Anasayfa / Anne&Bebek / Bebeklerle İlgili Bilinen Yanlışlar

Bebeklerle İlgili Bilinen Yanlışlar

Emzik kullanımının bebeklerin diş ve çene yapısını bozduğu söylenir. Ancak bu yanlış bir inanıştır. Bebekler, 2 yaşına kadar emzik kullanabilirler. 2 yaşından sonra kullanılmaması gerekir.

Bebek 1 yaşına geldikten sonra anne sütünün besin değerinin azaldığı ve emzirmeye gerek kalmadığı söylenir. Oysa bu da yanlış bir kanıdır. Çünkü 1 yaşından itibaren de bebeğe anne sütü verilmesinin nedeni, bağışıklık sisteminin güçlendirmesidir; yani sütün besin değeri için verilmez. Anne sütüyle bebeğin organları daha sağlam olur.

Sık banyo yapan bebeklerin pek fazla hastalanmayacağı ise, doğru bir inanıştır. Yazın her gün, kışın ise haftada üç kez banyo yaptırılmaları önerilen bebekler, bu sayede daha çabuk büyüyebilmektedirler. Sebep odur ki, bebekler banyodan sonra daha iyi ve huzurlu uyuyabilirler.

Çocukların ayakta sallanmasının doğru olmadığına inanılır. Oysaki bu da yanlış bir kanıdır. Ayakta sallanan bebek, anne karnındaymış hissine kapılarak huzur bulur, gevşer ve çok daha rahat uyur.

Erkek-kız fark etmez, tuvalet eğitimini anne vermelidir düşüncesi de doğru değildir; çünkü erkek çocuğun tuvalet eğitimini baba vermelidir. Çocuk tuvalete babayla gitmeli, ayakta ve oturarak tuvalet yapmayı öğrenmelidir. 2 yaşına kadar tuvalet eğitiminin çocuğa verilmesi gerekir.

Çocukların vazgeçmesi istenilen davranışlar için korkutulması yanlıştır. Yapılması gereken, onunla konuşmak, vazgeçmesi gereken davranışının sebeplerini anlatmak ve açıklama yaparak ikna olmasını sağlamaktır.

Bebeklere ekmek verilmesinden kaçınılır. 6 aylık bebeğe ekmek verilmeye başlanmalıdır. Kepekli ya da beyaz ekmek, öğünlerine dâhil edilmeli, tam buğday ekmeği ise 2 yaşından sonra verilmelidir.

Oda ısısı arttırılarak ve kalın giydirilerek bebekler hastalıklardan korunmaya çalışılır. Bir odanın ısısı 21-22 derece olması halinde, bebek için idealdir. Banyo esnasında ise, 24-25 derece sıcaklık yetecektir. Kış mevsiminde bebeğin gereğinden fazla kalın giydirilmesi, aksine onu huzursuz edecek ve terleterek sıvı kaybetmesine ve pişiklere sebep olacaktır.

Gürbüz görünen çocukların sağlıklı olmayabileceği kanısı çok da yanlış değildir. Çünkü bir çocuğun gürbüzlüğünden ziyade dengeli ve sağlıklı besleniyor olması, onun sıhhatine işaret etmektedir; bu nedenle, yemek yeme konusunda zorlanmaması gerekir. Bütün annelerin amacı, tombul yanaklı çocuklara sahip olmaktır. Ancak bu da yarar yerine zarar getirecektir. Amaç, sağlıklı ve dengeli beslenme olmalıdır.

Diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan ve bir refleks olan hıçkırık, bebeklerde de görülür. Bu hıçkırığı kesmenin en pratik yolu, annenin bebeği kısa süreyle emzirmesidir ki, bu da çok doğru bir yöntemdir. Kısa süreliğine emzirilen bebeğin hıçkırığı birkaç dakika içinde kesilecektir.

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir