Hangi yaşta olursa olsun, özellikle günümüzde kilo verme çabasında olmayan yok gibidir. Kimine göre 2-3 kilo fazlası vardır, kimine sorarsanız da 12-13 kilo! Diyetler uygulanır; yeni ve farklı diyetler. Bazılarında hızlı kilo verileceği vadedilirken, bazılarında yavaş, fakat sağlıklı olduğu iddiası vardır. Oysa bilinçsiz yapılan diyetlerle genellikle yağ değil, kas kaybı söz konusu olur. Bunun nedeni de vücutta yer alan yüklü miktardaki asittir. Şimdi sizlerle paylaşacağımız diyet yöntemi, sizi bu asit yükünden kurtaracak bir yöntemdir.
Alkali diyetin amacı nedir?
Kilo verme mücadelesinde önemli olan, asit-alkali dengesinin korunabilmesidir. Bunun için en etkili yöntem de alkali diyettir. Günümüzde henüz yaygın olmayan, ama ilerleyen günlerde sıkça duyulacak olan alkali diyet, doğru uygulanması halinde sizi fazla kilolarınızdan kurtaracaktır.
Asitlenmenin tehlikesi nedir?
Vücutta biriken asit, farkına varılamayan ama çok tehlikeli olan bir şeydir. O kadar ki, başta aşırı kilolanma olmak üzere, kolesterole, osteoporoza, cilt sarkmasına, kırışıklıklara, hatta kansere bile neden olabilmektedir. Öyleyse, asit yapan yiyeceklerden vazgeçip, alkali, yani bir çeşit iç temizliği yapan yiyeceklere yönelmeliyiz.
Alkali diyet önerileri nelerdir?
Diyetimizin ana kuralı, yüzde 80 alkali yapan besinlerin yanında, ancak yüzde 20 kadar asit yapanların tüketilmesidir.
Alkali diyete alkali su ile başlıyoruz; bunu 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar karbonat ekleyerek hazırlıyoruz ve her gün bolca içiyoruz.
Sebze suyu içiyoruz ki, bu, diyetin en kolay kurallarından biridir. Özellikle de koyu renkli, mor sebzelerin suyunu içiyoruz.
Çiğ tüketilebilecek besinleri çiğ, tüketilemeyecek olanları ise, örneğin patatesi, patlıcanı, brokoliyi buharda haşlayarak tüketiyoruz.
Hep faydalı olduğu söylenen inek sütü yerine kefir, peynir olarak da lor peyniri tercih ediyoruz.
Unlardan karabuğday ununa yöneliyoruz.
Genel hatlarıyla söylersek, balık, tavuk eti, organik kırmızı et, yumurta beyazı, baklagiller, kefir, keçi sütü ve yoğurt gibi protein kaynağı besinleri yiyoruz.
Alkali diyetimizin ana kuralı olan asit-alkali dengesini koruyabilmek için, vücudumuzu asitlerden kurtarmak için, işlenmiş gıdalardan kesinlikle ama kesinlikle uzak duruyoruz. Şekerli şeylerden, kızartmalardan, cipslerden, işlenmiş etten, asitli içeceklerden, kömür ateşinde pişirilmiş yiyeceklerden, beyaz undan yapılmış gıdalardan ve tabii hormonlu ürünlerden kaçınıyoruz.
Alkali gıdalar nelerdir?
Meyveler: Yaban mersini, kızılcık, kiraz, böğürtlen, nar, siyah üzüm, siyah erik, çilek, kırmızı elma, frenküzümü
Sebzeler: Patlıcan, mor karahindiba, pancar
İçecekler: Kırmızı renkli sebze ve meyve suları, yeşil çay
Baharatlar: Nane, tarçın, zencefil, yenibahar, yeşil yapraklı otlar, köri, kakule