Anasayfa / Anne&Bebek / Biberon Çürüğü

Biberon Çürüğü

Ağız bakımı, hem çok kolay hem de çok zordur. Küçük yaştan itibaren ağız bakımına gerekli itina gösterildiği takdirde bu alışkanlık kazanılacak ve hiç zor olmayacaktır. Ancak böyle bir alışkanlığı benimseyememek, diş çürümeleriyle başlayan bir dizi sağlık sorununa neden olacaktır. Burada en büyük görev, şüphesiz ki anneye düşmektedir; bebeğini henüz biberonla beslerken bazı noktalara dikkat ederek, erken yaşlardaki biberon çürüğü denilen sorunlara mani olabilecektir.

Biberon çürüğü nedir?

Kimi bebeklerin ilk dişlerinde kahverengi lekeler görülebilmektedir. Bu lekeli dişler, zaman içinde kırılıp, hatta dökülebilirler. İşte, böylesi çürüklere biberon çürüğü denilir.

Biberon çürüğü neden oluşur?

Anne sütünde ve inek sütünde doğal şeker bulunur. Bebek yatmadan önce anne sütü ya da biberon ile beslendiğinde, ağız bölgesi artık mikroplar için elverişli bir ortam üretmiş demektir. Bu sebeple, hele hele gece uykusundan önce ağız temizliğine özen gösterilmesi gerekir. Sık sık yapılan hatalardan biri de, biberondaki süte bal ve pekmez gibi şekerli gıdaların eklenerek, bebeğe bu karışımın verilmesidir; bu da çok yanlış bir davranıştır, çok erken yaşlarda diş çürüklerine davetiye çıkarmaktadır.

Biberon çürükleri nasıl önlenir?

Karnı doyan, yani beslenmesini tamamlamış bebeğe mutlaka su içirilmeli ve ağız bölgesi bir nebze de olsa bakterilerden arındırılmalıdır. Beslenmelerinin hemen ardından, bebeğin dişleri nemli ve temiz bir bezle temizlenmelidir. Biberon çürükleri toplum tarafından önemsenmese de, aslında tam tersine, gerekli tedavi yapılmadığı zaman iltihaplanmalara sebep olmaktadır.

Görüldüğü gibi, ağız bakımı eğitiminin kişilere henüz bebekken verilmesi, yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir;  bu sayede diş fırçalama ve ağız bakımı bir mecburiyet olarak da algılanmayacaktır. Kazanılan bu alışkanlık sayesinde, önce diş çürükleri, sonra da birçok hastalığın önüne geçebilecektir.

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir