Kilo vermek için hemen hepimizin bir kez olsun başvurduğu yöntemlerden biridir, diyet. Özellikle de yaz mevsimine yaklaşılırken herkesi bir telaş alır. Böyle olunca da, spor yapılır, diyet programları uygulanır, hatta zayıflattığı iddia edilen haplar bile kullanılır. Bunca çabanın sonucu, hiç de istenildiği gibi olmaz. Öyleyse, ne yapılması lazımdır? Öncelikle, doğru beslenme şeklini öğrenmeli, bedenimizin ihtiyaç duyduğu dengeyi tutturmalıyız. Bunun için de doğru bildiğimiz yanlışlardan kurtulmalıyız.
Sıcak su!
Sıcak su içen pek çok kişiye rastlamışsınızdır; kilo verdirdiğine inanılır. Oysa bu, tamamen yanlıştır. Soğuk su mideyi 20 dakikada terk ederken, sıcak suyun terk etme zamanı 80 dakikadır; aradaki terk fark da bu kadardır. Yani midenin dolu ve tok tutulması için sıcak su önerilir ki, bu da doğru bir yöntem değildir.
Aç karnına limon suyu!
Her besinin yağ yakma özelliği bulunmadığı malum. Özellikle de C vitamini barındıran greyfurt ya da limon suyu içilerek yağ yakılacağı sanısı yanlıştır. Aksine, asitli içecekler mide asidini arttıracak ve daha çok acıkmaya yol açacaktır; bu yüzden, limonu salatalara sıkmak, greyfurtu ara öğün olarak tüketmek, sağlıklı beslenme açısından daha doğru olacaktır.
19.00’dan sonra yemek!
Akşam yediden sonra yemek yemenin yağlanmaya yol açtığı, yaygın bir söylentidir; bu da doğru değildir. Sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Güne kahvaltıyla başlayarak 3-4 saat aralıklarla yemek yenmesi durumunda en son öğünün zamanının bir önemi kalmaz.
Ekmekten vazgeçmek!
Kilo vermek için önce ekmekten, pilavdan ve makarnadan vazgeçeriz. Bilinmesi gereken, öncelikle şudur: Alınması gereken günlük kalori miktarının üzerine çıkılrsa, kilo almak kaçınılmazdır. Bu durumda, söz konusu enerjinin hangi besinden geldiğinin pek de bir önemi yoktur. Ayrıca, ekmek en temel enerji kaynakları arasında yer almaktadır; B vitamini barındırır.
Vücudun karbonhidrat ihtiyacı duyduğu unutulmamalıdır; bu da ekmekten, pilavdan, makarnadan, mısırdan, patatesten sağlanabilir. Aksi halde kan şekeri düşebilir ve vücut da kastaki karbonhidratları kullanmaya başlar ki, o zaman da kas kaybı yaşanır. Kas ile birlikte su kaybına da uğranır.