Anasayfa / Anne&Bebek / Bebeklerde Düztabanlık Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Düztabanlık Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde içe dönük ayak, ayak tabanının kavisli olması gibi çeşitli doğumsal problemler gözlenebilmektedir. Bu sorunların erken teşhisi, tedavisi için çok önemlidir. Düztabanlık nedir, belirtileri nelerdir, ortopedik ayakkabı sorunu çözer mi, tedavisi var mıdır, bebeklere ortopedik ayakkabı giydirmek doğru mudur?

Çocukların neredeyse yüzde 80’ine yakın bir kısmında hafif düztabanlık ve içe basma gözlenmektedir. 3 yaşına kadar da çocuklarda düztabanlık devam edebilmektedir.

Örneğin, ayağı ıslakken yere bastığında çocuğun topuk ve parmakların dış kısmının yerde iz bırakması gerekirken, ayağın iç kısmı da yerde büyük oranda iz bırakmış ise, düztabanlık ihtimali vardır.

Esnek düztabanlık

Çocuk ayağını basarken düz, ancak otururken ya da parmak ucundayken ayak tabanının normal girintilerde görünmesi durumuna esnek düztabanlık denilir. Esnek düztabanlık herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir. Fakat düztabanlık düzelmez ve ergenlik dönemine kadar sürerse, ayak tabanında ağrılara neden olabilir. Böylesi bir durumda mutlaka bir ortopediste başvurulması gerekir.

Bebeklerin ayak tabanındaki problemleri kendi kendinize teşhis edebilmeniz, pek olası değildir; bu nedenledir ki, bebeğinizin ileriki dönemlerde de sağlıklı olabilmesi için mutlaka bir ortopedist muayenesinden geçirilip ayak sağlığının kontrol edilmesi gerekir. Bebeğin ayak gelişiminin normal olup olmadığı belirlenmeli, varsa bir aksaklık, bir an önce teşhis ve tedavi edilmelidir.

Bebeğe ortopedik ayakkabı giydirmek doğru mudur?

Ebeveynleri en çok heyecanlandıran ve mutlu eden anlardan biridir, çocuklarının yürüdüğünü görmek. Birçok aile, çocukları yürümeye başlar başlamaz ona ortopedik bir ayakkabı alır. Oysaki uzman doktorlar, bu davranışın yanlış olduğunu belirtmektedirler; çünkü zaten bebeğin ayak çukuru ancak 2-3 yaşına kadar oluşabilmektedir; dolayısıyla da ortopedik bir ayakkabı kullanımı yersiz olacaktır.

Düztabanlık nasıl tedavi edilir?

Doğru teşhisten sonra, ayağın iç kısmını dolduran bir tabanlık kullanılır. Kullanılan bu tabanlıklar, tedavi edici olmaktan ziyade rahat etmesini sağlamak amaçlıdır.

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir