Çocukla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Çocuğunuzla iletişim kurarken ihtiyacınız olan anahtar bilgilere mi ihtiyacınız var? Öyleyse yazımızı okumaya devam edin.
Çocukların çok da ciddiye alınmaması gerektiği, çünkü henüz idrak yetilerinin gelişmediği algısından olacak, onları göz ardı eder, hatta daha da ileri giderek bulunduğumuz ortamda yok farz ederiz.
Oysa bilmeyiz ki bizi büyük bir dikkatle izleyen, sözlerimizi bir teyp misali kaydeden ve öğrendiği her şeyi ilk fırsatta devirip döken de yine aynı çocuklardır.
Peki, yetiştirilmesi büyük emek isteyen ve ebeveynler için ömürlük bir sınav arz eden çocuklarımızla nasıl iletişim kurmalıyız?
Çocukla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar
Çocukla iletişim kurarken yapılması gerekenler nelerdir, gelin, birlik inceleyelim.
Kıyaslamaktan kaçının
Yapabileceğiniz belki de en büyük hatadır, çocuğunuzu bir başkasıyla kıyaslamanız çünkü daha o yaşta kendisini yetersiz hissedecek ve aşağılık kompleksi ile büyüyecektir.
Öyleyse, çocuğunuzu böylesi zor bir psikolojiye düşürmekten itinayla kaçınmalısınız.
İsteklerine karşı çıkmayın ve anlatın
Uygun olmayacak isteklerde bulunabilecek çocuğunuza karşı çıkmak ve arzularını kestirip atmak yerine onunla konuşun ve neyin neden olamayacağını anlamasını sağlayın.
Örneğin, gece arabayla gezmek mi istiyor? Böylesi bir gezinti için saatin geç olduğunu ama iyi bir uyku çekmesi hâlinde yarın mutlaka arabayla gezdirileceğini anlatın.
Fikirlerini alın
Dinlemesinde herhangi bir sakınca olmayan sohbetlerinizde çocuğunuza da yer açın. Konuşurken onunla da göz teması kurun, anlamasını ve öğrenmesini sağlayın, meraklandırın ve fikirlerini alın. Böylelikle kendisini önemli ve değerli hissedecektir.
Yalnız, bunu herkesin yanında ve her ortamda yapmayın ya da ölçüyü kaçırmayın ki çocuğunuz kendisini olduğundan farklı bir kimlikte görmek talihsizliğine uğramasın.
Dinleyin ve sabredin
O yaşlarda çevresinde olup bitenlere karşı keskin bir merak duygusuyla kuşatılmış olan çocuğunuz, tarafınızdan dinlenildiğini gördüğünde önce mutlu olacak, sonra gururlanacak, en önemlisi de büyük güven kazanacaktır.
Özellikle, sözünü kesmeden onu sabırla dinlemeniz ve varsa şayet, yanlışlarını düzeltmeniz çok faydalı olacaktır.
Örnek tavırlar sergileyin
İlk olarak ailelerini, derken öğretmenlerini ve nihayet kimi ünlü kişileri örnek aldıkları bilinen çocukların eğitiminin aileden başladığı bilinen bir şeydir.
O hâlde, her ne olursa olsun çocuğunuzun yanında sinirlenmemeli, aşırı tepkiler göstermemeli, hele küfür etmek gibi bir hataya kesinlikle düşmemelisiniz. Olgun davranmalı ve sakin konuşmalısınız ki çocuğunuzun nasıl sizin gibi olmaya çalıştığını keyifle gözlemleyebilesiniz.
Çocukla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda faydalanabileceğiniz fikirler verebildiğimiz dileklerimizle…