Kredi kartı dosya masrafları ve aidatlarının geri alımı konusu, malum, özellikle son dönemde epeyce dillendirilmektedir. O kadar ki, telefonlarla sizleri arayarak dosya masrafı dilekçesi göndermek, tüketici kredisi dosya masrafı iadesi hususunda yardımcı olmak için âdeta sıraya girenler vardır. Öyleyse, sözü daha fazla uzatmadan bu yasal süreçte sizlerin nasıl kandırıldığını ve kredi masrafları nasıl geri alınır, işin doğrusunu anlatalım.
Dosya masrafı iadesi için dilekçe göndermek isteyenlere dikkat!
Sizleri bilgilendirmek için telefonlarınıza kadar ulaşıyorlar. Benzeri yönlendirmeleri televizyonlarda da görmeniz mümkün. Peki, size ne söylüyorlar? Kredilerde dosya masrafı iadesi için dosya masrafı dilekçesi göndereceklerini belirtiyorlar. Karşılığındaysa 100 TL civarında bir ücret talep ediyorlar. Bankaların genel müdürlüklerine söz konusu dilekçelerin doldurularak gönderilmesi halinde 45 iş gününde paranızın sorunsuzca hesabınıza yatırılacağını eklemeyi de unutmazlar. Peki, ya yatırılmazsa?… O zaman da sizleri yönlendireceklerini ve parayı almak için gerekli girişimlerin devam edeceğini, örneğin, tüketici mahkemeleri hakem heyetine başvurulacağını şöyle dil ucuyla anlatırlar. Sizler de ikna olursunuz ve tabii sonuçlar hiç de anlatıldığı gibi gelişmez.
Şimdi gelelim, işin aslına.
Dosya masrafı iadesi nasıl gerçekleşir?
Evet, bankalardan dosya masrafını geri alma durumu söz konusudur. Dahası, tüketicinin yasal hakkıdır bu. İyi de, bankalardan dosya masrafı nasıl geri alınır? Öncelikle belirtelim ki, size bir ücret karşılığı gönderileceğini taahhüt ettikleri dosya masrafı dilekçesi, her yerden, internetten bile bulunabilir. Şimdi gelin, ne yapılması gerektiğini adım adım anlatalım.
1-Kredi çektiğiniz bankanın şubesine giderek, dosya masraflarınızın dökümünü istiyorsunuz. Bu konuda bankaların sorun çıkardığını ve belli ücretler talep ettiğini bilmelisiniz. Bu paraları da iade alacağınızı ekleyelim.
2-Bağlı bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına giderek, tüketici hakem heyetinde hazır bulunan dilekçelerin ilgili yerlerini doldurarak bankadan almış olduğunuz masraf listesini de ekine koyarak teslim ediyorsunuz.
3-Tüketici hakem heyeti, dilekçeniz üzerine müracaat durumuna göre 8-12 ay arasında karar vererek kararı size bildiriyor.
4-Söz konusu kararın bir sureti de bankaya gittiği için, genelde bankalar parayı hesabınıza yatırıyor.
5-Nadiren de olsa bankalar karara itiraz ediyor. Bu durumda herhangi bir avukata vekalet verdiğiniz takdirde avukatlar bu paranızı faiziyle beraber icra yoluyla bankalardan tahsil ediyor. Sizden de herhangi bir vekalet ücreti talep etmiyorlar.
Dilerseniz, ne yapmamanız gerektiğine de kısaca değinelim:
1-Danışmanlık hizmeti sunmak için size ulaşanlara olumlu cevap vermiyorsunuz.
2-Bankaların genel müdürlüklerine herhangi bir dilekçe yollamıyorsunuz. (Olumsuz cevap verileceği kesin.)
DİKKAT: Ticari kredilerde dosya masrafı iadesi mümkün mü?
Fiskosta.com olarak, yazımızın sizler için faydalı olduğunu umuyor, her türlü sorunuzu cevaplandırmaya ve yardımcı olmaya hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz.
Hiç bir maddi menfaat gözetmeksizin ülkemin saf ve güzel insanlarına yardımcı olmanız ve yol göstermeniz her türlü takdirin üzerindedir.
Sizi tebrik ediyorum.