şeker ve 4 bardak su ilave ederek şerbeti hazırlayabilirsiniz. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatın ve limon suyunu ilave edip, 1 dakika sonra ocağı kapatın. Şerbet muhteşem oluyor.
      Hem tatlı hem şerbet ılık olursa o zaman şerbeti çok daha rahat çekiyor. Sevgiler.:)

  12. Merhaba, bugün baklava yaptım ama sanırım şerbetine limon suyunu fazla kaçırmışım baklavayı yerken biraz ekşi tat geliyor, yapabileceğim bir şey var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir