Anasayfa / Edebiyat / Kitap Bastırmak İstiyorum Diyenlerin Kılavuzu
Kitap bastırmak istiyorum
Kitap bastırmak istiyorum

Kitap Bastırmak İstiyorum Diyenlerin Kılavuzu

Kitap bastırmak istiyorum, diyenlerin kılavuzu olacak bu yazıyı okuduğunuzda, yayıncılık işlerinde dönen sahtekârlık demeyelim de ince ayarları öğrenmiş olacaksınız. E, paranız da cebinizde kalacak.

Dikkat, dikkat! Bana ait olmayan bu yazı, okuduğunu anlayan, anladığını okuyan, okuduğunu anlamadığını anlayan gerçek yazar adayları için hazırlanmıştır. Yazının sonuna ulaşabilirseniz, gereğince faydalanabileceğiniz ümidiyle…

Evet, başlayalım.

Kitap çıkarmak isteyenler, kitap çıkarmak ne kadara mal olur diye merak edenler, 1 adet kitap bastırmak istiyorum diyenler; aradığınız her şeyi yazımızda öğrenebileceksiniz.

“Okumaz-yazar toplum” olan Türkiye’de…

Neyse, bu bilinen gerçekleri geçelim.

Pek çoğumuzun, özellikle de yetişkin olanlarımızın gençlerle iletişiminde başından şöyle bir sahne geçmiştir:

-Neler yapıyorsun bakalım?

-Şiir yazıyorum. (Aslında sorduğunuz böyle bir şey değildir ama o bir fırsatını bulup bunu söyleyecektir!)

-Öyle mi? Ne güzel.

-Yanımda bir tane var. Göstereyim mi?

-Tabii.

Neresinden çıkardığını anlayamadığınız buruşuk bir kâğıt tutuşturur elinize; okursunuz. Sonra…

-Hııı, iyiymiş!

Neyse ki hemen herkesin yazma serüveni pek öyle uzun sürmez; kendilerinden yazar falan olmayacağını anladıklarından değil, bir zamanlar sevdikleri kişiyi artık sevmediklerinden.

Böyle olunca, “Sevgiliye kitap bastırmak istiyorum,” demekten de vazgeçerler.

Kitap yayınlamak mı yayımlamak mı?

Kitap yayınlatmak istiyorum.

Kitap yayınlatmak için gerekenler nelerdir?

Kitap yayınlamak kaç para?

Herkes kitap yayınlatmak istiyor ama kitap yayımlatmak isteyen hiç kimse yok çünkü doğru kelimenin “yayım” değil de “yayın” olduğunu sanıyor!

Kitap yayınlamak mı yayımlamak mı, diye soranlar da çıkıyor arada tabii.

Bu ara bilgiyi geçtikten sonra…

Şimdi aklıma geldi de… Zamanın birinde…

Masal gibi oldu bu.

Diyeceğim, birlikte olduğu erkekleri anlatan kitap yazan yabancı bir kız vardı. Tuttular kolundan, Türkiye’ye getirdiler. Tabii buradakilerle de yatıp yazsın diye değil!

Bu kişi, “birlikte olduğum kişiler 2” diye bir kitap yazsa satamazdı; kendini yenileyememiş olurdu.

Bu durumda, ilişki kurduğu kadınlarla ilgili bir kitap yazmak zorunda kalırdı ki aslında bu tür şeylerin de edebiyatla falan bir ilgisi yoktur.

Biz yine kitap çıkarmak için yapılması gerekenler konumuza dönelim en iyisi.

Kitap bastırmak istiyorum

Yukarıdaki örnekten şuraya varıyoruz: Her yazan yazar olmayacağı gibi, kitap bütünlüğü taşıyan her karalama da kitap değildir; bir araya getirilmiş yazılar olabilir.

Genellikle şöyle bir şey soruluyor: Kitap bastırmak nasıl olur?

İyi olur!

Bu noktada kendinize ilk olarak şu soruyu sormalısınız: Ben gerçekten bir kitap yazdım mı?

Evet, gerçekten bir kitap yazdım, bastırmak istiyorum, diyorsanız, şimdi burada adım adım ilerleyelim.

Kitap bastırmak için en iyi yayınevi hangisi? Herkes bunu bilmek istiyor ama acele etmeyin çünkü böyle bir sorunun tek cevabı yoktur.

1-   Şiir kitabı yazmışsanız, yayınevlerine göndermek için hiç uğraşmayın; dikkate bile almazlar. Şöyle bir düşünürsek, aslında haklılar. Şiir, en yetkin halini Necip Fazıllarla, Nâzım Hikmetlerle, biraz daha farklı olsa da Mehmet Âkiflerle almışken, siz şiir türüne farklı ne kattınız?

Biçim olarak ya da temasında kimsenin yapmadığını yaptınız mı ki insanlar, örneğin Melih Cevdet’i değil de sizi okusun?

Alt alta sıralanmış biraz romantik, biraz “ormantik”, az buçuk da uyaklı cümlelerden şiir olur mu acaba?

2-   Tiyatro yazan pek yoktur herhalde. Bu türü geçelim. Zaten yayınevleri şiirde olduğu gibi tiyatroyu da dikkate almaz.

3-   Akademik, bilimsel kitap bastırmak istiyorum, diyenleri de es geçmeyelim. Araştırma-Bilimsel bir tür yazmışsanız, yayınevleri şöyle bir göz atacaktır. Din, siyaset, edebiyat, astronomi… Konu ne olursa olsun, kuramınız ikna edici ve sürükleyiciyse şansınız var demektir.

4-   Roman ya da öykü kitabı yazmışsanız, en az iki yıl harcamış olmalısınız. Size bir öneri: Kitabınızı bir kenara koyun ve iki yıl sonra tekrar okuyun. Tabii bu işinize gelmeyecektir; daha fazla mı bekleyeceksiniz yani? İki yıl sonra, böyle yaptığınıza çok memnun olacaksınız. Nedeni açık: Yüksek ihtimaldir ki tamamına yakınını değiştirmek isteyeceksiniz. Değiştirilemeyecek gibiyse de zaten çöpe atarsınız.

Hâlâ “kitap çıkarmak istiyorum, ne yapmalıyım,” diyor musunuz? Evet mi? İyi, devam edelim öyleyse.

Belirtmekte yarar var: Ne yazdığınız değil, nasıl yazdığınız önemli.

Keloğlan’ın masalını anlatın ama insanlar bayılsın.

Doğru kelimeleri bir araya getirip akıcı ve “mürekkep yaladığı belli biri”nden çıktığı belli olan cümleler, bir kurmaca için yeterli değildir.

Kitap bastırmak için gerekenler

Hâlâ burada mısınız? Kitap çıkarmak için ne yapmalıyım diye araştırıyorsunuz. Anlaşılan, siz kitap bastırmaya kararlısınız. Kitap bastırmak için ne gerekli, anlatalım:

1-   On tane yayınevi belirleyin. Hangileri mi? Kitap çıkarmak için yayınevleri listesi vermeye gerek var mı? Ayrıca, mümkünse posta yoluyla gönderin. Bu yayınevlerinin en bilinenlerden olmasına dikkat edin. Kitabınızı basacak değiller ama en azından şansınızı en iyi yerlerde denemiş olacaksınız.

Haa, unutmadan: Elden vermeye falan da çalışmayın sakın; editörler bu işlerden hiç hazzetmezler; her zaman çok meşguldürler!

2-   Size 3-6 ay gibi bir süreden bahsedeceklerdir. Üç ay beklemekten başka çareniz yok. Bu süreçte size olumlu ya da olumsuz, doğrusu yalnızca olumsuz geri bildirimler olacaktır. Geri kalanları üç aydan sonra arayın ve editörleriyle görüşmek isteyin. Birçoğunun kitaptan haberi bile olmayacaktır. Siz de, “şu kadar zaman oldu, kitabımı daha okumadınız mı, ne zaman okursunuz” gibilerinden sıkıştırmaya başlayın. Kitap bastırma yolları böyle çukurlu, çakıllı, çakallı işte!

Bir ay da böyle geçer. Ne gelen vardır ne giden!

Etti mi dört ay?

Arkadaşlar, artık başınızın çaresine bakmanızın zamanı gelmiştir.

İnce ayarlar da işte bundan sonra yapılacaktır.

Zaten kitap bastırmak isteyenler de bu yazıdan sonra epey azalmış olsa gerek!

Kitap bastırmak kaça mal olur, ne kadardır?

Şimdi geldik, kitap bastırmak maliyeti konusuna.

Kitap bastırmak para kazandırır mı?

Hayır, para kaybettirir!

Kitap bastırıp da para kazanamayacağınız gibi, bir de cebinizden para çıkacaktır.

Kitap bastırmak için neler yapılmalı? Önünüzde üç yol vardır:

1-   Yayıncılık işini ticarete döken birtakım yayınevleri. İsim vermeyelim, araştıranlar bilir zaten.

2-   İşi ticarete dökmüş gibi görünmediği halde ötekilerden farkı olmayan üçüncü, beşinci sınıf yayınevleri.

3-   Matbaa.

Hadi, dördüncü yol olarak da online basım evlerini sayalım. Onlar da matbaa-yayınevi karışımı bir şeydir.

Bu yollardan birine sapmadan önce, kendinize birkaç soru sormalı ve bazı gerçekleri öğrenmelisiniz.

Öğrenmeniz gerekenler:

1-   Kitabınız, hiçbir kitap evinde yer al-ma-ya-cak.

2-   Kitabınız kitap evlerinde olmayacağına göre, dağıtımı da yapılmayacak.

3-   Kitabınızın doğru dürüst bir tanıtımı yapılmayacak.

Sormanız gerekenler:

1-  Kitabınızı eşinizin dostunuzun almasını sağlayabilecek misiniz?

2-  Kitabınızı satabilecek misiniz?

3-  Kitabınızı tanıtabilecek misiniz?

Gördüğünüz gibi, kitap bastırmak ve satmak çok yönlü bir iştir.

-Kitap bastırmak fiyatları nedir derseniz… İşin ticaretini yapan ve bunu kabul eden şu malum yayınevlerine bastıracaksanız kitabınızı, diyelim ki 100 sayfalık bir kitap için en az 8000-9000 TL’yi gözden çıkarmalısınız. Size 1000 kitap bastırmayı önereceklerdir çünkü en uygun maliyetlisi de budur. Kitap satışından kâr etmezler. 1000 kitabın geliri de sizindir… de satılırsa eğer! (Bu rakamların her sene artacağını, şartların da biraz değişeceğini hatırlatalım.)

-Üçüncü, on üçüncü sınıf yayınevleri dediklerimiz de biraz daha ucuza çalışırlar. Bu yayınevlerinden kitap çıkarmak için ne kadar para gerekli? Örneğin, 100 sayfalık 1000 adet kitabı 6000-7000 TL civarına basarlar. 200-300’ü senin, gerisi benim derler. Kendi kitabınızı yüzde bilmem kaç indirimle yayınevinden satın alabileceğinizi önemle belirtirler! Dağıtım, tanıtım, basım, şu bu… Sıralarlar.

(Fiyat ve kitap paylaşımı konusunun güncel olduğunu söyleyelim.)

Bu iki tür yayınevinin ortak noktaları, kitabınızı güvenilir ve yeterli kalitede basmalarıdır ama iş dağıtıma gelince, yapacak bir şeyleri yoktur. Onların dağıtabilmesi için kitap evlerinin talep etmesi lazım. Kitap evleri de bu isimsiz yayıncıların bastığı isimsiz kitapları raflarında istemezler. Satışınız yalnızca internetten olur. Yayınevleri bu konuya pek değinmezler ama böyledir bu.

Yayınevinden bir kitap çıkarmak için gerekenler, genel olarak böyle. Yine yayınevinden bir kitap çıkarmak ne kadara mal olur (1 tane kitap değil kastımız), onu da söylemiş olduk böylece.

-Kitap bastırmak, matbaa ile de mümkün, malumunuz. Fiyatlar daha uygun olacağı için, matbaaya kitap bastırmak  seçeneği de düşünülebilir. 1000 kitap da sizin olur ama her işiyle de siz uğraşmak zorundasınız. Ayrıca, bir de kitapları koyacak yer sorununuz olacaktır.

ISBN alırsınız.

Bandrol alırsınız.

(Bunlar maliyetsiz işlerdir.)

Kitapçı kitapçı dolaşıp, kitaplarınızı satmaya çalışırsınız. Onlar da almazlar zaten ya da kendinizi biraz acındırırsanız, 10 liralık kitabı 5 liraya (çünkü kendisi de satacak-satamayacaktır) alır!

Kitap bastırmak için matbaa da böyle çeviriyor tekerini.

Yayınevi olmadan kitap bastırmak istiyorum diyenler için de bir cevap olabilmiştir belki.

Ee, peki ne yapacağız? Kitap yayınlamak için ne yapmalı? Bakın, işler zorlaştıkça, yayımlamak oldu yayınlamak! Kitap yayınlatmak isteyenler, kitap yayınlamak için gerekenler nelerdir diye sormaktan vazgeçmezler!

Bedava kitap yayınlamak istiyorum, diyenler bile var. Böyleleri bir yayınevi açmayı düşünebilirler. Kitabı bedava yayımlatmak bir yana, üste para bile alıyorsunuz!

Şiir kitabı bastırmak istiyorum diyenler, yayınevleriyle falan hiç uğraşmasınlar. Matbaadan bastırıp eşe dosta birer ikişer verirler ve bu sevda biter. Kendilerini büyük bir şair olarak görüyorlarsa şanslarını uygun bir yayınevinde değerlendirebilirler ama söylediğimiz gibi, maliyeti sizden fazlasıyla talep edeceklerdir.

Kitabımı kendim satacağım, diyenler de matbaayı tercih etsinler. Eğer hedefte arka arkaya çıkaracağınız iddialı kitaplar varsa, siz yazar olmayı kafanıza takmışsanız, paranızla herhangi bir yayınevinden bastırabilirsiniz.

Kitabınızı kendiniz satacak, alsınlar diye eşe dosta ricada bulunacaksanız, ki dilencilik yapmak daha onurlu bir iş gibi görünüyor bu durumda, bütün kitapların size ait olacağı matbaayı ya da yüksek maliyetle basan yayınevlerini tercih etmelisiniz.

Böyleleri, iki kere düşünmelidirler. Ali’ye, Veli’ye sattınız diyelim, hadi 49’a da sattınız! 50’ye bir bakmışsınız, gene kitap pazarlayacak diye 0’ı tekerlek yapmış, kaçıyor! 1000 kitap bu, satmakla bitmez!

Bir de, tek kitap bastırmak istiyorum, 1 adet kitap çıkarmak istiyorum, diyenler var? Bilmelidirler ki 500 kitabın da 1 kitabın da maliyeti aynıdır. Gerçi son dönemde tek kitap ticareti yapanlar da türedi ama bu konulara girmeyelim.

Hadi biraz girelim!

Yukarıda dedik ya, işi ticarete dökmüşler diye; durum biraz böyle. 1 tane kitap çıkarmak istiyorum diyenlerin sayısal fazlalığından olacak, buna da bir çare bulunmuş; internet üzerinden bir adet, 10 adet kitap bastırmak, dilediğiniz kadar az sayıda kitap bastırmak; 30 sayfalık, 50 sayfalık kitap bastırmak vesaire mümkün artık. Bu tabii edebi değil de hediye kitaplar için uygun bir yöntemdir.

Peki, örneğin 1 adet kitap bastırmak ne kadar? Diyelim ki 60-100 sayfalık bir kitabınız var. Tek bir kitap bastırmak istiyorum diyenler, bu işi 100-150 TL’ye halledebilirler.

Matbaada tek kitap bastırmak pek mümkün değil. İnternetten üzerinden aramalısınız böyle çalışanları. Hediye, hatıra kitap bastırmak istiyorum diyenler için de bir seçenek olabilir, bunu biraz yukarıda belirtmiştik.

Sadece bir tane, tek nüsha kitap bastırmak için gerekenler de işte bu kadar.

Diğer yandan, matbaacılık işlerinin biraz yenilendiğini de söyleyebiliriz. Elbette 1 kitap değil de 100-200 kitapla bir adım atılabilir. Nasıl mı? Eski matbaacılıkta bu pek mümkün değildi ama yeni dönem dijital matbaacılıkta böyle bir seçenek olduğunu da söyleyebiliriz. Gerçi pek çok yayınevi sizinle 1000 kitap üzerinden anlaşmak isteyecektir ama dijital matbaa hakkında da şöyle kısa bir bilginiz olsun.

Resimli kitap bastırmak da yukarıdaki şartlardan farklı değil, resimlerinizi hazırlamanız koşuluyla.

E-kitap bastırmak isteyenler, pdf’den kitap bastırmak isteyenler… Gördüğünüz gibi, teknolojiyle birlikte kitap basım seçenekleri de çeşitleniyor.

İnternet çağında e-kitap bastırmak diye bir şey biraz mantık dışı. Satan kitapların sanal formatı olur; diğerleri bir blog açarak ya da sosyal ağlarında kitaplarını yayımlayabilirler.

Kitap ayracı bastırmak isteyenler de matbaalardan bu işi rahatlıkla çözebilirler.

Bir de boş kitap bastırmak isteyenler var. Onların da amacı henüz tam olarak anlaşılamadı!

Ne diyelim tüm bunlara? Kitap çıkarmak için gereken prosedürler!

En ucuz kitap bastırmak nereden olur,

Ücretsiz kitap bastırmak istiyorum, yardım,

Kitap bastırmak için sponsor arıyorum,

Parasız kitap bastırmak ve zengin olmak (kulağa hoş geliyor!) istiyorum,

Bedava kitap bastırmak, çıkarmak istiyorum diyenler, Allah yardımcınız olsun!

Sonuç olarak;

Sizi televizyonlarda pazarlayacak elemanlarınız yoksa, kitaptan para kazanmak diye bir şey de yok; bunu unutun.

Diyorsanız ki;

Kitabım bana referans olsun

İlk adımım olsun

Yeni kitaplar çıkaracağım

İyi kötü de satacağım

O zaman, uygun maliyetli bir yayınevini seçin.

Yok, diyorsanız ki;

Kitabı kendim yazdım

Kendim satacağım

Kendim kazanacağım

Başka kitap yazmayacağım

Anlaşın bir matbaa ile, bastırın gitsin.

6 Emre Karadağ kitabı

Kitap bastırmak için gerekenler nelerdir diye merak edenler, kitap bastırmak için fiyat merak edenler, kitap bastırmak ne kadar sürer diye merak edenler (buna değinmiş miydik? Yayınevini bulduktan sonra bir iki ay içinde kitabınız elinizde), merak etmeyi merak edenler!… Ha bir de, hâl böyleyken kitap bastıran var mı ki, diye merak edenler!…

Bu kadar laf kalabalığından sonra kaçınıza yararlı olduk, kaçınıza zararlı, bilmek zor.

Burada kadar gelmişken, edebiyata gönül vermişlere, Edebiyatta Üst Kurmaca Kavramı, diğer yandan Modernizm ve Postmodernizm, ayrıca Büyülü Gerçekçilik Nedir gibi çok faydalı yazılarımızı da okuyabileceklerini söyleyelim.

Okunabilecek Önemli Kitaplar yazımız da ilginizi çekebilir.

Kitap bastırmak istiyorum, diyen herkesin soru ve yorumlarını bekliyoruz.

Yardımcı olmaya çalışacağız.

“Sienkiewich”leştirebildiklerimizden olmanız dileğiyle!…

Yazar Tuba KARADAĞ

Fiskosta.com'un sizlerle olabilmesi için yorum ve desteklerinizi bekliyoruz. Lütfen yazılarımızı sosyal ağlarınızda paylaşın. Sevgiler. :)

186 Yorumlar

  1. Yazar değilim. Kitap yazdım ama bu bilinen klasik yazı türlerinden değildir. Ne yapacağımı bilmiyorum. Fakat bu bilgileri kitap haline getirirsem sadece yayın hakkı için 300 Milyon USD karşılığında basılabilir. Don Brown efsaneside biter diye düşünüyorum. Size çok samimi olarak anlattı.
    Düşünceleriniz yol akışımda bana rehberlik edecektir.
    Nazik yazı cevabınızı en kısa sürede beklerim.
    Saygılarımı sunarım.

    • Merhaba,
      Makalemizde de bir anlamda değinilmişti aslında; ne yazdığınızdan ziyade kim olduğunuz, yani çevreniz, kitleniz, satış potansiyeliniz önemli.
      Her ne yazmış olursanız olun, bunu kendi imkânlarınızla bastırmaktan ve tanıtımı için uğraşmaktan başka seçeneğiniz yok.
      Bol şans dileyelim size.

  2. siirler çocukluk anılarım ve başımdan geçen maceralar derken bir baktım dört tane kitap olmuşki tane daha yazıyorum. yazmayı seviyorum. ilk kitabım için şu an kapak tasarımı yapılıyor. yakında çıkacak ikinci kitap için editörüm ile üzerinde çalışıyoruz. ayrıca zengin olma hayalide kurmuyorum. yazınızı sonuna kadar okudum tuba hanım güzel bir konuyu yazmışsınız. iyi bir editör ve yazar koçu ile çalıştığım için kendimi şanslı hissediyorum. acaba ne yazsam diye düşünen biri değilim gördüklerimi ve yaşadıklarım hariç kendi hayal dünyamdan bir çok konu bulup yazıyorum. ünlü biri olmak yada zengin olmak değil amacım masraflarımı karşılasın yeter diyorum tuba hanım sence ben doğru yoldamıyım bir tavsiye ve öneriniz varsa lütfen yazın sevinirim. sevgiyle kalın….

  3. Merhaba.
    Özgün bir yazar olabilmek için çabalıyorum ama şu an yorum yazmak bile beni çok geriyor.
    Yazıyorum ve sonra biri görüp okur diye ödüm kopuyor. Aslında istediğim şey tam olarak kitap basıp onu satmak ya da bu şekilde ünlü olmak değil, sadece okumaya değer yazılar yazabilmek. 15 yaşındayım, kendimi yeterli göremiyorum.

  4. Yazınız için teşekkürler.Ben bundan iki ay öncesi bir kitap okudum internetten para kazanma ile ilgili.gerçekten ilk defa size tavsiye edebilecegim bi kitap ama e kitap. google da Hakan Uytan verirseniz veya H.Uytan bütün kitapları çıkıyor.kitap o kadar güzelki en sonunda yazara email yazdım.Bu kitabın neden gerçek kitabı yol diye.Yazar güzel bir cevap verdi.-Ben insanların kazıklanmasını değil öğrenmesini istiyorum ve kitabımın ıslanıpta kenara atılmamasını asırlarca temiz kalmasını istiyorum dedi.
    Bu güzel sözlerinin üzerine bütün e kitaplarını aldım.Gerçektende haklı.
    Bence kitap bastırmaya gerek yok.kitap yırtılıp ıslandığı zaman atarsınız ama ekitap öyle degildir.Mantıklı olan ekitap bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir