İş görüşmesine gidiyorsunuz ve heyecanlı, hatta belki de endişeli olduğunuz kuşkusuz. İş görüşmesinde ne giymeli, bunu biliyor ve ona uygun hareket etmeyi kafanızda tasarlıyorsunuz. Ne var ki, önünüzde daha önemli bir sorun, iş görüşmesi soruları beliriyor. Biliyorsunuz ki, insanlar kılık kıyafetleriyle ağırlanır, fikirleriyle uğurlanır. İlk adımı başarıyla atmışken, mülakatı kaybetmek istemiyorsunuz. İşte, sizin için iş görüşmesi soruları ve cevapları…
Kendinizden bahseder misiniz?
Hiç şüphe yok ki, kendisini anlatamayan, hiçbir şeyi anlatamayacaktır. Öyleyse, size tanımaktan çok, çünkü öz geçmişinizin okunduğu şüphesizdir, sizin ifade gücünüzü anlamak için yöneltilmiş olan bu sorudan başarılı çıkmak zorundasınız. Adınızla başlayın, mezun olduğunuz okulla devam edin ve varsa şayet, stajınızı, nerelerde çalıştığınızı ekleyin. Son noktayı ise, kariyerinize nerede ve ne görevde devam etmek istediğinizi ekleyerek koyun.
Neden sizi seçelim?
Size yöneltilecek belki ilk ama en önemli sorudur, neden seçilmeniz gerektiği. Eğer ki bu aşamada az da olsa bir güvensizlik sergilerseniz, bu psikolojik savaşımı kaybettiniz demektir. Kendinizden emin görünmeli ve cevaplarınızı da öyle vermelisiniz. Örneğin, önceki deneyimlerinize güvenerek başarılı olacağınızdan emin olduğunuzu, karşınızdakinin gözlerinin içine bakarak söylemelisiniz.
Neden bizi seçtiniz?
Seçilme nedenleri, elbette malumdur. Söz konusu şirketi neden seçtiğiniz sorulur ki, ne ölçüde hazırlıklı ve bilinçli olduğunuz anlaşılabilsin. Mülakata iş hakkında bilgi edinmek için mi gittiniz? Öyleyse, seçilme şansını kaybettiniz.
En zayıf ve kuvvetli yönleriniz nelerdir?
Böylesi bir sorunun sorulması, bir dizi itirafa girmeniz beklendiğinden değildir. Zayıflığınız konusundaki dürüstlüğünüz bir yana, bunu nasıl giderebildiğiniz, hatta avantaja çevirebildiğinizdir önemli olan. Kuvvetli yönleriniz için sıralayacağınız maddelerse, kendinize duyduğunuz güvenin ölçüsünü belirleyecektir.
Eski işinizden neden ayrıldınız?
Eski işinize dair kötüleyici ifadelerden kaçının. Aksi halde, iyi bir imaj sergilemiş olmayacaksınız. Kötü deneyimleriniz olduysa eğer, bunu mümkün olduğunca genel ifadelerle geçiştirin. Özel bilgilere girmeyin, kişiselleştirmeyin, ayrıntılandırmayın. Ayrıca, eski işinizle ilgili olumlu birkaç cümle kurmanızda da sakınca yoktur.
İş dışında neler yaparsınız?
İş dışında kitap okuyorum, spor yapıyorum, sinemaya gidiyorum gibi genel ve kalıplaşmış cevaplardan kesin olarak kaçının. Karşınızdakini etkilemeye kalkmayın. Gerçekten ne yapıyorsanız, yalnızca onu anlatın.
Düşündüğünüz ücret nedir?
Maaş konusu, doğal olarak iki taraf için de önemlidir. Mülakata gitmeden önce bir piyasa araştırması yapmalısınız. Yani, hazırlıklı olmanız gerekir. Kesin bir ücret söylemekten kaçının ama illa rakam söylemeniz istenirse, aralık belirtmeyi tercih edin. Böylece, diğer konularda anlaşılırsa, ücret konusunda da nasıl olsa anlaşabileceğiniz mesajını vereceksiniz.