Neden mi affetmelisiniz? Kırgınlığımızı yenmek için neler yapabiliriz?
Öfkelenmek, nefret etmek, kin gütmek, hissedilmesi en kolay, terk edilmesiyse en zor olumsuz duygulardan yalnızca birkaçıdır. Size verdiği zararın manevi yönü bir yana, üstelik bir de yaşamınızın her alanında başarısızlığa ve dışlanmışlığa mahkûmsunuz demektir.
Deniyorsunuz, olmuyor; değişemiyorsunuz. Herkes yanlış, siz doğrusunuz; belki de haklısınız. Yine de değişmek zorundasınız.
Soruyorsunuz; neden affetmeliyiz?
Mükemmel değilsiniz
Neden affetmelisiniz?
Çünkü hatasız olmadığınızı siz de biliyorsunuz. Buna rağmen hatalarınıza çeşitli gerekçeler üretiyor ve vicdanınızı aklıyorsunuz. Oysa gidilen yolun değil, varılan yerin önemli olduğunu unutuyorsunuz.
Hatalar yapın ve ders çıkarmaya bakın. Ancak bu şekilde, yani mükemmel olmadığınızı bilerek karşınızdakini de affetmeyi uygun bulacaksınız.
Olayları kişisel algılamayın
Dünyanın sizin etrafınızda dönmediğini bildiğiniz hâlde, alınganlığınızdan vazgeçemiyor musunuz? Karşı taraf sizden kaçıyor, konuşmak ve görüşmek istemiyor, hatta kendini sizden akıllı sanıyor değil mi?
Hemen yargılamayın, önce sorgulayın. Küçücük bir ihtimal bile olsa, karşınızdakinin haklılık payı bulunabilir. Gerçek çok açık gibi görünse de her şeyi üzerinize almayın ve yolunuza bakın.
Boş verin
Ortada gerçekten size yönelik bir yanlış varsa bile boş verin; yanlışın sahibine en büyük ceza, bu dikkate almazlığınız olacaktır.
Empati kurun
Onun durumunu anlamaya çalışın. Yerinde olsaydınız belki de aynı hatayı yapacaktınız.
Konuşun ve yüzleşin
Affetmek ağır bir sorumluluk demekse de karşınızdakinin durumunu anlamaya çalışın ve gerçekten affedilmeyi bekliyorsa alın karşınıza, dökün eteğinizdeki taşları, yüzleşin, gözlerinin ta içine bakarak söyleyin affedildiğini; kendinizi iyi hissedeceksiniz.
Sevginizi sorgulayın
Bir köşeye çekilin ve düşünün; neden onunla birliktesiniz? Hatalar yapılıyor, özürler dileniyor, affediliyor ya da edilmiyor. Peki, tüm bunlara neden katlanılıyor?
Seviyor musunuz? Evetse neden seviyorsunuz? Gerekiyorsa alın elinize bir kâğıt ile kalem, yazın; kaybet mi yoksa kazanmak mı daha yakın duruyor?
Önce kendi hatalarınızla yüzleşin, sorun karşı tarafa. Bir hata varsa ortada, kabullenin ve kendinizi affedin; sonra karşınızdakini…
Her şeye rağmen, karşınızdaki doğru kişi mi, bu da kararlarınızda etkili olacaktır. Konuyla ilgili olarak ilişkide doğru kişi yazımızı okuyabilirsiniz.
Neden affetmeliyiz? Neler düşünmeli ve nasıl bir yol belirlemeliyiz? Affetmek yolunda bol şans…