Anasayfa / Edebiyat / Kitap Bastırmak İstiyorum Diyenlerin Kılavuzu
Kitap bastırmak istiyorum
Kitap bastırmak istiyorum

Kitap Bastırmak İstiyorum Diyenlerin Kılavuzu

Kitap bastırmak istiyorum, diyenlerin kılavuzu olacak bu yazıyı okuduğunuzda, yayıncılık işlerinde dönen sahtekârlık demeyelim de ince ayarları öğrenmiş olacaksınız. E, paranız da cebinizde kalacak.

Dikkat, dikkat! Bana ait olmayan bu yazı, okuduğunu anlayan, anladığını okuyan, okuduğunu anlamadığını anlayan gerçek yazar adayları için hazırlanmıştır. Yazının sonuna ulaşabilirseniz, gereğince faydalanabileceğiniz ümidiyle…

Evet, başlayalım.

Kitap çıkarmak isteyenler, kitap çıkarmak ne kadara mal olur diye merak edenler, 1 adet kitap bastırmak istiyorum diyenler; aradığınız her şeyi yazımızda öğrenebileceksiniz.

“Okumaz-yazar toplum” olan Türkiye’de…

Neyse, bu bilinen gerçekleri geçelim.

Pek çoğumuzun, özellikle de yetişkin olanlarımızın gençlerle iletişiminde başından şöyle bir sahne geçmiştir:

-Neler yapıyorsun bakalım?

-Şiir yazıyorum. (Aslında sorduğunuz böyle bir şey değildir ama o bir fırsatını bulup bunu söyleyecektir!)

-Öyle mi? Ne güzel.

-Yanımda bir tane var. Göstereyim mi?

-Tabii.

Neresinden çıkardığını anlayamadığınız buruşuk bir kâğıt tutuşturur elinize; okursunuz. Sonra…

-Hııı, iyiymiş!

Neyse ki hemen herkesin yazma serüveni pek öyle uzun sürmez; kendilerinden yazar falan olmayacağını anladıklarından değil, bir zamanlar sevdikleri kişiyi artık sevmediklerinden.

Böyle olunca, “Sevgiliye kitap bastırmak istiyorum,” demekten de vazgeçerler.

Kitap yayınlamak mı yayımlamak mı?

Kitap yayınlatmak istiyorum.

Kitap yayınlatmak için gerekenler nelerdir?

Kitap yayınlamak kaç para?

Herkes kitap yayınlatmak istiyor ama kitap yayımlatmak isteyen hiç kimse yok çünkü doğru kelimenin “yayım” değil de “yayın” olduğunu sanıyor!

Kitap yayınlamak mı yayımlamak mı, diye soranlar da çıkıyor arada tabii.

Bu ara bilgiyi geçtikten sonra…

Şimdi aklıma geldi de… Zamanın birinde…

Masal gibi oldu bu.

Diyeceğim, birlikte olduğu erkekleri anlatan kitap yazan yabancı bir kız vardı. Tuttular kolundan, Türkiye’ye getirdiler. Tabii buradakilerle de yatıp yazsın diye değil!

Bu kişi, “birlikte olduğum kişiler 2” diye bir kitap yazsa satamazdı; kendini yenileyememiş olurdu.

Bu durumda, ilişki kurduğu kadınlarla ilgili bir kitap yazmak zorunda kalırdı ki aslında bu tür şeylerin de edebiyatla falan bir ilgisi yoktur.

Biz yine kitap çıkarmak için yapılması gerekenler konumuza dönelim en iyisi.

Kitap bastırmak istiyorum

Yukarıdaki örnekten şuraya varıyoruz: Her yazan yazar olmayacağı gibi, kitap bütünlüğü taşıyan her karalama da kitap değildir; bir araya getirilmiş yazılar olabilir.

Genellikle şöyle bir şey soruluyor: Kitap bastırmak nasıl olur?

İyi olur!

Bu noktada kendinize ilk olarak şu soruyu sormalısınız: Ben gerçekten bir kitap yazdım mı?

Evet, gerçekten bir kitap yazdım, bastırmak istiyorum, diyorsanız, şimdi burada adım adım ilerleyelim.

Kitap bastırmak için en iyi yayınevi hangisi? Herkes bunu bilmek istiyor ama acele etmeyin çünkü böyle bir sorunun tek cevabı yoktur.

1-   Şiir kitabı yazmışsanız, yayınevlerine göndermek için hiç uğraşmayın; dikkate bile almazlar. Şöyle bir düşünürsek, aslında haklılar. Şiir, en yetkin halini Necip Fazıllarla, Nâzım Hikmetlerle, biraz daha farklı olsa da Mehmet Âkiflerle almışken, siz şiir türüne farklı ne kattınız?

Biçim olarak ya da temasında kimsenin yapmadığını yaptınız mı ki insanlar, örneğin Melih Cevdet’i değil de sizi okusun?

Alt alta sıralanmış biraz romantik, biraz “ormantik”, az buçuk da uyaklı cümlelerden şiir olur mu acaba?

2-   Tiyatro yazan pek yoktur herhalde. Bu türü geçelim. Zaten yayınevleri şiirde olduğu gibi tiyatroyu da dikkate almaz.

3-   Akademik, bilimsel kitap bastırmak istiyorum, diyenleri de es geçmeyelim. Araştırma-Bilimsel bir tür yazmışsanız, yayınevleri şöyle bir göz atacaktır. Din, siyaset, edebiyat, astronomi… Konu ne olursa olsun, kuramınız ikna edici ve sürükleyiciyse şansınız var demektir.

4-   Roman ya da öykü kitabı yazmışsanız, en az iki yıl harcamış olmalısınız. Size bir öneri: Kitabınızı bir kenara koyun ve iki yıl sonra tekrar okuyun. Tabii bu işinize gelmeyecektir; daha fazla mı bekleyeceksiniz yani? İki yıl sonra, böyle yaptığınıza çok memnun olacaksınız. Nedeni açık: Yüksek ihtimaldir ki tamamına yakınını değiştirmek isteyeceksiniz. Değiştirilemeyecek gibiyse de zaten çöpe atarsınız.

Hâlâ “kitap çıkarmak istiyorum, ne yapmalıyım,” diyor musunuz? Evet mi? İyi, devam edelim öyleyse.

Belirtmekte yarar var: Ne yazdığınız değil, nasıl yazdığınız önemli.

Keloğlan’ın masalını anlatın ama insanlar bayılsın.

Doğru kelimeleri bir araya getirip akıcı ve “mürekkep yaladığı belli biri”nden çıktığı belli olan cümleler, bir kurmaca için yeterli değildir.

Kitap bastırmak için gerekenler

Hâlâ burada mısınız? Kitap çıkarmak için ne yapmalıyım diye araştırıyorsunuz. Anlaşılan, siz kitap bastırmaya kararlısınız. Kitap bastırmak için ne gerekli, anlatalım:

1-   On tane yayınevi belirleyin. Hangileri mi? Kitap çıkarmak için yayınevleri listesi vermeye gerek var mı? Ayrıca, mümkünse posta yoluyla gönderin. Bu yayınevlerinin en bilinenlerden olmasına dikkat edin. Kitabınızı basacak değiller ama en azından şansınızı en iyi yerlerde denemiş olacaksınız.

Haa, unutmadan: Elden vermeye falan da çalışmayın sakın; editörler bu işlerden hiç hazzetmezler; her zaman çok meşguldürler!

2-   Size 3-6 ay gibi bir süreden bahsedeceklerdir. Üç ay beklemekten başka çareniz yok. Bu süreçte size olumlu ya da olumsuz, doğrusu yalnızca olumsuz geri bildirimler olacaktır. Geri kalanları üç aydan sonra arayın ve editörleriyle görüşmek isteyin. Birçoğunun kitaptan haberi bile olmayacaktır. Siz de, “şu kadar zaman oldu, kitabımı daha okumadınız mı, ne zaman okursunuz” gibilerinden sıkıştırmaya başlayın. Kitap bastırma yolları böyle çukurlu, çakıllı, çakallı işte!

Bir ay da böyle geçer. Ne gelen vardır ne giden!

Etti mi dört ay?

Arkadaşlar, artık başınızın çaresine bakmanızın zamanı gelmiştir.

İnce ayarlar da işte bundan sonra yapılacaktır.

Zaten kitap bastırmak isteyenler de bu yazıdan sonra epey azalmış olsa gerek!

Kitap bastırmak kaça mal olur, ne kadardır?

Şimdi geldik, kitap bastırmak maliyeti konusuna.

Kitap bastırmak para kazandırır mı?

Hayır, para kaybettirir!

Kitap bastırıp da para kazanamayacağınız gibi, bir de cebinizden para çıkacaktır.

Kitap bastırmak için neler yapılmalı? Önünüzde üç yol vardır:

1-   Yayıncılık işini ticarete döken birtakım yayınevleri. İsim vermeyelim, araştıranlar bilir zaten.

2-   İşi ticarete dökmüş gibi görünmediği halde ötekilerden farkı olmayan üçüncü, beşinci sınıf yayınevleri.

3-   Matbaa.

Hadi, dördüncü yol olarak da online basım evlerini sayalım. Onlar da matbaa-yayınevi karışımı bir şeydir.

Bu yollardan birine sapmadan önce, kendinize birkaç soru sormalı ve bazı gerçekleri öğrenmelisiniz.

Öğrenmeniz gerekenler:

1-   Kitabınız, hiçbir kitap evinde yer al-ma-ya-cak.

2-   Kitabınız kitap evlerinde olmayacağına göre, dağıtımı da yapılmayacak.

3-   Kitabınızın doğru dürüst bir tanıtımı yapılmayacak.

Sormanız gerekenler:

1-  Kitabınızı eşinizin dostunuzun almasını sağlayabilecek misiniz?

2-  Kitabınızı satabilecek misiniz?

3-  Kitabınızı tanıtabilecek misiniz?

Gördüğünüz gibi, kitap bastırmak ve satmak çok yönlü bir iştir.

-Kitap bastırmak fiyatları nedir derseniz… İşin ticaretini yapan ve bunu kabul eden şu malum yayınevlerine bastıracaksanız kitabınızı, diyelim ki 100 sayfalık bir kitap için en az 8000-9000 TL’yi gözden çıkarmalısınız. Size 1000 kitap bastırmayı önereceklerdir çünkü en uygun maliyetlisi de budur. Kitap satışından kâr etmezler. 1000 kitabın geliri de sizindir… de satılırsa eğer! (Bu rakamların her sene artacağını, şartların da biraz değişeceğini hatırlatalım.)

-Üçüncü, on üçüncü sınıf yayınevleri dediklerimiz de biraz daha ucuza çalışırlar. Bu yayınevlerinden kitap çıkarmak için ne kadar para gerekli? Örneğin, 100 sayfalık 1000 adet kitabı 6000-7000 TL civarına basarlar. 200-300’ü senin, gerisi benim derler. Kendi kitabınızı yüzde bilmem kaç indirimle yayınevinden satın alabileceğinizi önemle belirtirler! Dağıtım, tanıtım, basım, şu bu… Sıralarlar.

(Fiyat ve kitap paylaşımı konusunun güncel olduğunu söyleyelim.)

Bu iki tür yayınevinin ortak noktaları, kitabınızı güvenilir ve yeterli kalitede basmalarıdır ama iş dağıtıma gelince, yapacak bir şeyleri yoktur. Onların dağıtabilmesi için kitap evlerinin talep etmesi lazım. Kitap evleri de bu isimsiz yayıncıların bastığı isimsiz kitapları raflarında istemezler. Satışınız yalnızca internetten olur. Yayınevleri bu konuya pek değinmezler ama böyledir bu.

Yayınevinden bir kitap çıkarmak için gerekenler, genel olarak böyle. Yine yayınevinden bir kitap çıkarmak ne kadara mal olur (1 tane kitap değil kastımız), onu da söylemiş olduk böylece.

-Kitap bastırmak, matbaa ile de mümkün, malumunuz. Fiyatlar daha uygun olacağı için, matbaaya kitap bastırmak  seçeneği de düşünülebilir. 1000 kitap da sizin olur ama her işiyle de siz uğraşmak zorundasınız. Ayrıca, bir de kitapları koyacak yer sorununuz olacaktır.

ISBN alırsınız.

Bandrol alırsınız.

(Bunlar maliyetsiz işlerdir.)

Kitapçı kitapçı dolaşıp, kitaplarınızı satmaya çalışırsınız. Onlar da almazlar zaten ya da kendinizi biraz acındırırsanız, 10 liralık kitabı 5 liraya (çünkü kendisi de satacak-satamayacaktır) alır!

Kitap bastırmak için matbaa da böyle çeviriyor tekerini.

Yayınevi olmadan kitap bastırmak istiyorum diyenler için de bir cevap olabilmiştir belki.

Ee, peki ne yapacağız? Kitap yayınlamak için ne yapmalı? Bakın, işler zorlaştıkça, yayımlamak oldu yayınlamak! Kitap yayınlatmak isteyenler, kitap yayınlamak için gerekenler nelerdir diye sormaktan vazgeçmezler!

Bedava kitap yayınlamak istiyorum, diyenler bile var. Böyleleri bir yayınevi açmayı düşünebilirler. Kitabı bedava yayımlatmak bir yana, üste para bile alıyorsunuz!

Şiir kitabı bastırmak istiyorum diyenler, yayınevleriyle falan hiç uğraşmasınlar. Matbaadan bastırıp eşe dosta birer ikişer verirler ve bu sevda biter. Kendilerini büyük bir şair olarak görüyorlarsa şanslarını uygun bir yayınevinde değerlendirebilirler ama söylediğimiz gibi, maliyeti sizden fazlasıyla talep edeceklerdir.

Kitabımı kendim satacağım, diyenler de matbaayı tercih etsinler. Eğer hedefte arka arkaya çıkaracağınız iddialı kitaplar varsa, siz yazar olmayı kafanıza takmışsanız, paranızla herhangi bir yayınevinden bastırabilirsiniz.

Kitabınızı kendiniz satacak, alsınlar diye eşe dosta ricada bulunacaksanız, ki dilencilik yapmak daha onurlu bir iş gibi görünüyor bu durumda, bütün kitapların size ait olacağı matbaayı ya da yüksek maliyetle basan yayınevlerini tercih etmelisiniz.

Böyleleri, iki kere düşünmelidirler. Ali’ye, Veli’ye sattınız diyelim, hadi 49’a da sattınız! 50’ye bir bakmışsınız, gene kitap pazarlayacak diye 0’ı tekerlek yapmış, kaçıyor! 1000 kitap bu, satmakla bitmez!

Bir de, tek kitap bastırmak istiyorum, 1 adet kitap çıkarmak istiyorum, diyenler var? Bilmelidirler ki 500 kitabın da 1 kitabın da maliyeti aynıdır. Gerçi son dönemde tek kitap ticareti yapanlar da türedi ama bu konulara girmeyelim.

Hadi biraz girelim!

Yukarıda dedik ya, işi ticarete dökmüşler diye; durum biraz böyle. 1 tane kitap çıkarmak istiyorum diyenlerin sayısal fazlalığından olacak, buna da bir çare bulunmuş; internet üzerinden bir adet, 10 adet kitap bastırmak, dilediğiniz kadar az sayıda kitap bastırmak; 30 sayfalık, 50 sayfalık kitap bastırmak vesaire mümkün artık. Bu tabii edebi değil de hediye kitaplar için uygun bir yöntemdir.

Peki, örneğin 1 adet kitap bastırmak ne kadar? Diyelim ki 60-100 sayfalık bir kitabınız var. Tek bir kitap bastırmak istiyorum diyenler, bu işi 100-150 TL’ye halledebilirler.

Matbaada tek kitap bastırmak pek mümkün değil. İnternetten üzerinden aramalısınız böyle çalışanları. Hediye, hatıra kitap bastırmak istiyorum diyenler için de bir seçenek olabilir, bunu biraz yukarıda belirtmiştik.

Sadece bir tane, tek nüsha kitap bastırmak için gerekenler de işte bu kadar.

Diğer yandan, matbaacılık işlerinin biraz yenilendiğini de söyleyebiliriz. Elbette 1 kitap değil de 100-200 kitapla bir adım atılabilir. Nasıl mı? Eski matbaacılıkta bu pek mümkün değildi ama yeni dönem dijital matbaacılıkta böyle bir seçenek olduğunu da söyleyebiliriz. Gerçi pek çok yayınevi sizinle 1000 kitap üzerinden anlaşmak isteyecektir ama dijital matbaa hakkında da şöyle kısa bir bilginiz olsun.

Resimli kitap bastırmak da yukarıdaki şartlardan farklı değil, resimlerinizi hazırlamanız koşuluyla.

E-kitap bastırmak isteyenler, pdf’den kitap bastırmak isteyenler… Gördüğünüz gibi, teknolojiyle birlikte kitap basım seçenekleri de çeşitleniyor.

İnternet çağında e-kitap bastırmak diye bir şey biraz mantık dışı. Satan kitapların sanal formatı olur; diğerleri bir blog açarak ya da sosyal ağlarında kitaplarını yayımlayabilirler.

Kitap ayracı bastırmak isteyenler de matbaalardan bu işi rahatlıkla çözebilirler.

Bir de boş kitap bastırmak isteyenler var. Onların da amacı henüz tam olarak anlaşılamadı!

Ne diyelim tüm bunlara? Kitap çıkarmak için gereken prosedürler!

En ucuz kitap bastırmak nereden olur,

Ücretsiz kitap bastırmak istiyorum, yardım,

Kitap bastırmak için sponsor arıyorum,

Parasız kitap bastırmak ve zengin olmak (kulağa hoş geliyor!) istiyorum,

Bedava kitap bastırmak, çıkarmak istiyorum diyenler, Allah yardımcınız olsun!

Sonuç olarak;

Sizi televizyonlarda pazarlayacak elemanlarınız yoksa, kitaptan para kazanmak diye bir şey de yok; bunu unutun.

Diyorsanız ki;

Kitabım bana referans olsun

İlk adımım olsun

Yeni kitaplar çıkaracağım

İyi kötü de satacağım

O zaman, uygun maliyetli bir yayınevini seçin.

Yok, diyorsanız ki;

Kitabı kendim yazdım

Kendim satacağım

Kendim kazanacağım

Başka kitap yazmayacağım

Anlaşın bir matbaa ile, bastırın gitsin.

6 Emre Karadağ kitabı

Kitap bastırmak için gerekenler nelerdir diye merak edenler, kitap bastırmak için fiyat merak edenler, kitap bastırmak ne kadar sürer diye merak edenler (buna değinmiş miydik? Yayınevini bulduktan sonra bir iki ay içinde kitabınız elinizde), merak etmeyi merak edenler!… Ha bir de, hâl böyleyken kitap bastıran var mı ki, diye merak edenler!…

Bu kadar laf kalabalığından sonra kaçınıza yararlı olduk, kaçınıza zararlı, bilmek zor.

Burada kadar gelmişken, edebiyata gönül vermişlere, Edebiyatta Üst Kurmaca Kavramı, diğer yandan Modernizm ve Postmodernizm, ayrıca Büyülü Gerçekçilik Nedir gibi çok faydalı yazılarımızı da okuyabileceklerini söyleyelim.

Okunabilecek Önemli Kitaplar yazımız da ilginizi çekebilir.

Kitap bastırmak istiyorum, diyen herkesin soru ve yorumlarını bekliyoruz.

Yardımcı olmaya çalışacağız.

“Sienkiewich”leştirebildiklerimizden olmanız dileğiyle!…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

186 Yorumlar

  1. Bu yazıyı okuyunca şevkim kırıldı gerçekten. İnternet çağında yazdıklarımızı internetten mi yayımlamalıyız acaba? Görüşünüzü merak ediyorum.
    Teşekkürler.

    • Yazılarınızın içeriğine göre değişecektir bunun kararı. Örneğin, şiirler için kitap basımını zorlamak yerine, internetten paylaşabilirsiniz; böylece, çok daha fazla kitleye ulaşmış olursunuz.

      • Tuba Hanım,
        Uzlaştırmacılık Sınavına Hazırlık hazırlığım var. Sınav Mart 11 de, ne tavsiye ederseniz ?

  2. kitleni genişletmek istersen wattpad’i deneyebilirsin…

  3. Üslubunuz yazı tarzınız hiç hoş değil. Dilencilik nedir? Emeğinle hakkınla birşeyler yapmış bunun için uğraşmış çok insan var emeğe saygı olmalı. İnsanların hevesini kırmak çok saçma siz sanırım kitap çıkartmak istediniz ya çıkartmadılar yazılarınız beğenilmedi diye ya da basıldı ama satamadınız kimse almadı. Bu yazı tarzı ile kimse almaz zaten. Benim tanıdığım bir öğretmen geçen yıl çıkarttı ve yurtdışına bile ulaşmış herkes severek okuyor. Kendisi bile bu kadarını tahmin edememiş fakat şuan kitabını zevkle okuyan bir çok insan var. Demem o ki insanlara engel olmayın önyargınızla belki o kadar çok insan var ki harika bir kitap yazmış ama bu yazıyı okuduktan sonra çıkartmama kararı alan korkan çekinen… Bırakın engel olmayın siz yaşadınız diye onlar da yaşayacak değil. Ben de mesleğim ile ilgili kitap çıkartacağım Aile ve çocuk Eğitimi ile ilgili. Bu yazınız bana çok itici geldi ve hala kararlıyım boşa bu şekilde yazarak parmaklarınızı yormayın. Kitap çıkartmak isteyenler de sakın bu yazıyı kaale almasın amacınızdan hedeflerinizden geri dönmeyin.

