Hamilelikte dengeli ve sağlıklı beslenmek, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bilinçli bir anne adayı, protein, kalsiyum, demir, vitamin ve mineraller bakımından zengin gıdaları beslenmesine dâhil eder. Hangi gıdaları tüketmelisiniz?
Protein kaynakları
Balık, et, yumurta, peynir, yoğurt, süt, fındık, ceviz ve kuru baklagiller gibi besinler, protein bakımından zengindir.
Kalsiyum kaynakları
Yeşil sebzeler, kurutulmuş meyveler, susam, pekmez, tahıl ürünleri, çilek, süt ve süt ürünleri, hamilelik süresince bolca tüketilmesi gereken kalsiyumdan zengin gıdalardandır.
Demir kaynakları
Gebelikte kansızlık, çok önemli bir problemdir. Gebelikte kansızlığa mahal bırakmamak için demirden zengin gıdalara bolca yer verilmelidir ki, bu gıdalar; kırmızı et, yumurta, tahin, pekmez ve tahıllardır.
A vitamini kaynakları
Bebeğin kemik, diş gelişimi ve görme yetisine büyük katkısı olan A vitamini ise, tereyağı, yumurta sarısı, portakal, kayısı gibi sarı renkli meyveler ve sarı-yeşil sebzelerde bulunur.
B vitamini kaynakları
B vitamini, bebeklerin kas ve sinir sisteminin gelişmesini sağlar; tahıllar, fındık, fıstık ve sakatatta bolca bulunur.
D vitamini kaynakları
D vitamini, bebeğin iskelet sisteminin gelişmesinde önemi çok büyüktür. Yumurta, balıkyağı ve süt ürünlerinde D vitamini bulunur.
Hamilelikte vitamin ve mineral takviyesi yapılmalı mıdır?
Gebelik sürecinde mineral ve vitaminlerin yetersiz olması, bebeğin özellikle beyin ve omurilik gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir; bu yüzden, hamilelikte alınması gereken çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Hamilelikte hangi vitamin ve mineralleri almalısınız?
Folik asit
Gebelikte folik asit kullanımı, bebeğin zekâ gelişimi açısından çok önemlidir. Folik asit yetersizliğinin en büyük zararı, zekâ geriliğine yol açmasıdır.
Demir
Gebelikte demir eksikliği de hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit etmektedir. Demir, kas ve enzimlerin yapısını oluşturur. Gebelik boyunca ve hatta gebelik sonrasında da düzenli olarak demir kullanımı tavsiye edilmektedir.
D vitamini ve Kalsiyum
Çoğunlukla kemiklerde bulunan kalsiyum, kemik yapısında, sinir sisteminde ve kanın pıhtılaşmasında önemli bir yere sahiptir. D vitamini de vücutta yeterli ölçüde olmalıdır ki, kalsiyum, vücut tarafından emilebilsin; bu nedenle, kalsiyum kadar D vitamini de büyük önem arz etmektedir.
Magnezyum
Canlı hücrelerin vazgeçilmezi olan magnezyum, kemik yapısında da bulunmaktadır. Gebelikte magnezyum eksikliği, düşük riskini arttırmaktadır.
Gebelikte hangi gıdalar zararlıdır?
Sağlıklı ve dengeli beslenen bir annenin bebeği de o oranda sağlıklı olur. Tam tersine, beslenmesine dikkat edilmemesi halinde de bebeğin dünyaya sağlıklı gelme olasılığı azalır ki, bunu hiçbir anne adayı elbette istemez.
Sağlıklı beslenme, çeşitli hamilelik sorunlarını da azaltmaktadır; sabah yorgunluğu, halsizlik, kabızlık, gebelik zehirlenmesi, kansızlık başlıcalarıdır. Şimdi de gebelikte hangi gıdalardan kaçınılması gerektiğine bir göz atalım…
Yumurta
Az pişmiş yumurta, anne adayları için daima bir risktir, çünkü salmonella denilen gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedir. Hamilelikte iyi pişmiş yumurta tercih edilmelidir.
Çiğ ya da az pişmiş et
Gebelikte çiğ ya da az pişmiş et, bakteri ve parazitleri barındırdığı için riskli gıdalar arasında yer almaktadır. Hamileliğin ilk aylarında bu bakterileri alan bebeklerde sarılık, yüksek ateş ve sinir sistemi hastalıkları gibi sorunlar gözlemlenmektedir.
Az pişmiş et ve tavuktan kaçınılması gerektiği gibi, salam, sucuk, sosis gibi gıdalar da gebelikte tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Çünkü bu gıdalarda düşüklere sebep olabilecek bakteriler bulunmaktadır. Ya da illa tüketilmek isteniyorsa, mutlaka pişirilmelidir.
Karaciğer
Karaciğer, A vitamini bakımından çok zengindir. Gebelikte ise fazla miktarda A vitamini, düşüklere neden olmaktadır; bu yüzden, karaciğer de ölçülü olunması gereken besinlerdendir.
Balık
Kimi balıklarda yüksek oranda civa bulunmaktadır. Örneğin, ton balığı bunlardan biridir. Civa tüketimi, bebeğin gelişimini, özellikle de zekâ gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Hamilelikte pişmemiş balıktan kaçınılmalı ve mevsim balıklarından tüketilmelidir.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Pastörize edilmemiş sütler listeria adı verilen bakterileri barındırabildiği için, bebeklerde kan zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Sadece süt değil, pastörize edilmemiş peynirler de riskli gruptandır. Çünkü aynı bakteri, peynirde de bulunabilmekte ve düşüklere de neden olabilmektedir.
Kafein
Gebelikte kafein alımında daima ölçülü olunması gerekiyor. Kafein vücuttan sıvı atımını kolaylaştırdığı için, kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Kafein tüketiminde ölçülü olunmadığı takdirde erken doğum ve düşük gibi problemlere yol açmaktadır. Çay da aynı şekilde hamilelikte dikkatli tüketilmesi gereken içeceklerdendir. Çünkü çay, demir emilimini azaltmaktadır.
Alkol
Hamilelikte kullanılan alkol bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği gibi, emzirirken alkol alınması da süt yoluyla bebeğe geçecek ve başta zekâsı olmak üzere, sağlığını tehdit edecektir.
Bitkisel çaylar
Masum diye düşünülen birçok bitki çayı rahimde kasılmalara neden olacağı için, hamilelik döneminde temkinli olunmalıdır. Ihlamur ve rezene çayı hariç, diğer çaylar risk taşımaktadır.
Sebzeler
Sebze tüketimi, gebelikte de çok önemli bir yere sahiptir. Hem anne hem de bebek sağlığı için çok faydalı olan sebzelerin iyi yıkanmasına özen gösterilmelidir.