Anasayfa / Edebiyat / En İyi Okunması Gereken Kitaplar Listesi | 6, Suç ve Ceza, Tutunamayanlar ile Türk ve Dünya Edebiyatı
En iyi okunması gereken kitaplar listesi, Türk edebiyatında okunması gereken kitaplar
En iyi okunması gereken kitaplar listesi

En İyi Okunması Gereken Kitaplar Listesi | 6, Suç ve Ceza, Tutunamayanlar ile Türk ve Dünya Edebiyatı

En iyi okunması gereken kitaplar listesi oluşturacağız sizlerle. Dünyaca ünlü okunması gereken kitaplar, Türk edebiyatı mutlaka okunması gereken kitaplar, üniversitede ya da üniversiteye gelmeden önce okunması gereken kitaplar…

Evet, görünen o ki uzun bir listemiz olacak.

Fiskosta.com’un oluşturduğu mutlaka okunması gereken kitaplar listesi için hazırsanız başlayalım.

Dünya edebiyatında okunması gereken kitaplar

Dünya çapında okunması gereken kitaplar vardır. Klasikler diye tanıyoruz kendilerini. 😉 Peki mutlaka okunması gereken klasik kitaplar nelerdir? En iyi okunması gereken kitaplar listesi için önce dünya edebiyatı diyelim.

İngiliz edebiyatı okunması gereken kitaplar deyince Dickens’i göstermek şarttır. İki Şehrin Hikâyesi – Charles Dickens okunması gereken kitaplar ve yazarlar listemizin başında yer alıyor. 1984’le George Orwell okunması gereken kitaplar ve yazarları listemizde yer alacak bir diğer isimdir. Woolfçular… Evet. Modernist romanın öncüsü Virginia Woolf okunması gereken kitaplar / yazarlar listemizde değil midir? “Kendine Ait Bir Oda”sından “Deniz Feneri”ne bakan yazarımız elbette öyledir. Diğer yandan, feminizm ile ilgili okunması gereken kitaplar arayışında olanların Woolf ismini özellikle incelemeleri gerektiğini belirtelim. İyisi mi John Fowles’ın Büyücü’sünü de eklemeden geçmeyelim.

İngiliz dili ve edebiyatı okunması gereken kitaplar önerilerimizden sonra gelelim, Fransız edebiyatından okunması gereken kitaplar nelerdir, listemizi genişletmeye. Therese Raquin – Emile Zola okunması gereken kitaplar listemizde yer almasaydı olmazdı. Okunması gereken duygusal kitaplar arasında da gösterebiliriz bu özel eseri. Aydınlanmacı yazar Voltaire okunması gereken kitaplar / yazarlar listemizde Candide’iyle bize göz kırpıyor. Fransız edebiyatı konuşulur da Victor Hugo okunması gereken kitaplar ve yazarlar listesinde anılmaz mı? Sefiller diyoruz ve devam ediyoruz.

Alman edebiyatında okunması gereken kitaplar yok mu? Elbette var. Alman edebiyatı deyince hepimizin aklına herhalde ilk gelen isimdir, Goethe. Peki biz okunması gereken Nobel ödüllü kitaplar ve yazarlar diyerek Hermann Hesse’e kıvrak bir geçiş yapsak?… İsviçre doğumlu olmakla birlikte Alman edebiyatının simge isimlerinden biri olarak gösterebileceğimiz Hesse, Siddhartha isimli kitabıyla okuyucuları âdeta silkelemiştir. Buda’nın yaşamını anlatan, felsefede okunması gereken kitaplar arasında da gösterebileceğimiz Siddhartha’ı mutlaka öneriyoruz.

Rus edebiyatı okunması gereken kitaplar listesinde özel bir yere sahip olabilir ve sanırız ki kaçınılmaz olarak Suç ve Ceza’yı söylemeliyiz. Dostoyevski okunması gereken kitaplar / yazarlar listesinin muhakkak ki en tepsinde yer alır; Suç ve Ceza’yı okuyanların bu yazıdan sonra tekrar, okumayanların da bu satırdan sonra derhâl okuması şart eseridir. Suç ve Ceza, okunması gereken psikolojik gerilim kitaplar arasında apayrı bir yere sahiptir.

En iyi kitaplar listesi

Okunması gereken kitaplar dünya klasikleri olunca listemiz doğal olarak biraz uzayabiliyor. Gelin, biraz daha uzatalım:

Okunması gereken Zweig kitapları arasında Satranç ve Acımak, Umberto Eco okunması gereken kitaplar ve yazarlar arasında yer almalı diyerek Gülün Adı, Camus’nün kesinlikle okunması gereken kitapları Yabancı ve Veba, “okunması gereken harika kitaplar” listemizi genişletmemizde bize yardımcı olur. Dönüşüm’le Franz Kafka okunması gereken kitaplar listesinde yer alacak bir diğer yazardır. Bitti mi? Hayır! Okunması gereken kitaplar bilim kurgu türünde olsun diyenlere de Jules Verne önerilir. Evet, Aya Yolculuk’la Jules Verne okunması gereken kitaplar ve yazarları listemize dâhildir. Lise yıllarında okunması gereken kitaplar desek… Evet, lise çağında okunması gereken kitaplar arasında Fareler ve İnsanlar’ı mutlaka göstermeliyiz. Öyleyse John Steinbeck okunması gereken kitaplar ve yazarlar listemizde yer alıyor. Lise demişken… Gençken okunması gereken kitaplar arıyorsak, Steinbeck’in tüm eserlerini okuyabiliriz.. Dorian Grey’in Portresi ile Oscar Wilde okunması gereken kitaplar / yazarlar listesinde, klasik/modern klasik türde şimdilik son yazarımızdır.

Kendini geliştirmek için okunması gereken kitaplar listesi isteyenlere kendilerine gerek kültürel, gerek sosyal, gerekse psikolojik anlamda çok şey katabilecekleri değerli eserler önermiş olduk. Mutlaka okunması gereken kitaplar Türk edebiyatından olsun diyenler… Sizler için de güzel bir liste hazırladık. En iyi okunması gereken kitaplar listesi için şimdi de yerli eserlere hemen göz atalım.

Türk edebiyatında okunması gereken kitaplar

Okunması gereken kitaplar Türk edebiyatı için hangileri olabilir? Nispeten eski ya da güncel okunması gereken kitaplar nelerdir? Elbette dünyada okunması gereken kitaplar, okunması gereken efsane kitaplar arasında da gösterebileceğiz listemizdeki eserleri.

Başlayalım…

Mutlaka okunması gereken psikolojik kitaplar diyerek Halit Ziya Uşaklıgil ile başlamamalı mı? Evet, okunması gereken psikolojik kitaplar roman türünde olacaksa, Aşk-ı Memnu’yu başa yazmakla mükellefiz. Aksi düşünülemezdi herhâlde. Okunması gereken kitaplar Türk klasikleri, romanı olsun istedik ve sırada ne var?

Evet, Türkiye’de okunması gereken kitaplar listemize kalın bir eserle devam edeceğiz. Kesinlikle okunması gereken psikoloji kitapları diyorduk değil mi? Yine roman türüyle devam ediyoruz ve Tutunamayanlar diyoruz. Okunması gereken heyecanlı kitaplar listesi oluşturanlar bu kitabı görmezlikten gelebilirler! Oğuz Atay okunması gereken kitaplar listelerinde Tutunamayanlar’ı ile hep tutunmuştur, görünen o ki tutunacaktır da.

Orhan Pamuk okunması gereken kitaplar desek mi? Pamuk’un kitapları arasından “şiddetle okunması gereken kitaplar listesi”, “okunması gereken kitap listeleri, serileri” oluşturmak isteyenlere Kara Kitap’ı önerelim. Üstkurmacanın ülkemizdeki en iyi örneklerinden biridir, Kara Kitap. Romanı kuramsal boyutta da okumak isteyenlere önerilir.

En güzel kitaplar
Emre Karadağ 6

Okunması gereken kitaplar yeni olsun, yeni çıkan okunması gereken kitaplar nelerdir diyenler var mıdır acaba? Olduğunu sanıyoruz. Öyleyse Emre Karadağ’ın 6’sı diyelim şimdi. Evet, rakamla yazılıyor! Herkesin okuması gereken psikoloji kitapları arasında 6’yı anıyoruz ama bir açıdan mizah kitabı olarak da gösterebiliriz bu eseri. Postmodernizme farklı bir yaklaşım getiren, üstkurmaca, büyülü gerçekçilik esintilerinin olduğu, ne diyelim, “çıldırmış” bir kitap. O halde, okunması gereken postmodern kitaplar arasında da gösterebiliriz 6’yı. Okunması gereken kitaplar yerli olsun, lütfen okunması gereken ince kitaplar olsun, kalın kitapları okuyamıyorum diyorsanız!… Emre Karadağ’ın Leylâ’ya Mektuplar’ı da aradığınız kitap olabilir. Üstkurmacanın bir örneği olan, Raskolnikov, Anna Karenina, Gregor Samsa gibi eski dostları da bulabileceğiniz bu esere listelerinizde yer verebilirsiniz.

Modern edebiyattan bu kadar bahsetmişken, Edebiyatta Postmodernizm İncelemesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Yine Büyülü Gerçekçilik Romanları yazımızdan da bu tür kitapları inceleme şansınız olacak.

Kültürlenmek, kültür için okunması gereken kitaplar vardır, sosyolojik ya da psikolojik anlamda gelişim açısından okunması gereken kitaplar vardır. Şimdi küçük bir psikolojik gelişim ve roman kütüphanesi oluşturalım.

Okunması gereken en iyi psikolojik kitaplar

Psikoloji alanında okunması gereken kitaplar diyelim mi? Kişisel gelişim için okunması gereken kitaplar bir yana, roman türünde mutlaka okunması gereken psikoloji kitapları için de önerimiz elbette olacak.

En çok, en iyi okunması gereken kitaplar listemizde bu başlıkta Üstün Dökmen’in Ladesçi’sini anabiliriz. Gelişim, gelişmek için okunması gereken kitaplar arayanların, hayatı anlamak için okunması gereken kitaplar peşinde olanların, okunması gereken değerli kitaplar önerisi isteyen okurların kütüphanesinde mutlaka yer vermesi gereken bir eserdir.

Dünyada en iyi romanlar kitaplar listesi

Mutlaka okunması gereken kitaplar roman türünde ve kişisel gelişime de yönelik olsun derseniz, Nietzsche Ağladığında’yı anmanın tam zamanıdır. Ölmeden önce okunması gereken kitaplar listesi oluşturuluyorsa, okunması gereken psikiyatri kitapları / romanları aranıyorsa, daha doğru bir seçim olamazdı. Ünlü bir psikiyatr olan Amerikalı yazar Irvin Yalom’un Nietzsche’yi işlediği kitabını seveceksiniz. Okunması gereken biyografi kitapları listesinde bile yer alabilir. Sonuç olarak okunması gereken kült kitaplar arasında gösterebileceğimiz bu değerli eseri bir kenara not edin.

Psikolojik romanlara dair daha ayrıntılı bir liste için burayı tıklayın.

Okuyucuyu yormayacak, örneğin polisiye türünde, yaz tatilinde okunması gereken kitaplar neler olabilir? En iyi okunması gereken kitaplar listesi için daha akıcı eserlerden devam edelim.

Mutlaka okunması gereken polisiye kitaplar

Okunması gereken polisiye kitaplar hangileridir?

Genç yaşta okunması gereken kitaplar nelerdir diye merak edenlere, dünya klasikleri okunması gereken kitaplar önerisi isteyenlere Agatha Christie kitapları desek mi? Evet, okunması gereken Agatha Christie kitapları arasında da Doğu Ekspresinde Cinayet, 16.50 Treni gibi eserler gösterilebilir. Aslında Christie serisini önermek daha doğru olacaktır.

Polisiye türünde ölmeden mutlaka okunması gereken kitaplar listemize İskoç yazar Doyle’un Sherlock Holmes serisini dâhil etmemek de elbette olmazdı. Okunması gereken polisiye kitaplar nelerdir diyenlerin bu değerli seriye kütüphanelerinde yer vermeleri gerektiğini belirtelim.

Kesinlikle, mutlaka okunması gereken fantastik kitaplar listemize geçelim mi?

Okunması gereken korku gerilim kitapları

Okunması gereken en iyi fantastik kitaplar nelerdir? Mutlaka okunması gereken korku kitapları, fantastik, gotik eserler listesi oluşturalım mı? Evet mi? Peki.

Bu kategoride listemizin başına Edgar Allan Poe’yu koymak istiyoruz. Hem polisiye, hem korku, hem fantastik türe dâhil edebileceğimiz Poe, gotik edebiyatın öncüleri arasında yer almaktadır. Edebiyatta okunması gereken kitaplar, ölmeden okunması gereken kitaplar listemizde Poe’dan Margue Sokağı Cinayeti, Kuyu ve Sarkaç gibi eserlere yer verebiliriz.

Stephen King okunması gereken kitaplar listesinde yer alır mı? Evet. Okunması gereken kitaplar fantastik, korku türünde olsun diyenler için listemize Stephen King’i de almalıyız. Son zamanlarda okunması gereken kitaplar arasında filmi de çekilen Yeşil Yol’u öneriyoruz.

Okunması gereken vampir kitapları mı?… Evet, tam yerine geldik gibi. Okunması gereken yazarlar ve kitapları listemizde Mary Shelly’nin Frenkenstein’ını almamaya cesaret edemezdik. Okunması gereken kitaplar en iyi olsun istiyoruz ve listemizi geniş bir yelpazede tutuyoruz.

Evet, okunması gereken korku kitapları hakkında bilgi verdiğimize göre… Bu arada, mutlaka okunması gereken kitaplar ve konuları, özetleri ayrıntılarına girmedik. Giremezdik çünkü bu makaleyi bitiremezdik.

Devam edelim.

Mutlaka okunması gereken distopik kitaplar

Günümüzde okunması gereken kitaplar, kesin okunması gereken kitaplar listemizde biraz da distopik türden bahsedelim.

Okunması gereken kitaplar yabancı olsun, farklı da olsun diyorsanız, evet, distopik eserler tam da size göre. Nedir bu eserler?

Distopik türde okunması gereken muhteşem kitaplar listemizin başında Huxley’in Cesur Yeni Dünya’sı var. Distopyanın okunması gereken güzel kitaplar listesine mutlaka dâhil etmeliyiz.

Önerilen en güzel romanlar

Yine distopik türde kesinlikle okunması gereken kitaplar ve izlenmesi gereken filmler mi diyorsunuz? Bradbury’nin Fahrenheit 451’ine ne dersiniz? Sinemaya da uyarlanmıştır. Okunması gereken gerilim kitapları arasında da gösterebiliriz bu eseri çünkü kitapların yasaklandığı, yakıldığı bir dünya hayal edebilir misiniz? İyisi mi hiç etmeyelim.

Okunması gereken kitaplar edebiyat olsun istiyoruz değil mi? Evet. O halde işte bir öneri daha: Biz. Okunması gereken akıcı kitaplar, okunması gereken farklı kitaplar diyoruz ve bu kategoride son olarak Zamyatin’in Biz’ini öneriyoruz.

Bu kategorideki önerdiklerimizi 30’undan önce okunması gereken kitaplar listesine de dâhil edebiliriz. Hatta lise zamanı okunması gereken kitaplar arıyorsanız, böyle fantastik, distopik, bilim kurgu türüne yakın eserler ilginizi çekecektir.

Entelektüel olmak için okunması gereken kitaplar isteyenler için biraz da felsefe desek mi?

Felsefe alanında okunması gereken kitaplar

Genel kültür için okunması gereken kitaplar vardır. Hayatı ve kendimizi anlamak için belki. Felsefe öğrenmek için okunması gereken kitaplar diyelim mi şimdi de?

Lafı fazla uzatmadan listemizin tepesine Sofie’nin Dünyası’nı alalım. Entelektüel birikim için okunması gereken kitaplar da arıyorsanız, felsefi türde okunması gereken yararlı kitaplar da arıyorsanız, dünyayı anlamak için okunması gereken kitaplar da arıyorsanız, her ne ararsanız arayın, Jostein Gaarder’ın bu özel kitabını mutlaka okuyun.

Felsefeye giriş için okunması gereken kitaplar arayanlara Georges Politzer’in Felsefenin Başlangıç İlkeleri kitabını öneriyoruz. Felsefe alanında okunması gereken kitaplar listesi için bu iki kitabı mutlaka edinin. Bilgili olmak, bilgilenmek için okunması gereken kitaplar arasında da rahatlıkla gösterilecek eserlerdir bunlar.

Sigmund Freud okunması gereken kitaplar listesinde, gerek psikoloji gerekse aslında bir yanıyla felsefe alanında mutlaka yer alması gereken bir isimdir. Bu anlamda Bilinçaltı’nı önerebiliriz. Psikanalist kuramının kurucusu Freud’un bilinçaltı ile ilgili önemli çalışmaları ve tezleri olduğunu biliyoruz.

Emre Karadağ Leylaya Mektuplar Kitabı
Emre Karadağ Leylâ’ya Mektuplar

Okunması gereken eğitici kitaplar mı arıyorsunuz? Nietzsche’nin okunması gereken kitaplar listesinde yer alacak bir isim olduğunu herhâlde söylemek bile yersiz. Roman dışında okunması gereken kitaplar, okunması gereken önemli kitaplar deyince, hele konumuz Nietzsche’yse, Böyle Buyurdu Zerdüşt demekten daha doğal ne olabilir? Üniversite zamanı okunması gereken kitaplar arasındadır Zerdüşt çünkü daha kültürel bir çevre demek olan söz konusu dönemde Nietzsche’nin varoluşçu felsefesi size çok şey katacaktır; okunması gereken popüler kitaplar arasındadır Zerdüşt çünkü bu özel eserle tanışmamak olmaz; okunması gereken geliştirici kitaplar arasındadır Zerdüşt çünkü varoluşsal felsefeye dair dağarcığınızı genişletecektir. Sonuç olarak, okunması gereken entelektüel kitaplar isteyenler okunması gereken kitaplar felsefe türünde olsun diyorlarsa, Zerdüşt’ü mutlaka okumalıdırlar, hem de bir değil, birkaç defa.

Felsefeyi anlamak için okunması gereken kitaplar listesi epey uzun olabilir ama biz şimdilik burada keseceğiz. Kant, Hume, Berkeley, Hegel, Sartre gibi pek çok düşünürü okumak ama en önce bu iki kitabı okumak uygun olacaktır.

Felsefe dalında okunması gereken bilgilendirici kitaplar listemizden sonra makalemizi yavaş yavaş bitirelim. En iyi okunması gereken kitaplar listesi için epey geniş bir liste oluşturduk gibi.

Tiyatro için okunması gereken kitaplar

Oyun türünde üniversite öncesi okunması gereken kitaplar, tiyatro eğitimi için okunması gereken kitaplar listesi de oluşturalım son olarak.

Şöyle yazın okunması gereken kitaplar desek örneğin… Sakin kafayla… Biraz felsefi, varoluşçu… Tiyatroda okunması gereken kısa kitaplar istiyorsanız, Samuel Beckett’ın Godot’yu Beklerken’ini öneriyoruz. Tiyatro ile ilgilenenlerin okuması gereken kitaplar listemizin başında yer aldığı muhakkak. Kimilerine göre tarihin en değerli tiyatro eseridir. Okunması gereken kitaplar, yorumlar çok fazla. Devam edelim.

Tiyatro için okunması gereken kitaplar listemizde Shakespeare’e elbette yer vereceğiz. Okunması gereken romantik kitaplar olsun diyorsanız, okunması gereken kitaplar eski, klasikler arasında yer alsın istiyorsanız, William Shakespeare’den daha doğru bir adrese varamazdık. Yazarımızın kitapları arasında ayrım yapmak olmaz ama Hamlet, Macbeth gibi en bilinen eserlerini anıp başka bir kitaba geçelim.

Parodi | Bunları da Kör'dü Türkiye Emre Karadağ
Parodi Emre Karadağ

Evet, tiyatro türünün en iyi Türk mizah kitapları desek… Okunması gereken bilinmeyen kitaplar diye devam etsek… Tiyatro okunması gereken kitaplar Türk olsun, bizden olsun diyenlerin Parodi – Bunları da Kör’dü Türkiye ile tanışmaları zamanı gelmiş olabilir. Üniversitede okunması gereken kitaplar mı? Evet. Tatilde okunması gereken kitaplar mı? Evet. Okunması gereken kitaplar güncel mi olmalı? Tamam. İşte tam size göre, ilginç ve bir o kadar da eğlenceli. En güzel mizah kitapları arasında gösterebiliriz Parodi’yi. Okunması gereken eğlenceli kitaplar listesi oluşturacaklar için en başı zorlayan eserlerden biridir.

Tiyatro ile ilgilenenlerin okuması gereken kitaplar, okunması gereken tiyatro kitapları için kısa ve özel bir liste oluşturduk. Artık geldik sona.

En iyi okunması gereken kitaplar listesi

Kültürlü olmak için okunması gereken kitaplar, okunması gereken modern kitaplar, okunması gereken faydalı kitaplar derken epey uzun bir yazı ve geniş bir liste hazırlamış olduk.

Hayatta muhakkak okunması gereken kitaplar listemiz için şöyle bir derleme yapmak istersek;

  • Charles Dickens – İki Şehrin Hikâyesi
  • Emile Zola – Therese Raquin
  • Hermann Hesse – Siddhartha
  • Fyodor Dostoyevski – Suç ve Ceza
  • Stefan Zweig – Satranç
  • Halit Ziya Uşaklıgil – Aşk-ı Memnu
  • Oğuz Atay – Tutunamayanlar
  • Emre Karadağ – 6
  • Jostein Gaarder – Sofie’nin Dünyası
  • Samuel Beckett – Godot’yu Beklerken
En çok okunan romanlar kitaplar

Okunması gereken o kadar kitap varken listeyi 10 eserle sınırlandırmak haksızlık mı? Yukarıda daha ayrıntılı olarak epey bir kitabı andık.

En iyi okunması gereken kitaplar listesi yazımızı artık bitirelim. Hepinize bol ama elbette nitelikli kitalı günler dileklerimizle…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

2 Yorumlar

  1. En iyi okunmasi gereken kitaplarin listede verilenlerin dikkatli bir şekilde okunması gerektiği anlamına gelip gelmedigini sezemedim.

    • Merhaba, aslında bütün kitaplar dikkatli okunmayı hak ediyor. Okurken konsantre olamadığımız zaman birçok şeyi de kaçırabiliyoruz. Çünkü her kitabın iki yüzü vardır. Bir yüzünü okuyabilen herkes anlarken, diğer yüzünü sadece dikkatli okuyan ve düşünen kişiler anlayabilirler.
      Listede yer verdiğimiz kitaplar ise dikkatlice ve sakin kafayla hatta tekrar tekrar okunmayı hak eden kitaplardandır. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir