Anasayfa / Sağlık / Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri ve Tedavisi | Evde Bitkisel Tedavi Yöntemi
Göz tansiyonu belirtileri, glokom tedavisi
Göz tansiyonu belirtileri nelerdir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri ve Tedavisi | Evde Bitkisel Tedavi Yöntemi

Göz tansiyonu belirtileri nelerdir? Göz tansiyonu normal değerleri kaçtır? Göz tansiyonuna ne iyi gelir? Göz tansiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Tüm bedenimizde olabildiği gibi, ilerleyen yaşla birlikte gözlerimiz de ne yazık ki çeşitli sorunlar yaşayabilmekte. Göz tansiyonu da bunlardan yalnızca bir tanesi. Siz de göz tansiyonu sorunu yaşıyorsanız, aradığınız her şeyi makalemizde bulabileceksiniz.

Göz tansiyonu nedir, nasıl tedavi edilir, glokom, yani göz tansiyonu belirtileri nelerdir, gelin birlikte öğrenelim.

Göz tansiyonu nedir?

Göz tansiyonu ne demek? Göz tansiyonu, en basit ifadesiyle söylersek, gözün içindeki basıncın artması olayıdır.

Gözün içinde iki ayrı sıvı vardır. Bu iki sıvıdan önde olanı içeride kendini yaparken, gözdeki minik kanallardan dışarıya doğru boşaltılır. Gözdeki o bahsettiğimiz sıvı dışarıya boşaltılırken tıkanıklık gibi birtakım sorunlar yaşayabilir. Bu da gözdeki basıncın artmasına sebep olur.

Göz tansiyonu da işte tam olarak budur.

Halk arasında karasu diye de bilinir.

Bilimsel adıysa glokomdur.

Glokom hastalığı nedir, diyenler için belirtmiş olalım bunu da.


Göz tansiyonu neden olur?

Göz tansiyonu neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tansiyonu sebepleri nelerdir? Evet, göz tansiyonu neden yükselir, öncelikle bu konuya değinelim.

Göz tansiyonu nedenleri arasında yaygın olanı, yaşla ilgili faktörlerdir.

Yani, yaşla birlikte ortaya çıkar.

Kroniktir.

Buna sinsi seyirli göz tansiyonu da denilebilir. Uzun vadede gözde tahribata sebep olur.

Bir de aniden göz tansiyonunun yükseldiği, açı kapanması göz tansiyonu diye de ifade edilen bir olay vardır.

Nadiren görülür fakat ağrısı şiddetlidir. Zaten o zaman da hasta acilen bir hekime görünecektir.

Sinsi seyirli olan ise, adından da anlıyorsunuz değil mi, çok yavaş bir şekilde ilerleyeceğinden, hasta tarafından fark edilemez.

Göz tansiyonu strese bağlı mı? Evet, stresin de uzun vadede göz tansiyonunu tetikleyebildiği bilinmektedir. Göz tansiyonu belirtileri nelerdir konumuza gelebiliriz artık.


Göz tansiyonu belirtileri nedir? Göz tansiyonu nasıl anlaşılır?

Göz tansiyonunun belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır, göz tansiyonu nasıl olur? Dilerseniz bu konuya da açıklık getirelim.

Göz tansiyonu belirtileri ve sebepleri çeşitlilik göstermektedir. Çok sinsi bir hastalık olduğundan da bahsetmiştik az önce. Zaten bu yüzden göz tansiyonu hastalığı belirtileri de çok geç fark ediliyor.

Göz tansiyonu yüksekliği belirtileri nelerdir, nasıl fark edilir, önemli bir konu ve maalesef zor da bir konu aslında. Zorluğu, sinsi bir şekilde ilerlemesinden ileri geliyor.

Göz tansiyonunun ilk belirtileri nelerdir, genel olarak göz tansiyonu nasıl belli olur, birkaç maddede toparlayalım.

♦  Göz tansiyonu, glokom belirtileri arasında en önemlisi görme kaybıdır.

♦  Göz tansiyonu nasıl olur? Senelerle yavaş yavaş görme azalır ve ancak kendini hissettirir. Bu kadar uzun sürmesinden değil midir ki hasta bunu fark edemez.

♦  Glokomda görmenin azalması, çevreden yavaş yavaş kapanmak suretiyle gerçekleşir.

♦  Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Göz tansiyonunun belirtileri ya da belirtisi diyelim, görme alanımızın daralması şeklinde gerçekleşmektedir. Böyle olduğu için de, hasta bunu son dönemlerinde fark edebilmektedir. Zaten yine bu sebeple hastaların herhangi bir ağrıdan, sızıdan, görme şikâyetinden bahsettiğine rastlayamazsınız. Görme kaybını fark ettikten sonra da, hastalık epey ilerlemiş demektir.

♦  Göz tansiyonu yükselmesi belirtileri arasında bir diğeri de, ki bu bambaşka bir durumdur, birden görme sorunu yaşanmasıdır. Yani, açı kapanması dediğimiz türde görme aniden kapanır. Sisli görme, ışıkların çevresinde bir perdelenme söz konusudur. Beraberinde de ağrı başlayacaktır.

♦  Ani göz tansiyonu belirtileri arasında bulantı, kusma, gözün arka tarafında şiddetli ağrı gibi durumlar da sayılabilir. Diğer göz tansiyonundan daha farklıdır, tedavisi de farklı olacaktır.

♦  Göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı? Evet, baş ağrısı göz tansiyonu belirtisi olabilir, dikkat edin. Göz tansiyonu mide bulantısı yapar mı? Aynı şekilde, kusma ve mide bulantısı da bu konuda bir işaret olabilir.

Göz tansiyonu nedir, nedenleri, belirtileri nelerdir? Kısacası, yüksek göz tansiyonu belirtileri böyle özetlenebilir.

Son olarak, gebelikte göz tansiyonu belirtileri konusuna da değinelim. Çok merak edilen bir husustur. Gebelikte glokom belirtileri yukarıda saydıklarımızdan farklı olmayacaktır fakat ilaç kullanımı konusu önemlidir. Hamile bayanların gebeliğin özellikle ilk 3 ayında ilaç kullanması sakıncalı olabilir çünkü bebeğin organlarının geliştiği dönemdir. Bu sebepten, uzman göz doktorlarının yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmelidirler.

Gördüğünüz gibi, yüksek göz tansiyonu belirtileri önemsenmelidir; bu konuda bilinçli olmak şarttır.

Glokom (göz tansiyonu) belirtileri nelerdir, ayrıntılı olarak konuştuk. Göz tansiyonu ölçümü konusuna da kısaca değinelim.


Göz tansiyonu ölçümü nasıl yapılır?

Göz tansiyonu belirtileri kendini göstermişse, ilk fırsatta muayene olmalısınız. Bu anlamda göz tansiyonu ölçümü, çok önemli bir konudur.

Hastalığın teşhisindeki en önemli etken de göz tansiyonunun ölçülmesidir. Göz tansiyonu nasıl ölçülür? Bunu kol tansiyonu gibi herhangi bir yerde ölçtüremezsiniz. Uzman bir hekime, bir klinikte ölçtürmelisiniz.

Gözün üzerine hava püskürterek göz tansiyonunu ölçebiliriz ya da bir aparat yardımıyla da ölçüm yapılması mümkün.

Bazı özel durumlarda, parmakla da göz tansiyonu kontrol edilebilir; bir fikir edinilir ama bunu işinin uzmanı, güvenilir bir hekimin yapması şarttır tabii.


Göz tansiyonu ölçümü kaç olmalıdır, nasıl teşhis edilir?

Normal göz tansiyonu kaç olmalı? Genellikle 40’lı yaşlardan sonra çıktığı gözlemlense de, gençlerde de rastlandığını biliyoruz. Hatta göz tansiyonuyla doğan bebekler bile olabiliyor. Dolayısıyla, senede bir defa göz tansiyonunu ölçtürmekte fayda var.

Göz tansiyonu değerleri değişkenlik gösterebilir.

Göz tansiyonu kaç olmalı? Göz tansiyonu sınırı kaç olmalı? Genellikle 19-20 mm’nin altında olmasını isteriz. Göz tansiyonu sınırda ne demek? 20’nin üzerindeki her değer, risk arz ediyor demek.

Sonuç olarak normal göz tansiyonu kaçtır? Göz tansiyonu değerleri ne olmalı? Göz tansiyonu değer aralığı 10-20 mmHg olarak gösterilebilir.

Göz tansiyonunu tek bir kere ölçmek çoğu zaman yeterli gelmez; hastanın o anki ruhsal durumu, gözünü sıkması, heyecanlı olması gibi faktörler göz tansiyonunu etkileyebilir.

Bebeklerde göz tansiyonu nasıl ölçülür? Bu da çok önemli bir konudur, kısaca değinelim. Göz kontrolü, göz basınç ölçümü, görme siniri ve görme tabakası muayene edilir. İlk cerrahi müdahale çok önemlidir.


Göz tansiyonu ameliyatı nasıl yapılır?

Göz tansiyonu tedavisi nasıl olur? Hangi yollara başvurulmalıdır? Göz tansiyonu geçer mi? Göz tansiyonu nasıl düşer? Öncelikle başvurulması gereken, ilaç tedavileridir. Ameliyatı sonraki adım olarak düşünmek gerekir.

Peki glokom ameliyatı başarısı nedir, glokom ameliyatı ne kadar sürer, glokom ameliyatı sonrası gibi konulara değinelim isterseniz.

Öncelikle şunu belirtelim: İki göz tansiyonu tipi vardır. Bunlar;

Açık açılı glokom ameliyatı

Kapalı açılı glokom ameliyatı

Bu iki türün belirtileri de birbirinden çok farklıdır.

Göz tansiyonu belirtisi ve tedavisi, önemli bir aşamadır. Özellikle, göz tansiyonu tedavisi mutlaka uzman hekimlerce yapılmalı. Belirtileri fark ettikten sonra, uzman bir hekime başvurulmalıdır. İlaç tedavisi mi, cerrahi müdahale mi, tedaviyle ilgili kısım da ondan sonra anlaşılacaktır.

Glokom teşhisi konulduktan sonra, ilaç tedavisine başlanacaktır.

Bu demek değildir ki tüm hastalarda ilaç etki edecektir.

Hayır.

Glokom ilaçları, özellikle genç yaşta görülen glokomda fayda sağlayamayabiliyor. Böyle durumlarda lazerle tedavi edebilir miyiz, ona bir bakarız. Lazerle tedavide süreç şöyle işler:

Gözünüze anestezik bir damla damlatılır, özel bir mikroskobun önüne oturursunuz ve birkaç dakika boyunca gözünüze lazer ışınları gönderilir. Herhangi bir ağrı duymazsınız. Hastane de yatmanız da gerekmez.

Daha riskli durumlarda ise, ameliyatla tedaviye başvurulur. Yani, cerrahi müdahale şarttır.

Göz tansiyonunda lazer tedavisinin yan etkileri var mıdır?

Bulanık görme

Geçici görme bozukluğu

Gözlerde şişkinlik ve kızarıklık

Kısmi ve geçici körlük, göz tansiyonu lazer tedavisi yan etkileri arasında gösterilebilir.

Göz tansiyonu lazer tedavisi fiyatları, tedavi olacağınız merkeze göre değişecektir. Peki, glokom ameliyatı nasıl olur, glokom ameliyatı nasıl yapılır? Glokom, göz tansiyonu ameliyatı hakkında bazı ayrıntılı bilgiler verelim.

Gözdeki basıncı hafifletilemediği için, gözün beyaz kısmına bir çeşit tünel açılır. Böylece, gözdeki sıvının bu kanaldan dışarı çıkmasını sağlıyoruz.

Üst kapağın altında yapılır bu işlem; gözde herhangi bir şekil değişikliğine sebep olmaz.

Yetişkinlerde lokal, çocuklarda genel anesteziyle gerçekleştirilir ameliyat. Göze iğne yapılmamakta, yalnızca damla anestezisi uygulanmaktadır. Yaklaşık yarım saat sürmektedir. Glokom ameliyatı süresi uzayabilir de duruma göre.

Ameliyattan sonra göz bir gün kapalı kalacaktır. Zaten birkaç güne kadar da yaşamınızın normal seyrine dönebileceksiniz.

Glokom ameliyatı sonrası görme kaybı, ilk bir ay için söz konusu olacaktır.

Yani, evet, glokom ameliyatı sonrası bulanık görme durumu yaşayabilirsiniz başlarda.

İyileşme sürecinden bahsedelim biraz da. Kritik bir işlem olduğu için, glokom ameliyatı sonrası iyileşme süresi de uzayabilir.

Ameliyattan sonraki 4-5 gün, 15. gün ve 30. gün kontrolleri önemlidir. Bir aydan sonra da, bir aksilik yaşanmaması durumunda gözleriniz hızla iyileşecektir.

Yanı sıra, göz tansiyonu hastaları nelere dikkat etmeli?

Damlaların, doktorların yönergeleri doğrultusunda kullanılması önemlidir.

İlaca bağlı olarak kanlanma, yanma gibi şikâyetlerde doktora başvurulmalıdır.

Eğer birden fazla damla kullanılıyorsa, ikisi arasında en az 5 dakika ara verilmelidir.

Glokom deyince genellikle 40 yaş üzeri kişiler geliyor akla ama az önce de belirttiğimiz gibi, maalesef çocuklarda ve hatta bebeklerde bile görülebiliyor.

Bazı bebeklerin göz tansiyonuyla doğduğu durumları teşhis ediyoruz, demiştik. Ortalama on bin doğumda bir görülen bir durum bu. Şayet böyle bir hastalık varsa, bebeklerde glokom ameliyatı şarttır.

Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir? Göz tansiyonu nasıl geçer, ameliyat ve diğer yöntemlerden bahsettik. Biraz da olası risklere değinelim.


Glokom ameliyatı riskleri nelerdir? Glokom ameliyatı komplikasyonları var mıdır?

Göz tansiyonu zararları nelerdir, risk var mıdır?

Başarı oranının yüzde 70-90 arası olduğunu söyleyebiliriz.

Glokom ameliyatı zararları var mıdır, yan etkileri nedir? Glokom ameliyatı olanlar, olacaklar için glokom ameliyatının yan etkileri yok diyemeyiz ama kalıcı şeyler değil elbette. Zor bir operasyondur. Glokom ameliyatı sonrası kanama, yırtılma, mikrop kapma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

Öte yandan, geçici görme azalması, göz kapağı düşüklüğü, ilk bir ay için yaşanabilecek diğer bazı durumlardır.

Göz tansiyonu ameliyatı ile damla ve lazerlere göze daha iyi sonuçlar alabiliyoruz.

Ameliyatı mecbur kalmadıkça uygulamıyoruz çünkü yan etkileri olabilir. Glokom hastası katarakt ameliyatı olabilir mi? Evet, olabilir ama kataraktı hızlandırabilir. Dahası, 5-10 sene içinde bu tünelin de tıkanma riski vardır. Aynı şekilde katarakt ameliyatında göz tansiyonu riski de vardır; bunlar “kardeş” hastalıklar diye tabir edilebilir. Katarakt ameliyatından sonra göz tansiyonu da görülebilir.

Göz tansiyonu nasıl düşürülür? Göz tansiyonu ilaçları, göz tansiyonu damlası öncelikli tercihtir ama bu tedaviden sonuç alınamazsa ameliyata baş vurulabilir. Bunun uzman hekimler tarafından yaptırılmasının şart olduğunu bir kez daha belirtelim.

Sonuç olarak, göz tansiyonunun belirtileri ve tedavisi önemli bir konudur. Belirtilerinin algınlanması ne kadar zorsa, tedavi de o kadar zorlu ve hassasiyet gerektirir.

Göz tansiyonu testi nasıl yapılır?

Göz tansiyonu nedir, belirtileri nelerdir, anlattık. Teşhis için göz tansiyonu testi yapıldığını da belirtelim.

Gözdeki sinirlerde herhangi bir zararın ve görüşte kayıp olup olmadığının testleri yapılacaktır. Kornea ölçümü de yine uygulanacak testlerden biridir.

Göz tansiyonu bitkisel tedavi yöntemi – İbrahim Saraçoğlu kürü

Göz tansiyonu evde nasıl düşürülür, doğal yöntemlerle göz tansiyonu tedavisi var mı?

Evet, sevgili hocamız İbrahim Saraçoğlu’nun kürünü sizlerle paylaşacağız. Evde göz tansiyonu tedavisi nedir, nasıl uygulanır, hemen anlatalım.

Öğle yemeğinden 1 saat önce günde 1 bardak domates suyu için. Domatesin hormonsuz olması çok önemlidir.

Bir diğer kürümüz de melisa çayı…

1 tatlı kaşığı limon melisayı 1 bardak kaynar suya atın. 5 dakika bekleyin. Sonra süzün ve ılımasını beklemeden için. Bu çayı öğleden önce ve öğleden sonra, yani günde 2 defa yudum yudum içmelisiniz. Aç karnına olmaya dikkat edin.

Uyaralım: Limon melisa, ayrı bir bitkidir; içine limon sıkılmış melisa değildir.

Her iki kürü de 1 ay boyunca uygulayacaksınız.

Yanı sıra, haftada 3-4 defa bir çay kaşığı dolusu hardal tohumu yutun. Bu sayede kılcal damarlardaki akışkanlık hızlanacaktır, göz tansiyonunuz için büyük fayda sağlayacaktır.

Böylece, göz tansiyonu tedavisi bitkisel kürünü de paylaşmış olduk.

Göz tansiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Gözdeki basınçtan kaynaklandığı söylemiştik glokomun. Basınç artınca, göz de büyüyemez.

Göz büyüyemezse ne olur? Gözün arkasında göz siniri vardır. Bu göz sinirine baskı yapar. O zaman da bu sinir lifleri yavaş yavaş ölmeye başlayacaktır.

Öldükten sonra da kendini yenilemesi ne yazık ki mümkün değildir.

Tedavi edilmemesi durumunda, görme açımız yavaş yavaş daralacaktır.

Bu sebeple, zamanında müdahale edilmelidir.

Aksi halde, sonuç maalesef körlüktür. Yani, göz tansiyonu kör eder mi? Evet, böyle bir risk maalesef vardır.

Ancak, tekrar belirtelim; uzun bir yoldur bu. 10 sene gibi bir süreçte hasta yakalanırsa, tedavisi mümkündür.

Glokom nedir, göz tansiyonu belirtileri nelerdir, neden olur gibi konulara tüm ayrıntılarıyla değindik. Glokom, eski ünlü futbolcu Edgar Davis’in de muzdarip olduğu bir hastalıktır. Kendisini yeşil sahalarda taktığı orijinal gözlükleriyle hatırlayabilirsiniz. Hatırlayamadıysanız, Edgar Davids Gözlük Modelleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Göz tansiyonu belirtileri konusunda danışmak istediğiniz herhangi bir şey varsa, bize iletmeniz yeterli.

Sağlıklı günler diliyoruz.

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

2 Yorumlar

  1. Güzel paylaşımlar keşke mail olarakta gelse yazılarınız ne güzel olurdu..sevgilerle..

    • Gülnur Hanımcığım, sizin yüreğiniz çok güzel. Teşekkür ederim takip ettiğiniz için. Yazılarımızı posta kutularınıza gönderme gibi bir çalışma hazırlıyoruz. En kısa zamanda aktifleştirmeyi düşünüyoruz. Mutlu kalın. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir