Anasayfa / Anne&Bebek / Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Engellenir?

Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Engellenir?

Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için, virüs ve bakterilere karşı savunmasız kalmaktadır; bu nedenle, bazı noktalara dikkat ederek çocuklarınızı solunum yolu enfeksiyonlarından korumanız gerekir. Peki, nedir çocukları solunum yolu enfeksiyonundan korumanın yolları?

Birinci ve en önemli kural, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesidir; bunu sağlayabilmek için mutlaka bebeğinizi emzirin.

Çocuğunuzun sebze ve meyve tüketimine özen göstererek, küçük yaşlardan itibaren dengeli beslenme alışkanlığını kazandırın.

Protein, karbonhidrat ve yağları düzenli ve dengeli bir şekilde almasını sağlayın.

Abur cubur tüketme alışkanlığı kazanmasını engelleyin.

Haftada 1-2 defa balık yeme alışkanlığını kazandırın.

Onların bulunduğu ortamda sigara içilmesine izin vermeyin; çünkü sigara, solunum sisteminin mikropları dışarı atmasını sağlayan mekanizmasını bozmaktadır.

Özellikle odası başta olmak üzere, kapalı mekânları sık sık havalandırın.

Kış aylarında hasta kişilerle yakın temas kurmasına mani olun.

Aşılarını zamanında yaptırın ve çocuğunuzun mikroplara karşı dirençli olmasını sağlayın.

Sık sık ellerini yıkatarak mikroplardan korunmasına yardımcı olun.

Gripte antibiyotik kullanmayın

İlaç kullanımının yanı sıra dinlenmek öneriliyor ve antibiyotiğe yer verilmiyor. Ancak bakteriyel enfeksiyon söz konusu ise, doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilmektedir.

Titreme, ateş, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile kendini belli eden grip birçok çocukta kolayca atlatılabilmesine rağmen kimilerinde zatürre gelişebiliyor.

Zatürre’ye dikkat!

Zatürre, 5 yaşından küçük çocuklarda hala ölüm riski taşıyan önemli bir problemdir. Fakat geliştirilen yeni aşılar, ölüm yüzdesini çok daha azaltmaktadır.

Öksürük, nefes almakta zorlanma, göğüste ağrı ve bazen de kusma ile kendini göstermektedir, zatürre.

Zatürre tedavisi

Mantar, virüs ya da bakteriye göre tedavi şekilleri de farklılık göstermektedir. Zatürre’de mutlaka doktor kontrolünde olunarak verilen ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir.

Beta virüsü

Bademcikler ve boğaz iltihaplanarak kendini gösterir, beta virüsü. Bunun dışında halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, bazen de kusma, baş ve karın ağrısı şikâyetleri gözlemlenmektedir.

Beta virüsü tedavisi

Doktor yönlendirmesi ile antibiyotik tedavisi uygulanarak gerekli görülen doz ve süreçte düzenli olarak kullanılması gerekir. Beta virüsü tedavi edilmediği takdirde kalp romatizması, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir