Bir araştırma yapılır, en hızlı kilo verdiren diyet listesi seçilir. Kilolar verilir ve sonrasında hızla geri alınır. Ya da verilen birkaç kilonun arkasından bir adım daha gidilemez ve tüm uğraşlara rağmen kilolar yerinde sabit kalır. Peki, bir türlü kilo verememe nedenleri nelerdir, nerelerde hata yapılmaktadır, hangi noktalar gözden kaçırılıyor?
Bir türlü kilo veremeyenler, hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiği fiskosta.com’da.
Hızlı kilo verdiren diyet seçimi
8-10 kilo fazlanız vardır ve sizin tek derdiniz, bu fazlalıklardan acilen kurtulmaktır. Bunun için de hızlı bir diyet programı uygulanır ve günlük alınan kalori miktarı 1000 ile sınırlandırılır. Kalori miktarı azaldığı için, kilolarınız hızla erir. Ancak unutmayın ki, kaloriyi ne kadar az tüketirseniz metabolizma hızınız da o kadar yavaşlar. Yavaşlayan metabolizma, verilen kiloları diyet sonunda hızla geri almanıza neden olur.
Kahvaltı yapmamak
Kahvaltıyı atlamak, kilo verebilmenin en kolay yollarından biri gibi görünür. Fakat günün ilerleyen saatlerinde dayanamayarak daha fazla yiyecek tüketirsiniz. Midenizi bir süre aç bıraktığınızda, ilk fırsatta büyük boy yiyeceklere saldırarak doyma hissi bilmeyecektir. Bu nedenle, günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltıda lif oranı yüksek ve protein bakımından zengin gıdaları tüketin ki, gün içerisinde sürekli açlık atakları yaşamayın.
Pisboğazlık yapmak
Bir şey olmaz, deyip, aralarda atıştırdığınız bisküvi ve kekler, dengenizi umduğunuzdan çok daha fazla bozacak ve bel bölgesindeki yağlanmalarınızda artış olacaktır. Yolunda giden diyetinizi bozmamak için, pisboğazlıktan vazgeçin.
Ara öğün yememek
Diyet listenize uyarak ara öğünlere özen gösterin. Çünkü ara öğünlerde doğru besinleri tüketenler, açlık hissiyle daha kolay baş edebilmekte ve daha kolay kilo verebilmektedirler.
Az yağlı besin tüketimi
Az yağlı besinleri tüketmek bilinci, yeterince yerleşmiş bulunmaktadır. Ancak az yağlı bir yiyecek, aynı zamanda az kalorilidir demek değildir. Örneğin, az yağlı ama büyük bir dilim pasta, ince bir dilim pastadan daha fazla kaloriye sahiptir. Yani az yağlı olması, sizin bolca tüketebileceğinizi göstermez. Kalorisi de kilonuzu kontrol altında tutmanız için gerekli olan ölçümlerdendir.
Bol kalorili içecekler tüketmek
Diyet yaparken kalorilerin büyük kısmını da içeceklerden aldığımızın farkında değilizdir. Kimi kahve ve alkollü içeceklerde 500’den fazla kalori bulunmaktadır. Meyve suları ve gazlı içecekler de kalori miktarı bakımından hiç de masum değildir.
Çok az su içmek
Kalori yakmayı hızlandıran en önemli içecek sudur. Yeterli miktarda su tüketilmemesi, metabolizmayı yavaşlatacak ve kilo vermeniz de yavaşlayacaktır. Günlük 8 bardak su içenlerin daha fazla kalori yaktığı ve kilo verdiği ispatlanmıştır.
Süt ve süt ürünlerini kesmek
Birçok diyet listesinde tam yağlı yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar yasaktır. Aslında araştırmalar göstermiştir ki, kalsiyum alımı, vücutta yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Örneğin, yoğurt tüketenlerin tüketmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini listenize eklemelisiniz.
Günlük tartılmak
Her gün, hatta günde birkaç kez tartı üzerinde görürsünüz diyet yapanları. Oysa bu davranış, psikolojik baskı yaratmaktadır. Kilo veremediğini gören kişi, hayal kırıklığına uğrayacak ve istikrarlı olamayacaktır. Haftada bir defa tartılarak yolunuza devam etmelisiniz.
Gerçek dışı hedef belirlemek
Mümkün olmayan bir hedef belirlerseniz, diyet programınız düzenli uygulamanıza rağmen hedefinize ulaşamayabilir ve yine güvensizlik sorunu yaşayabilirsiniz. Uyguladığınız diyete göre kaybedebileceğiniz kiloyu tespit ederek, hedefinizi ona göre belirlemeli ve kararlı adımlarla yolunuza devam etmelisiniz.
Sabırlı, istikrarlı ve öz güvenli olmanız, yanı sıra da beslenme programınıza dikkat etmeniz, sizi hayal ettiğiniz, bedeninizi de sağlıklı olabileceği bir kiloya getirecektir.