Bebeklerin, dolayısıyla da annelerin en büyük sorunlarından biridir, pişikler. Alınan bütün önlemlere rağmen pişik oluşabilir.
Bebeklerde pişik nedeni
Özellikle bez bağlanan bölgelerde oluşan pişiğin temel sebebi, ıslak kalmasıdır. Yeterli hijyenin sağlanamaması, kullanılan çeşitli alkollü ıslak mendiller ve diğer ürünler, katkılı mama kullanımı ve hatta diş çıkarma bile pişiğe neden olabilmektedir. Sık sık yaşanılan pişik sorunu, bebekte büyük huzursuzluğa neden olur.
Bebeklerde pişik nasıl önlenir?
Bebeğin altı mutlaka su ile yıkanmalıdır. Su ile yıkanan bebek cildi rahatlayacak ve tahrişlerden korunacaktır. Hava alabilen ve kaliteli bebek bezlerini tercih etmek de pişiğin oluşmasını engelleyecek önemli bir uygulamadır. Altı yıkandıktan sonra mutlaka ama mutlaka kurulanması şarttır. Belirli aralıklarla bebeğin altının açılıp hava alması sağlanmalıdır. Bebek, tuvaletini yapar yapmaz bezin değiştirilmesi ve cildinin nemli ortamdan korunması gerekir. Dışkısını yapmasının haricinde de ortalama 2-3 saat aralıklarla bezi değiştirilmelidir.
Bebeklerde pişik tedavisi
Talk pudrası, bütün annelerce bilinir ve pişiklerde kullanılır. Ancak içerdiği katkı maddelerinden dolayı bebeğin hassas cildinde pudra kullanımı önerilmemektedir. Pişik oluşmadan engellenmelidir. Fakat bütün önlemlere rağmen pişik oluştuysa, sık aralıklarla bebeğin altı yıkanmalı, iyice kurulanmalı ve hava alması sağlanmalıdır. Sonrasında ise pişik kremleri, ince bir kat halinde uygulanmalıdır.
Pişik için doğal tedavi
Bilinen en eski ve en etkili yöntem, saf zeytinyağıdır. Yıkanan ve kurulanan bölgeye hafifçe zeytinyağı sürülür. Aynı şekilde badem yağı da önerilmektedir. Ancak badem yağının yüzde yüz doğallığından emin olunmadan bebeklerde kullanılmaması gerekir.
Doğal pişik kremi nasıl yapılır?
3 yemek kaşığı beyaz kil
2 fincan süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Bütün malzemeler, krem kıvamına gelene kadar karıştırılır. Hazırlanan bu doğal pişik kremi, bebeklerin pişik olan bölgelerine uygulanır ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra yıkanır ve kurulanır, zeytinyağı sürülür.
Bu uygulamaya, pişikler geçene kadar devam edilir. Pişiğin durumuna göre günde 1-2 sefer uygulanabilir. Ancak ev yapımı pişik kremi bebeğin cildine sürüldükten sonra üzeri açık bırakılmalıdır ki kuruması sağlansın.
Bütün bu uygulamalara rağmen pişik iyileşmiyor ve hatta artış gözlemleniyorsa, mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Bilinçsiz yapılan her uygulama, yarar yerine zarar getirecektir. Hele de söz konusu bebekler olunca.