Anasayfa / Edebiyat / En İyi Psikolojik Romanlar Hangileridir? | Özellikleri, Örnekleri, Yazarları, Önerileri
En iyi psikolojik romanlar hangileridir? Psikolojik roman türleri ve özellikleri
En iyi psikolojik romanlar hangileridir?

En İyi Psikolojik Romanlar Hangileridir? | Özellikleri, Örnekleri, Yazarları, Önerileri

En güzel, en iyi psikolojik romanlar hangileridir? Türk edebiyatında psikolojik roman örnekleri nelerdir? Dünya edebiyatında psikolojik roman türleri…

Edebiyatta, psikolojik türde önemli eserler verildiğini görüyoruz. Yazımızda bu konuya ayrıntılı olarak değineceğiz, en iyi psikolojik roman yazarları listemizi açıklayacağız, psikolojik roman örnekleri arasından bir tanesini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Dilerseniz başlayalım.

Psikolojik roman nedir?

Evet, en iyi psikolojik romanlar sıralamamıza geçmeden önce, psikolojik roman tanımı nasıl olmalı, buna değinelim.

Öncelikle, psikolojik romanlar hakkında bilgi verelim kısaca. Ruhsal çözümlemelerin işlendiği, sebep-sonuç ilişkisinin irdelendiği, iç konuşmaların çokça yer verildiği türlerdir, psikolojik romanlar. Bunlara tahlil romanı da denilir.

Psikolojik roman özellikleri nelerdir?

Psikolojik içerikli romanlar için ne söyleyebiliriz? Bu konuya yukarıda da değinmiştik ama şimdi biraz daha ayrıntılandıralım.

İçsel romanlardır, psikolojik romanlar. Belki en önemli özelliği, insan iç dünyasının uçsuz bucaksızlığının derinlemesine irdelenmesidir. En iyi psikolojik romanlar için önemli bir ölçüttür bu.

Diğer bazı roman türlerinde olduğu gibi hızlı geçişlere rastlamayız. Olay örgüsü, karakterlerin yapılarından kaynaklanır, ruhsal açıdan uzun uzadıya açıklanır.

Genellikle yoğun bir olay örgüsüne rastlanmaz.

Sayfalarca uzayan iç konuşmalar yer alır.

Psikolojik roman ve özellikleri hakkında bilgi verdik. Artık psikolojik roman yazan yazarlar için bir başlık açalım.

Psikolojik roman yazarları

Psikolojik roman yazarları ve eserleri… İlk psikolojik roman yazarı… Türk edebiyatının ilk psikolojik roman denemesi… Psikolojik romanlar ve yazarları hakkında da birkaç şey söyleyelim.

Öncelikle; kısacık bir listeyle, yani en iyi psikolojik romanlar yazarları ile konumuza giriş yapalım:

Dostoyevski

Stefan Zweig

Zola

Emre Karadağ

Oğuz Atay

Halit Ziya Uşaklıgil

Psikolojik roman türünün ilk örneği kim tarafından verilmiştir? Evet, ilk psikolojik roman edebiyat dünyası için tartışmalı bir konudur. Bazılarına göre Cervantes, bazılarına göre Samuel Richardson; Türk edebiyatında da geçerlidir bu durum.

Peki ilk psikolojik roman adı ve yazarı?… Batılı anlamda ilk psikolojik roman örneği nedir? Roman türünün aslında psikolojik anlamda da Cervastes ile ortaya çıktığını söylemek yanlış olmaz. Diğer yandan, psikolojik romanın çıkış yaptığı yazar ve eser Samuel Richardson’ın Pamela’sı olarak gösterilebilir. Yani, evet, dünyada ilk realist psikolojik roman örneği olarak Pamela anılabilir.

Edebiyatımızdaki ilk psikolojik roman ve yazarı?… İlk psikolojik romanımız kim tarafından yazılmıştır? İlk psikolojik roman Zehra mı Eylül mü? Hemen her kaynakta Mehmet Rauf’un Eylül’ü gösterilse de, Türk edebiyatının çağdaş anlamdaki ilk psikolojik romanı Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu’sudur. Evet, yani Türk edebiyatında psikolojik roman denince ilk akla gelen isim Mehmet Rauf olsa da, Halit Ziya’yı da ayrı bir yere koymak gerekir.

Cumhuriyet dönemi psikolojik roman örneği olarak ise Peyami Safa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu göstermek yerinde olacaktır.

Türkçe yazılmış ilk psikolojik roman hangisidir? Bu açıdan bakıldığında, sorunun yanıtını Eylül olarak verebiliriz.

Tanzimat dönemi ilk psikolojik roman denemesi ise Nabizâde Nazım’ın Zehra’sıdır.

Servet-i Fünun döneminde ilk psikolojik roman için de Eylül’ü göstermek yanlış olmayacaktır.

Cumhuriyet döneminde psikolojik roman örnekleri çoktur; bunlara da değineceğiz.

Psikolojik roman türleri ve özellikleri konusuna değindik. İlk psikolojik roman eseri ve yazarı konusuna da giriş yaptığımıza göre, Batı ve Türk psikolojik roman isimleri için de bir başlık açalım.

Bu arada, Okuyabileceğiniz En İyi Kitaplar yazımıza da göz atabilirsiniz.

En iyi psikolojik romanlar hangileridir? Psikolojik roman örnekleri – kitapları

Türk edebiyatı psikolojik roman yazarları kimlerdir? Okunması gereken psikolojik romanlar nelerdir? En iyi, en güzel, en başarılı psikolojik roman örnekleri hangileridir? Evet, en iyi psikolojik roman önerileri isteyenler için birkaç kitabı anmak yerinde olacaktır. Psikolojik roman tavsiyeleri isteyenlere özel “psikolojik roman en iyiler” listemiz de oluşacaktır böylece.

Öncelikle dünya edebiyatında yer alan psikolojik yabancı romanlar için birkaç örnek verelim:

Dünya edebiyatında psikolojik roman örnekleri, Batılı anlamda ilk psikolojik roman örneği

Stefan Zweig – Acımak

Dostoyevski – Suç ve Ceza

Tolstoy – Anna Karanina

Emile Zola – There Raquin

Anatole France – Kırmızı Zambak

Stendhal – Kırmızı ve Siyah

Psikolojik roman yazarları yabancı olsun diyenler için önemli bir liste oldu. Yanı sıra, yabancı psikolojik roman temsilcileri arasında Marcel Proust, Irvin Yalom gibi isimleri göstermek de yanlış olmaz. Özellikle Proust’un yedi ciltlik dev eseri Kayıp Zamanının İzinde’de psikolojik romanın belki en yetkin örneğini bulabiliriz.

Hepimizin bildiği Suç ve Ceza’yı da listemize dâhil ettiğimize göre Suç ve Ceza psikolojik roman mı, evet. Dostoyevski’nin bu değerli yapıtı mutlaka okunması gerekenler arasında belki de ilk sıradadır. Özellikle psikolojik gerilim roman tavsiye isteyenler, Suç ve Ceza’yı incelemeliler.

Goriot Baba psikolojik roman mı? Evet, Balzac’ın, aslında Fransız edebiyatının psikolojik roman türünde yetkin eserler verdiğini biliyoruz. Bu açıdan, en iyi psikolojik romanlar için Fransız edebiyatına mutlaka bakmalıyız.

Dünya edebiyatında ilk psikolojik roman örneği olarak Samuel Richardson’ın Pamela’sını göstermiştik.

Yabancı psikolojik roman hakkında bilgi vermeye devam edelim. İlk psikolojik roman dünyada hangi dönemde yazılmıştır? 19. yy.’ın ortalarından itibaren psikolojik romanların yoğun bir şekilde yazıldığını ve ilgi gördüğünü biliyoruz. Gerçekçi akımın da etkisiyle psikolojik romanlar en iyi örneklerini bu dönemde vermiştir.

Peki Türkiye’de en çok okunan psikolojik romanlar, en iyi psikolojik romanlar hangileridir?

Türk edebiyatında psikolojik roman örnekleri, Türk edebiyatında psikolojik roman türleri ve özellikleri

Recaizâde Mahmut Ekrem – Araba Sevdası

Oğuz Atay – Tutunamayanlar

Mehmet Rauf – Eylül

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

Emre Karadağ – 6

Halit Ziya Uşaklıgil – Aşk-ı Memnu

Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

Edebiyatımızdaki ilk psikolojik roman, ilk yerli psikolojik roman nedir? Edebiyatımızda ilk psikolojik roman denemesi olarak Nabizâde’nin Zehra’sını göstermiştik.

İlk psikolojik roman örneği nedir? Eylül ilk psikolojik roman mı? Peki Eylül neden ilk psikolojik roman? Bir roman bütünlüğü taşıması, ruh çözümlemelerinin ayrıntılı olarak anlatılması, kurgusu ve yapısı itibarıyla edebiyatımızda ilk başarılı psikolojik roman olarak gösteriliyor. Ne var ki ilk psikolojik roman hangisidir, kime aittir dendiğinde, elbette en yetkin ve başarılı örneğini kastediyoruz, buna yukarıda da değinmiştik, Aşk-ı Memnu zikredilmelidir. Başka bir deyişle, ilk güçlü psikolojik roman Aşk-ı Memnu’dur.

Elbette Peyami Safa psikolojik roman için özel bir isimdir; bunu belirtelim.

Öte yandan, farklı bir çizgideki yapısıyla edebiyatımızda yeni bir soluk olan, postmodern edebiyatın ilk örneği olarak gösterilen Tutunamayanlar da en çok okunan psikolojik roman listesinde yerini almaktadır. En yetkin anlamda Türkiye’de ilk psikolojik roman, Cumhuriyet dönemini ölçüt alırsak, Tutunamayanlar’dır.

Modernist ve postmodern edebiyat hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için ilgili makalemizi buradan okuyabilirsiniz.

Modern edebiyatla birlikte üstkurmaca, göstergelerbilim, büyülü gerçekçilik gibi farklı terimleri de tanıdık. Üskurmaca hakkında bilgi için Edebiyatta Göstergebilim yazımıza göz atabilirsiniz.

Yine fantastik edebiyatın bir türü olan büyülü gerçekçilik yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Evet, Aşk-ı Memnun ve Tutunamayanlar en çok satan psikolojik romanlar arasındadır. Psikolojik romanlar Türk yazarlar ile elbette bizim için daha güzeldir; kültürümüze, anlayışımıza yakın olması bunda en büyük etkendir.

İlgilisi için uzun ve güzel bir psikolojik romanlar listesi hazırlamış olduk böylece. Evet, psikolojik roman adları ve yazarlarını da paylaştığımıza göre psikolojik roman alıntıları için de ayrı bir başlık açabiliriz. En iyi psikolojik romanlar arasından alıntı yapma zamanı…

Psikolojik roman incelemesi – alıntıları

Psikolojik romanlar, yeni türlerle edebiyat dünyamıza girmeye devam ediyor. Ülkemizde de psikolojik roman denemesi çoktur. Türk edebiyatında ilk psikolojik roman denemesi, en yetkin örneği, en ünlü psikolojik romanlar derken, sırada yeni ve farklı bir kitap var. Bu başlık altında bir psikolojik roman önerisi paylaşalım ve ayrıntılı olarak ele alalım.

Psikolojik roman nasıl yazılır? Psikolojik roman yazmak, insan iç dünyasının bilinmeyenlerine ve en derinlerine dalmak, ayrı bir deneyimdir. Psikolojik roman tahlilleri sayfalarca uzamasıyla, en sarsıcı konulara temasıyla ayrı bir okuyucu kitlesine hitap eder. En iyi psikolojik romanlar da yine bu kitlece belirlenir.

Türk edebiyatında psikolojik roman türleri ve özellikleri değerlendirildiğinde, Emre Karadağ’ın 6’sını da ayrı bir yere koymak lazım. Türk edebiyatında yazılan ilk psikolojik roman Aşk-ı Memnu dedik; psikolojik roman türünün usta ismi olarak Oğuz Atay’ı gösterdik; şimdi de farklı bir akım yaratma çabalarının izleri sezilen Emre Karadağ’ın 6 isimli eserini irdeleyeceğiz.

6 temel bölümden oluşan ve hem yapısal hem de anlamsal açıdan 6 rakamı üzerine kurgulanan yapıt, ruhsal çözümlemeleriyle en güzel psikolojik kitaplar arasında yerini almıştır.

Histeri, Obsesyon, Paranoya, Nevroz gibi başlıklarla psikolojik bir şölen sunacağının ipuçlarını ta en başından vermektedir. Kitapta ruhsal sorunlarla boğuşan roman kahramanlarının gizli dünyası, bir insanın ancak vicdanıyla konuşabileceği türden sırları ayrıntılı olarak işlenmiştir. Kısa, öz ama net ifadelerle yapılmıştır bu. Kullanılan dil ve üslup da iç konuşmalara elverişli olan bilinç akışı tekniğinin biraz daha özgünleştirilmiş türüdür. Bu açıdan da en iyi psikolojik romanlar ve en farklı türler arasında gösterebiliriz 6’yı. Özellikle bazı bölümlerde göze çarpıyor bu. Birkaç örnek verelim.

“Kendimi beğeniyor muyum? Aynalar ne söylüyor bana? Ya okuldaki erkekler?… Onların bir şey söylediği yoksa da, bakışlarından anlamıyor değilim ya! Eteğim kısa olmasa da bakarlar bana. Yeter ki bakacak bir şey olsun onlara! Bir gariplik var sanki aynamda. Tamam, inkâr edecek değilim; ben, kendiyle barışık biriyim. Birazcık kalın, bacaklarım. Belim de daha ince olsaydı… İnsan bu kadar mı çekmez annesine canım, hiç değilse babasına, değil mi ama!…  Amaaan, neyse ne be! Ayrıca kıvırcık falan da değilim hiç de! Belki biraz… Dalgalı mı ne!” (s. 35)

Bir diğer örnek:

“Ah şu kız; her geçen gün büyüyor, güzelleşiyordu. Hareketleri daha bir cilveli, bakışları sanki daha bir maviydi… Her gün bile değil, her an yaşlanan bedenin… Yıpranan ellerin, kırışan cildin, bükülen belin… En kötüsü ise kızının, her şeyin olan canının diğerine göre hemen hiç büyüyememesi, güzelleşmek şöyle dursun, hatta çirkinleşmesi, güvensiz ve ürkek yetişmesi, derslerinin kötüye gitmesi, senin âdeta küçüklüğünün, ilk çocukluğunun bir çeşit taklidi olarak yetişmesiydi.” (s. 55)

Son bir örnek:

“Üç gün var ayın bitmesine. On beş gün de oradan… Bu ay kaç çekiyordu? Be kadın, çekmesene yorganı. Bak şu işe; beni de kendine benzetti! Abajur söndürüldü. Bir tek gece lambamız eksikti. Hep filmlerden özenti. Bölüm altı. Değil, eski bir dizi film bu. Altı yüz altmış altı. Sahne altı. Mekan: İç. Akşam. Sahnede eski bir karyola görünür. Yok, daha önce duvardaki saat görünür: Altı. Erken yatıyorlar. Uyuyan iki kişi: Bir erkek, kır saçlı; bir cadı, elinde süpürge sapı! Saçmalıyorum, yine saçmalıyorum.” (s. 70)

Yukarıdaki üç örnekte de bilinç akışı tekniğinin türleri kullanılarak yazılmış, psikolojik bir romanda karşılaşılabilecek iç konuşmaların en yetkin hâlini görüyoruz.

Böylece, psikolojik roman tavsiyesi isteyenleri farklı bir eserle tanıştırmış olduk. En güzel psikolojik romanlar arasında gösterebileceğimiz 6 hakkında daha ayrıntılı çözümleme için ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İlk psikolojik roman kimindir? İlk psikolojik roman denemesi nedir? Türk edebiyatında ilk psikolojik roman hangisidir? İlk psikolojik roman ne zaman yazıldı ve en önemlisi, en iyi psikolojik romanlar hangileridir? Eklemek istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum kutusundan bizlere yazabilirisiniz.

Edebiyatla, kitapla ve sanatla kalmanız dileklerimizle…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir