Kesik kesik, bazen de durmamacasına ağlar bebekler. Kendini ifade edemeyen bebeğin neden ağladığını bulabilmek, bir anne için ilk zamanlarda çok zordur; zamanla kazanacağı tecrübe, ona her şeyi öğretecektir. Ancak, bebeğine yetememe endişesinden kurtulmak da pek o kadar kolay olmamaktadır. Bebeklerin diline dair birkaç ipucu… Bebekler ağlarken aslında ne demek isterler?
Bebeklerin beden dili
Gazı varsa
Bebeğiniz gaz sancısı çekiyorsa, dizlerini karnına çekecek ve sürekli ağlayacaktır. Gaz sancısını giderebilmek için masajlar yaparak onun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ağlamasından yola çıkarak emzirirseniz, gaz sancısının artmasına neden olursunuz.
Hazımsızlık
Emzirmenize rağmen, bebek açmışçasına aranmaya devam edebilir. Anne de bebeğinin doymadığı endişesiyle mama verir. Böylesi durumlarda bebek, tuvaletini yeşil renkte yaparak sürekli kusar. Bu da bebeğin hazımsızlık çektiğini gösterir.
Altını kirletme
Bebeğin bezinin sık sık kontrol edilmesi gerekir, kirlendiği durumlarda da değiştirilmelidir. Kimi zaman da bebeğinizi sıkan bezden kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir.
Kıyafetleri kalın gelirse
Kıyafetleri kalın geldiği zaman da onun huzursuz olduğunu gözlemlersiniz. Uykuya dalmakta zorlanabilir. Üzerine daha ince ve hafif kıyafetler giydirerek rahatlamasını sağlayın.
Can sıkıntısı
Bebeklerin de canı sıkılabilir! Gazı yoktur, altı kurudur, karnı da toktur, ancak yine de huzursuzdur. İşte o zaman anlayın ki, canı sıkılıyordur. Ona ılık bir banyo yaptırarak gezdirmeyi, sonrasında da uyutmayı deneyin.
İlgiye ihtiyaç
Bazen de kesik kesik ağlar ama gözünden yaş gelmez. Böylesi durumlarda galiba bebeğinizin nazlandırılmaya ihtiyacı vardır ve sizinle oynama isteğindedir. Onu sevdiğinizde ve konuştuğunuzda ağlaması kesiliyor, yanından biraz uzaklaştığınızda ise kesik ve kısa ağlamalarını sürdürüyorsa, bilin ki sevilmek istiyordur. Bırakın işi gücü ve bebeğinizin gelişimini yakından takip edin; tekrarı olmayacak, bir daha yaşanamayacak bu günlerin tadını çıkarın.