    • Merhabalar, bu yazı çok deneyimli ellerden çıktı. Kendisine teşekkür ediyorum. Ben burada her gün kitap yazıyorum. Size olduğu gibi bir çok kişiye de ulaşıyorum. Katılımcı olduğunuz için sevgilerimi gönderiyorum. 🙂

  4. Merhaba.
    Kafam karışmadı değil, karıştı.
    Doğru şeyler yazmışsınız.
    İlk kitabım için orta değerde yayın evleri 1000 kitap basımı karşılığında 1500€ istediler.
    Paranız varsa hepsi yayımlar.
    Bunu etik bulmuyorum fakat ne yapacağıma da henüz karar veremedim. Saygılar

    • Merhabalar, tecrübelerinizi yazmanız bizi çok mutlu etti. Umarım kitap basımı konusunda en doğru kararı verirsiniz. Kitabınız çıktığında bize buradan duyurursanız, çok seviniriz. 🙂

  5. Saat gecenin 2 sini gecmis durumda bende bu konuyu arastirirken sizin yaziniza denk geldim. Okudum ve dogrusu hayal kirikligi yasadim. Sebebi ise bu gün bir yayin evine basmasi icin kitabimi ve sizin dediginiz gibi 3000 lirayi vermiş olmam . Ama ben bu kadar karamsar değilim. Umarım umdugumuzu buluruz.. Yuce yaratici kimsenin çabasını bosa cikarmiyor ve cikarmazda. Saygilarimla..
    Ramazan temelkuran.

    • Merhaba Ramazan Bey, yorumlarınızla katılımcı olmanız çok güzel. Emekler asla karşılıksız kalmaz. Kitap yazmak çok özel insanların yapabileceği bir iştir. Aceleci olmadan doğru adımlar atmak gerekiyor sanırım. Başarılara imza atmanızı diliyorum. Kitabınız çıktığında biz de haberdar olmak isteriz. 🙂

  6. İsimsiz Kişi

    Doğrular bu kadar da açık yazılmaz ki kardeşim ya! 😀 Tüccar bozması yayıncıların ekmeğiyle oynuyorsunuz. Ayıp ayıp.
    Kitabınız kitap evlerinde yer almazsa, internetten herkes alışveriş yapmazsa, kitabınızı tanıtamayınca, başarı beklemek hayalcilik olur zaten.

  7. Ben de şiir ve söz türünde yazılar yazıyorum. Benim istediğim kendi sözlerimi kendi adımdan geniş kitlelere duyurmak. Bunu sosyal hesaplardan denesem de sözlerim çalınıyor yani söz bana aitmis gibi gözükmüyor. Bu yüzden kitap bastırmayı düşündüm. Fakat şiir kitabı konusunda yazdıklarınızdan sonra sadece düşünmekle kaldım ? inşallah bir gün sözlerim benim adımla duyulursa bu bana yetecek.

    • Merhaba Merve Hanım, umarım kendi şiirlerinizi bir ciltte görme mutluluğunu yakalarsınız. Yukarıdaki yazımız bir uyarı niteliğindedir. Burada yaşanılanları da göz önünde bulundurarak doğru adımlar atabilirsiniz. Yolunuz açık olsun. 🙂

  8. Gerçekten moral bozan fakat gerçekçi bir yazı olmuş. 10 yıldır üzerinde çalıştığım bir roman var ve yazarlarla da bir araya gelebildiğim bazı atölye çalışmalarından sonra kitabı yayınevlerine göndermek cesaretinde bulundum. e-posta yoluyla gönderilmesini talep ettikleri için, öyle yaptım. Ama dönen olmadı. Üstelik arayıp sorduğumda ya başvuru alamayacak kadar dolu olduklarını söylediler ya da belki bir ara bakacaklarını ima ettiler. Şimdi çıktı olarak göndermeyi deneyeceğim. Okuyup beğenmeseler, yine sineye çekerim. Fakat bu konuşmalardan sonra, yolladığım bir sayfalık kitap tanıtımını bile okumayacaklarına emin oldum. Yine de yazdığına güvenen kimsenin denemeye devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çabalarım olumlu sonuç vermezse ve dağıtım ağı geniş bir yayın evi bulursam, maliyeti benden çıkmak üzere oraya bastıracağım, başka çare kalmıyor maalesef. Vazgeçme dürtüsüne direnmek lazım. Bu konuda tavsiye edebileceğiniz yayın evi varsa da memnun olurum. Yazınız için de teşekkür ederim.

    • Merhaba Aslı Hanım, kitap yazmak çok büyük bir emek ve sabır istiyor. Siz de basım aşamasında yaşadıklarınızı çok güzel özetlemişsiniz. Kitabınızı maliyetini karşılayarak bastırmadan önce yarışmalara katılmanızı öneriyorum. 10 yıllık bir emekle mutlaka çok yol almışsınızdır. Verdiğiniz emek karşılıksız kalmayacak ve hak ettiği değeri bulacaktır. Pes etmeyeceğinize eminim. Bu yolda size başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun. Kitabınızın çıkmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Sevgiler…

  9. Tam olarak belirttiğiniz ihtiyaçları karşılamak üzere sonuç aşamasına geldiğimiz projemiz Walkimoo’da yazarlara editörlük ve menajerlik desteği vererek dijital ortamda okuyucularına ulaşmalarını sağlıyoruz. Uygulamamızda yayınlanmaya başladığı andan itibaren okuyucu başına gösterilen reklam gelirlerini de yazarlarımızla paylaşarak kendilerini büyük yayın kuruluşlarına hazırlamayı hedefliyoruz. Kitap yayınlamak isteyenler veya ilgilenenler için eposta ile ulaşabilirler: walkimootr@gmail.com

  10. Kurumsal Ev Hanımı

    Merhaba,
    Konuyu araştırırken yazınız karşıma çıktı. Soru işaretlerime cevaplar buldum. Teşekkürler.

  11. Arkadaşlar, hepimiz çok emek veriyoruz. Hangi yayınevlerinden ne gibi dönüşümler aldığımız konusunda buradan deneyimlerimizi yazarsak, herkes faydalanır diye düşünüyorum.
    Ben çok yayıneviyle görüştüm fakat mesela Belge ve Tekin yayınlarının biraz duyarsız davrandığını, kitabınızı pek dikkate almadığını söylemek isterim. Bana mahsus bir durum muydu acaba?
    İnternette araştırırken bu sayfayla karşılaştım ve kitabımın değerlendirilmesinde ilgili kişilerle aracılık yapması için Tuba Hanım’la iletişim kurdum. Bu sayede bilhassa edebi açıdan kitabımla ilgili çok önemli eleştiriler aldım.
    Bu vesileyle kendilerine tekrar teşekkür ederim.
    Kitabım üzerinde biraz daha çalışacağım.

  12. Abdulkadir BİRLİK

    Kitap yayınlatmak isteyenler için gayet güzel bir yazı olmuş 🙂

  13. Ceyhun Özçelik

    Selamlar. Yazmaya bir süre ara verip interneti karıştırırken yazınıza rastladım. Neredeyse üçüncü kitabımı bitireceğim altı yıllık serüvende bir çok da öykü yazmış durumdayım. Çok keyif alıyorum yazmaktan ve yayımlama konusu hala kafamda bir soru işareti aslında. Yukarıdaki yazınızdan bana göre olan tek cümle sanırım ‘Arka arkaya çıkarabileceğiniz iddialı kitaplar varsa paranızla kitaplarınızı bastırabilirsiniz’ olacak. Ne var ki beni bu durum bile aydınlatmış değil. Şöyle bir yol denemeyi düşünüyorum. İlk olarak yayımlayacağım kitabı mesela 500 adet olarak yayınlamak. Ardından bana kalan 100 adeti tanımadığım ama edebiyat konusunda uzman olan tüm otoritelere, konusunda uzman editörlere ve özellikle fantezi ve bilimkurgu üzerine yayım yapan diğer yayınevlerine göndereceğim. Kim bilir bir sonraki basım belki böyle bir yayınevinden onların onayı ve beğenisi ile çıkabilir. Sizce? Saygılarımla…

    • Merhaba Ceyhun Bey,
      Fikirlerinizi çok güzel paylaşmışsınız. Sizin için, hatta tüm kitap bastırmak isteyenler için doğru adımlar olabilir. Kitaplarınızı öncelikle saygınlığı olan yayınevlerine gönderin. Yine kitabınızın türüyle ilgili olan yarışmalara katılın. Hak ettiği değeri zaten görecektir. Ücretli olarak bastırmak ise belki son adım olmalıdır. 500 kitap ile 1000 kitap bastırmak arasında maliyet olarak pek bir fark yok; bu yüzden genellikle 1000 kitap bastırıldığını da hatırlatmak isterim.
      Kitabınız çıktığında buradan bize bilgi verirseniz, mutlaka alıp okumak isteriz.
      Yolunuz açık olsun.

  14. Benim de birkaç kitabım yayımlandı. Bilişim kitapları yazıyorum (ağırlıklı olarak linux). 2 yayınevi değiştirdim eh işte dağıtımda da satışta da çok sorun yok. Ben ikinci bir seçenek olarak Amazon’da kindle ve paperback formatlarında da 3 kitabımı yayımladım. Arkadaşlar da Amazon’da kitap satma vs. işlerini deneyebilirler. Çok şey söylenebilir bu konuda, fakat çok uzatmaya da gerek yok bence. Yazar adaylarına başarılar diliyorum.

  15. Onur cihan hazar

    GERÇEKLER ACIDIR 🙂
    Henüz 25 yaşındayım kafamda 3 adet kitap yazmak var.
    1. Bilim kurgu seviyesinde olan hayatımı roman haline getirmek
    2. Gezgin ve sürekli doğada kamp atan bir kişiyim gidebildiğim yerlerle ilgili hem tanıtım hem anılar olan bir kitap
    3. Efsane rüyalar görüyorum onları tutuyorum onlar üzerinden bir kitap yazmak istiyorum .. belki biraz işsizlik ama rüya görmek için gün içinde fırsat buldukça uyumaya calısıyorum.
    Basım aşamasında cok sıkıntılar çekeceğimizi öğrenmek iyi oldu hayal. Bilgilendirdiğiniz teşekkür ederim 🙂

  16. Ahmet Bahadır Kara

    Yaşım daha 14, ancak yazma konusunda gerçekten büyük bir gayret içindeyim. Hatta şu anlık iki kitabı olan bir seri yazdım. İnşallah ilk iki kitabı yayımlatırsam diğerlerinin de geleceğini umuyorum. Allah emekleri zayi etmez.

  17. Mustafa yilmaz

    Merhaba. Dolaşırken yazınızı gördüm. Otobiyografimi yazdığım bir kitap var. Yayınevi ile 1000 basım konusunda anlaştık. 1 mayısa kadar çıkacak. Yazınız gerçekleri doğrudan aktarmış. Bu is büyük oranda reklam tanıtim ve kısmet isi. Birde ticari beklenti var mi yokmu? Yukarıda Ceyhun adında bir arkadaş kitabi tanınmış yayınevlerine gönderme fikrini söylemiş. Bence çok iyi bir yol olabilir. Bu yolu deneyecegim. Ticari amaçla değil. Yaşadıklarim insanlara gerçekten ulaşması gerekli olduğunu düşündüğüm için. Herkese bol okumali günler.

  18. merhaba,
    Öncelikle yazınızı ilgiyle okudum. Çok akıcı ve dost acı söylere yakın bir diliniz var. benim sorum şu. Bildiğiniz kadar cevaplarsanız sevinirim. öncelikle ben bir öğretmenim. matbaadan kitap bastırıp kendim satarsam vergi anlamında sıkıntı yaşar mıyım. 2. ise ben kitap değil oyun şeklinde eğitici kartlar bastırmak ve satmak istiyorum. bu süreçte hangi yolu izlemeliyim. şimdiden teşekkürler

    • Merhaba Can Bey,
      Matbaadan kitaplarınızı bastırıp elden çevrenize satarsanız vergi anlamında bir sıkıntı yaşamazsınız. Ancak bandrol alıp satışa sunacaksanız tabii ki vergi ödemeniz gerekecektir.
      Hem oyun hem eğitim amaçlı kartlar bastırmak da çok güzel bir fikir. Bastırdığınız kartları kitap satış noktalarına ulaştırabilirsiniz. Pedagoglara ulaşarak kartlarınızı bırakabilirsiniz.
      İnternet ise geniş bir kitleye ulaşabilmek açıcısından çok önemlidir. Çocuk gelişim web siteleriyle iletişim kurarsanız belki sitelerinde kartlarınıza yer verebilirler. Kısa tanıtım videoları hazırlayarak youtube gibi video kanallarına yükleyebilirsiniz. Bir de gittigidiyor.com, hepsibura.com gibi satış siteleri aracılığıyla satış yapabilirsiniz.
      Kolay gelsin. 🙂

  19. selam bende kitap yayınlatmak icin arastırma yaparken tesadüfen gördüm. bende dini bir kitap yayınlatmak istiyorum tanıdıgınız bir yayınevi var mı, bir de yayınevine kopya olarak gönderdiğiniz metni yayınlatmazsa o metni sildiğini nasıl anlayacagız sahtesi cıkartabilirler mi, simdiden tesekkürler

    • Merhaba Murat Bey,
      Hiçbir yayınevi, kitabın yazarının izni olmadan kitabı basmak gibi bir girişimde bulunmaz. Bu konuda içiniz rahat olsun. Büyük yayınevleri kitabınızda istikbal görürse basarlar, küçük yayınevleri de zaten kitabın basım maliyetini sizden çıkarıyorlar.
      Öncelikle kitabı göndereceğiniz yayınevleriyle iletişim kurun, onlar sizi yönlendirecektir.
      Kolay gelsin.

  20. Yazınızı sonuna kadar okumadım. Bu kadar çok bilmiş olmanız sizce de çok sıkıcı değil mi? Sizin ve sizin gibilerin yargıları…

  21. Merhaba ben 23 yaşında hayatın çeşitli zorluklarını tek başıma atlatmış biriyim. Bugüne kadar gerek hitabet konusunda ki üstün yeteneğim gerek diksiyonum gerekse yazmak konusunda ki hünerim beni yazmaya itti.130 sayfalık bir deneme kitabım var. Blogspot üzerinden azda olsa bir hayran kitlem de var. İddialı konuşmak gibi olmasın ama eğer yayınlayabilirsem çok satanlar listesinde olacağını biliyorum. Öncelikle Ankara’da yayınevi tavsiyelerinizi, sonra süreç hakkında nasıl bir yol izlemem gerektiğini ve maddi olarak bana yüklediği nelerdir bunları sizden öğrenmek istiyorum. Alakanız için teşekkür eder iyi günler dilerim.

    • Merhaba Doğukan,
      Yazman seni çok özel kılıyor. Kitabın basılmadan bir kitleye ulaşabilmen çok güzel. Umarım kitabın basıldıktan sonra çok daha başarılı olursun. Bu yolda sana başarılar diliyorum.
      Önce büyük yayınevlerine başvurmanı tavsiye derim. Sonrasında duruma göre daha küçük yayınevleriyle iletişim kurabilirsin.
      Yukarıdaki paylaşımımızı baştan sona okumanı tavsiye ederim. Bu süreçte mümkün olan en doğru yolu izlemen için kılavuz olacaktır.
      Kolay gelsin. Mutlu ve başarılı olman dileğiyle. 🙂

  22. yeteri kadar acimasiz yazmissiniz. doz miktari igneciden korkan ilkokul bebelerinin duydugu korku ve cesaret arasinda. geriye kalanlar adli yayinlanmis bir kitabim var. ikincisini taninmis hangi kitabevine gondermemi onerirsiniz? korsanda olsa satislar kabulum..

    • Merhaba Aziz Bey,
      Sizin daha önce kitabınız çıkmış. Bu konuda tecrübelisiniz. Kitap basım aşamasıyla ilgili deneyimlerinizi buradan yazabilirsiniz.
      Basım aşamasında olan kitapların türü çok önemli. Sizin hazırladığınız türde basım yapan yayınevlerini ölçüt almalısınız ve oralarda şansınızı denemelisiniz.
      Korsan kitaba karşıyız. Verilen emeklerin karşılığını bulabilmesi dileğiyle.

  23. Kitabım biraz önce bitti. Üç yılın ardından çok mutluyum. Bir şekilde kitabımın yayımlanmasını sağlayacağım İnşallah. Bu yazı benim şevkimi kurmadı aksine daha da arttırdı. Teşekkürler.

  24. Merhaba, yazınızı sonuna kadar okudum ve çok yararlı buldum, ben Okul Öncesi için hazırlamış olduğum karakterlerden, kesme, boyama ve yapıştırma kitapçığı yayınlamak istiyorum, malzeme konusunda fikirlerinizi almak isterim

    • Merhaba Hatice Hanım,
      Ne kadar güzel bir çalışma içerisine girmişsiniz. Tebrik ederim. Bu konuda hiç bilgi sahibi değilim. Okul öncesi kitapları basan yayınevleriyle iletişim kurarsanız sizi en doğru şekilde yönlendireceklerdir. Sevgilerimle. 🙂

  25. Bu kadar anlattınız eyvAllah lakin bu şekil anlatmanız insanları kitaptan soğutmaktadır, bende kitap çıkarmak istiyorum hemde şiir ama öle boş aşk meşk zırvaları değil. İman,ilahi aşk içeren Osmanlı lisanı ile aruz ölçüsünde yazılmış şiirlerdir ama siz öyle bir yazdınızki kitabı yazmak isteyip milyon dolarlar kazancak durumda olcağıma kesin kanaât getirsem yinede size asla, kat’a ve zinhar yollamam örnekleri!

    • Merhaba Ömer Bey,
      Siz kitap basımı aşamasında neler yaşayacaksınız merakla bekliyorum.
      Kitabınız basıldığında bizi haberdar ederseniz okuyucularıma duyururum.?

    • lütfen önce yazmayı öğren sonra aruza geç o -de lerin hepsi ayrı yazılır. kesinlikle milyon dolarlar kazanıcaksın bu gidişle

  26. Ben de bir kitap hazırlığı içerisindeyim. Yıllardır uğraşıyorum. Verdiğiniz bilgiler bana yol gösterici oldu. Teşekkür ederim.

  27. Çok güzel bir yazı olmuş ?? şöyle paraya kıyıp 10000₺ versek gene de reklamı yapılamaz mı iyi yayınevleriyle? Mesela d&r da popüler kitaplar arasına koymazlar mı? ?
    Ben kararlıyım çünkü kitabım yok satacak hayırlısıyla ? ama biliyorum bu işler zor

    • Merhaba Tarık, bazen kitabı tanıtabilmek için çok farklı ve özel şeyler yazabilmek bile yeterli olabiliyor. Doğru kullanılırsa internet bunun için iyi bir fırsat. Hem masrafsız hem de çok geniş kitlelere ulaşılabiliyor.
      Sanırım büyük kitap evleri senin söylediğin gibi çalışmalar yapmıyor. 🙂

  28. Merhaba Tuba Hanım, kitap taslağımı size gönderdim. Editörleriniz kitabımı genel olarak değerlendirerek beni yönlendirdiler. Çok teşekkür ederim.

  29. Merhaba ben kitap yaxiyorum ve bunu bi uygulamadan yayimlayip eger okuma kitlesi olusturabilirsem bazi soyuel medyalardan da bahsedersem ise yarar mi, kitabin yarisinda en heucanli yerinde keserim ve kitap oldugunu raflardan alabileceklerini belirten duyuru falan yazarim, yani sizce ise yarar mi, suan 4 denemeden sonra 5 inci kitabimi yaxiyorum ve bazi arkadaslarim gercekten begeniyo kitabimi

    • Merhaba Almila Hanım,
      Sizi aramızda görmek ne güzel. Sosyal ağlarda böyle bir kitle oluşturabilmek çok kolay olmuyor. Eğer doğru adımlar ayabilirseniz ve şansınız da yaver giderse neden başarılı olmayasınız.
      Yolunuz açık, şansınız bol olsun. ???

  30. Merhaba. Bir bilim kurgu kitabı yazıyorum . Daha doğrusu bu bi süperkahraman hikayesi. İnternette yazıyorum ve iyi yorumlar alıyorum. kitabım bir şekilde çıkmış olsa bile türkiyede okunmayacağını biliyorum. Belkide yurt dışına gitmeli ve kitabı orda basmalıyım . Bi süperkahraman hikayesi için çok hayalperest yorumlar olsa gerek. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    • Merhabalar,
      Kitabınızı bastırabilmek için yurt dışına hiç gerek yok. 🙂 Sosyal ağlardan olumlu yorumlar alıyorsanız ve iyi bir etkileşim sağlamışsanız doğru yolda olduğunuzu gösterir. İthaki başta olmak üzere bilim kurguya ağırlık veren yayınevlerine kitabınızı gönderin. Olumlu sonuç alamazsanız neler yapmanız gerektiğini yukarıdaki yazımızda bahsetmiştik.
      Sizin yazdığınız konuların Türkiye’de değer görmediğine katılmıyorum. Gerçekten iyi bir şeyler çıkarabilirseniz yolunuz açık olacaktır.
      Bol şans ve başarı sizinle olsun. 🙂

  31. Kitap bastırmak güzel ama önemli olan sonrası. Bence tek care walkimoo.

  32. Selamun aleykum, çeviri kitap yayımı da aynı şekilde mi olur ? Bu konu hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum.

    • Büşra Hanım, bildiğim kadarıyla çeviri kitaplarda telif hakkı söz konusudur. Bu yüzden öncelikle çeviri yapmak istediğinizi belirterek yayın evleriyle görüşün. Onlar çeviri yapabileceğiniz kitaplar ve ücretleri konusunda sizi bilgilendirecektir.

  33. İyi günler Tuba Hanım benim kitap bastırmak ile ilgili sorum biraz detaylı ve uzun. verdiğim e-mail adresine sadece size yazabileceğim herhangi bir e-mail adresi yazabilir misiniz yardım ederseniz çok sevinirim

    • Merhaba Kerem Bey,
      Sizlere bireysel olarak ulaşmaya hiç zamanım yok. Sorularınızı buradan rahatlıkla yazabilirsiniz. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Çok istisnai durumlarda iletişim kutusundan yazarsanız e postaları yine ben değerlendiriyor olacağım.

  34. Merhaba bilgilerin için teşekürler sıkılmadan okudum. Şiir kitabı çıkarmak istiyorum. 80 sayfalık şiir kitabım var yaş 16. ………. wp den ulaşabilirsiniz

  35. kitap bastırmak ile ilgili yazı cok güzel ve çok doğru. aynısını bizzat yaşadım. o çok iyi aruz şiiri yazan arkadaş umarım seni kale alırlar. ben şiirin her türlüsünü yazıyorum aruz da dahil ama bu ülkede yeteneğin değil reklamın sözü geçiyor. ben edebiyatçıyım kitap diye para verip kitaplığıma koymayacağım kağıt tomarları yüz binler satıyor. ciddi manada eserlere ehemmiyet yok rağbet yok. maalesef ülkedeki seviye bu yayınevleri de paranın peşinde ve gerçek eserleri onlar da bilmiyor, amaç sadece para. şiir zaten ülkemde hiç yok saygılar hoşçakalın

  36. yusuf barış türk

    kitap basımı ile ilgili konuşmanız uslubunuz hiç hoş degil gerçekten. orda durmuş insanların umutlarını kesmekten başka işe yaramıyosunuz. alaycı tavırlarınız hoş degil. boş konuşmak yerine en güzel şekilde nasıl olur, dogrusu ne nasıl yararlı oluruz diyerek sıralayabilirdiniz

  37. Yusuf Barış Türk ün yorumuna cani gönülden katılıyorum

  38. Merhabalar.. denk geldim yazınıza araştırma yaparken. Eğitici bir yazı benim için.Yazinizdan şunu aldım kendime; yazdıklarınizi uzun bir süre sonra bir daha okuyun değiştireceksiniz… Ben 20 yaşlarında yazdiklarimi bir yıldır okumaya başladım ( 32 yaşındayım) ve değiştirmek yerine eklemek istedim aynı hikayeler üstüne… Ben çok uzun zamandır düşünüyorum ama yeni yeni araştırıyorum korkularim var.istiyorum ki ailemden kimse fark etmesin.. bir tanesi okusa anlar o benim..bu yüzden vazgeçtim hep. Nasıl yol alabilirim?? Akıl verebilirsiniz sevinirim.

  39. Tuba Hanım,
    Esprili bir dille, acı gerçekleri, çok akıcı bir dille anlatmışsınız.
    Ben kitap bastırmayı hala düşünüyorum ama zaten temkinliydim, şimdi daha da temkinliyim. Her kafama takılan soruya ve seçeneğe parmak basmışsınız:)

    • Merhaba Bülent Bey, katılımcı olmanız beni mutlu etti. Kitap bastırma konusunda temkinli olmayalım; ama bizi nelerin beklediğini bilerek ona göre hareket edelim. Bol şans ve başarı diliyorum. Kitabınız çıktığında bizimle paylaşın lütfen. 🙂

  40. çok bilmediğim için
    söylediklerinize pek yorum yapamayacagım
    onun için bu kusurumu mazur görünüz
    ama sizin söylediklerinizden sonra
    ya da bu okuduklarımızdan sonra da diyebiliriz ki
    bence bu alanda da insanlığın
    ne kadar lanetlenmiş olabileceğini anlıyorum
    maalesef diğer her alanda da olduğu gibi

    bir kadına 17 yıl bağlanmışlığın
    doğasını işlemeye çalıştık diyebiliriz şiirlerimizde
    bir kadına 17 yıl susmuşluğun
    yalnızlığını söylemeye calıştık diyebiliriz şarkılarımızda

    öncelikle öğrenci olduğumu belirtmek isterim
    ve çiftçi bi ailenin oğlu olarak
    arkadaslarımın tavsiyesi üzerine
    geldik de diyebiliriz buralara
    yardımcı olmaya çalısırsanız
    alaycı tavrınızla birlikte
    daha da sevinilebileceğimizden
    hiç kuşkunuz olmasın

    ayrıca yazın hayatınzda da
    başarılar dileriz

    hatta bi şiir denemesiyle
    veda etmek isteriz bu yazıya da
    umarım beğenirsiniz
    esenliklerle, mutluluklarla

    hadi sende söyle benim gibi
    hiç sevmemiş beni diye
    hadi sen de unut benim gibi
    17 yıl boyunca her gün gelir diye

    • Şiirsel yorumunuz farklı ve güzeldi, Paşa Korun. Bu yolda başarılı olacağınızı ümit ediyorum.

      Sevgili yazar adayları,
      “Kitap çıkarmak için ne yapılmalı?” diyenlere yukarıdaki yazımızdan birkaç cümle alıntılıyorum.

      “On tane yayınevi belirleyin…mümkünse posta yoluyla gönderin.”
      “Üç ay beklemekten başka çareniz yok…üç aydan sonra arayın ve editörleriyle görüşmek isteyin.”
      “İşin ticaretini yapan ve bunu kabul eden şu malum yayınevlerine bastıracaksanız kitabınızı, diyelim ki 150 sayfalık bir kitap için 5000-6000 TL’yi gözden çıkarmalısınız.”
      “Üçüncü, on üçüncü sınıf yayınevleri dediklerimiz de biraz daha ucuza çalışırlar…Örneğin, 150 sayfalık 1000 adet kitabı 3000 TL civarına basarlar. 600-700’ü senin, gerisi benim derler.”
      “Kitap bastırmak, matbaa ile de mümkün, malumunuz. Fiyatlar daha uygun olacağı için, matbaaya kitap bastırmak seçeneği de düşünülebilir. 1000 kitap da sizin olur; ama her işiyle de siz uğraşmak zorundasınız.”

      Yazımızı dikkatle okuyanlar, kitap çıkarma aşamaları için ayrıntılı olarak bilgi verdiğimizi göreceklerdir.
      Sonuç olarak, büyük yayınevlerine kitabınızı beğendiremezseniz, parasını vermek şartıyla küçük yayınevlerine bastırabiliyorsunuz.

      ÖNCE BİZ OKUDUĞUMUZU ANLAYABİLELİM Kİ SONRA DA İNSANLARA BİR ŞEYLER YAZABİLELİM 🙂

  41. Merhaba. Uzun zamandır amatör olarak bir şeyler yazmaya calisiyorum. Yazdiklarimin ne durumda olduklarini bilmiyorum. Bir cok yere bas vurdum. Hep bastan gecistirici, yani niyetlerinin hep bastan savmak oldugunu anladim. Hic bir tanesi yazdiklarim hakinda degerlendirme yapmadilar. Anlamak mumkun degil. illa cikarmi olmasi lazim. Bir cogu yalan soyluyor iste parasiz eserinizi basiyoruz diye. Yahu arkadasim ben amatorum dedim. Bi oku bakalim bir sayfadan ne anlayabilirsinki. Çayin lezzeti dibindedir onun misali. Okumadan etmeden kabul etmiyorlar. Hani deseler surada hata var burada yanlisiniz var oda denilmiyor. Tam bir kelime oyunuyla karsi karsiya kaliyorum. Neden amatore destek olunmuyor. illa muhtesem bir esermi olmasi lazim. illa hazir lokmami olsun her zaman, neden bizlere destek yok. ALLAH cc icin maddi durumum hic iyi degil. Yoksa insan goz nuru doktugu bir projesi icin niye yalvarsin. inanin cok zoruma gidiyor, uzuluyorum. Kitap yayınlatmak için hic tanidigim yok. Basinizi agrittim. Saygilarimla. Ben buradan kitap yayınlamak istiyorum diyenlere sesleniyorum, egerki yazdiklarimin bir karsiligi varsa ne olur bana bu konuda yardimci olurmusunuz? saygilarimla. Eserleri sizlere gonderebilirim

    • Merhabalar,
      Yazdıklarınızın değerlendirilmesini istemek en doğal hakkınız fakat yayınevlerine yapılan yoğun başvurulardan dolayı herkesin kitap çalışmalarını ayrı ayrı incelemeleri ne kadar mümkün olabilir sizce? Kendinizi yine siz geliştireceksiniz. Yayınevleri kitabınızda bir ışık görse, kendileri de bu işten para kazanacağı için mutlaka basmak isteyeceklerdir. Eğer olumlu dönüşler alamıyorsanız, daha fazla okumalı, araştırmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Her şeyden önce yazım ve noktalama işaretlerindeki eksiklerinizi gidermelisiniz.
      Yazdıklarınızdan eminseniz ve eserinizin basılmasını istiyorsanız, maliyetini karşılamanız şartıyla kitabınızı basacak pek çok yayınevi mevcuttur.
      Bol şans ve başarı diliyorum.

  42. Samet KURT (ne alaka)

    Yazınızı çok beğendim yazanların kalemine sağlık. Heves kırılmasından ziyade önemli deneyimlerden süzülmüş bir yazı olduğu anlaşılıyor zaten. Okurken büyük keyif aldım. Mizah önemli. Bizler güzel, destekleyici ve cesaretlendirici sözlere her ne kadar ihtiyaç duyuyorsak da yüzleştirici, gerçekçi sözlere de ihtiyacımız var. En önemlisi de herkesten bilgi alıp, araştırıp sonunda kendi iç sesimize güvenmeliyiz; başarılı da olsak, hayal kırıklığına uğrayacak da olsak. Her sonuca hazır olmak. Nötr olmak. Belki de iyimser olmak. ”Umut kalacağına emek kalsın” biz deneyelim isterse olmasın. Dostoyovski çoktan söylemiş; ”her şekilde pişman öleceksin, ya yaptıklarından ya da yapmadıklarından”. Ben yapmadığım (denemediğim) şeyden pişman olmaktan daha çok korkarım. O yüzden Adanalı reyizin dediği gibi; ”yaptıklarımdan pişman değilim haa, aklım hala yap(a)madıklarımda”. Saygılar. Hayırlı çalışmalar.

    • Samet Bey,
      Katılımcı olmanız beni çok mutlu etti. Burada olduğunuza göre, siz de bu yolda yürüyenlerden biri olmalısınız.
      Bol şans ve başarı diliyorum.

      • Aynen dediğiniz gibi nacizane yazıyorum.. acelem yok sabırla demliyorum yazıları.. Demlenmeye ihtiyaçları var.. ”ne alaka” imzası ile instegramda yazıyorum.. kendim fotoğraflayıp paylaşıyorum… sayfam @siirterapist ..

  43. Yani gençliğimden beri hayalim kitap çıkartmaktı. ilk defa şöyle bir araştırma yapayım dedim bütün umutlarım suya düştü. Son nesilde kitabı çıkmasını bile hak etmeyen o kadar fazla kitap var ki şu ülkede. Onların nasıl kazandığını hala anlamış değilim Eğer güzel bir roman çıkartırsam umutlanıp şansımı deneyip bu deneyimi yaşamalı mıyım hala yeterli bi cevap alamadım. Çok zengin bir insan değilim. benim için riskli olacak ama şu yazıdan sonra insan bir geri çekiliyor. Kitap yayımlatmak için parayı veren düdüğü çalar mı demek istiyorsunuz yoksa ülkemizde hep olduğu gibi emeğini ver kendi işini kendin gör, kader gayrete aşıktır mı demek istiyorsunuz.

    • Merve Yılmaz, sizi bir yazar olarak görmeyi çok isterim. Kitap bastırmak, kitabınızın çıkması neden bir hayal olsun ki?
      Kitap çıkarmak isteyenler yukarıdaki yazıyı okuduklarında, kitap bastırma aşamaları hakkında yeterince bilgi sahibi olabilirler. Güzel bir roman yazdığınıza inandığınızda, bunu bir de uzman kişilerin, yayınevlerinin görmesi ve sizin gibi düşünmesi gerekiyor. Evet, paranızla kitabınızı bastırmanız da mümkün ama asıl macera bundan sonra başlar. Kitabınızın tanınması, satması en zor olanıdır.
      Hayalinizin peşinden gidin. Güzel bir roman yazabileceğinize inanıyorum.
      Bol şans.

  44. Tuba Hanım, tecrübelerinizden damıttığınız bu derin bilgileri vermiş olduğunuz için çok teşekkür ederim.Dedikleriniz harfiyen doğru çünkü yakın zamanda aynı aşamaların hepsine bende şahit oldum Gerçekler acıdır bu doğru fakat şu da bir gerçek ki;
    Birşeyler istiyorsak Sabrı tüketmemek icap eder.Düzgün bir eser yazdığınızı düşünüyorsanız kesinlikle düzgün yayınevleri ile görüşmek gerekiyor.

    • Fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ortaya değerli bir eser çıkardığınızda hak ettiği yere geleceğine ben de inanıyorum. Kitabınız yayımlandığında biz de haberdar olmak isteriz.

  45. Tuba Hanım, profesyonel insanlarla çalıştığınızı duydum. Basım aşamasında olan bir kitabım var. Editörlerinizin ve ekibinizin kitabımı incelemesi için size göndermek istiyorum. Ne yapmam lazım?

  46. Kitap bastırma yazısını okuduktan sonra, bir gün kitap yazarsam ilk okutacağım kişi olurdu herhalde dediğim güzel yazınız için teşekkürler.

  47. Kitap bastırmak ile ilgili bu anlatım şekli tam bir dalga geçme hali.

  48. Yüksek lisans tezimi kitap haline dönüştürmek istiyorum. Amacım çok satsın değil. Malum tek hedef kitle iletişim fakültesi öğrenciler gibi duruyor. Amacım basılmış bir eserim olsun, akademik açıdan katkı sağlasın. Bu durumda nasıl bir yol önerirsiniz. Bu arada kitabım Michael Haneke Sineması hakkında. Teşekkürler.

    • Çok güzel düşünmüşsünüz. Akademik kitap basan yayınevleriyle görüşmelisiniz. Eğer olumlu dönüşüm alamazsanız, içeriği ne olursa olsun, maliyetini karşılamanız şartıyla kitabınızı basabilecek birçok yayınevi var.
      Yolunuz açık olsun.

  49. Beyimin cok güzel şiirleri var. Onları senelerden beri biriktirdi, tarihleriyle birlikte. Onları ben bir kitap olarak bastırmak istiyorum.(çok güzel beste olabilecek şiirler)ama onların kopyalanmasından çekiniyorum. bunun için ne yapmamız lazım ki ona ait şiirler ona ait kalsın.

    • Merhaba Ümmü Hanım, zaten şiir kitabınızı bastırdığınızda tüm hakları sizin olacaktır. İzniniz olmadan kullanılması ve dağıtılması söz konusu olmayacaktır.

  50. Sizin bir şiirimi okumanızı istiyorum.
    Sadece diliyorum ki;
    Mutlu olursun, hayatının her gününü aynı yaşamazsın!
    Sadece diliyorum ki;
    Sensiz hayatımda, gene de sensiz olmayan hayallerimin
    Ardı arkası kesilmesin

    Lütfen şiirlerimi çıkarmak istiyorum çıkaramazsın diyen herkese inat daha bir çok şiirimi paylaşmak istiyorum benim duygularımı görebilecek insanlara

    • İnstegramdan da sayfa açıp yazabilirsiniz.. Sosyal medya gücü önemli.. Benim @siirterapist isimli bir sayfam var mesela, ” ne alaka” imzası ile yazıyorum….. Psikolojik danışman olduğum için böyle bir isim koydum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir