Sevgili arkadaşlar, yazar adayları; online yaratıcı yazarlık kursu mu arıyorsunuz? Şöyle, yaratıcı yazarlık online eğitim, ama işin kaymağını alabileceğiniz, kısa, öz, net bir eğitim. Her zaman ne diyoruz? Zaman değerli; az laf, çok bilgi.
O hâlde; yaratıcı metin yazarlığı nedir, yaratıcı yazarlık etkinlikleri nelerdir, yaratıcı yazma neden önemlidir, yazma becerileri gelişimi nasıl sağlanabilir? Kısacası, adım adım yaratıcı yazarlık konusunda hemen her şeyi yol boyunca konuşacağız, tartışacağız, yaratıcı içerik yazarlığı çalışmamızı birlikte tamamlayacağız.
Hazırsanız başlayalım, sevgili arkadaşlar.
Yaratıcı yazarlık nedir?
Yaratıcı yazma nedir, nasıl olur, yaratıcı yazma tekniği var mıdır örneğin, ne gibi yollar izlenebilir, nelere dikkat edilmelidir?
Her şeyden önce bilmemiz gereken bir yanıt var yaratıcı okuryazarlık ile ilgili olarak: Evet; yanıt evet!
Yani, gerçekten yaratıcı yazarlık diye bir şey var, evet.
Peki, nedir bu yaratıcı yazma ve okuma? Hemen fark edeceğiniz üzere, ikidir okumak ve yazmak edimini birlikte kullanıyoruz; her iki edim de ilintilidir birbiriyle, ayrı değerlendirilmeleri mümkün değildir. Okumakla yaratıcı bilinç geliştirilebilsin ki yaratıcılık ve yazarlık kavramlarının kullanıldığı cümlenin öznesi olunabilsin.
Biraz karıştırdık galiba, basitleştirelim:
Yaratıcı yazarlık nedir, yazın ya da anlatı bağlamında ortaya yeni bir şey koyabilmektir; en basit ifadesiyle böyle tanımlayabiliriz. Başka bir ifadeyle, iyi yazmak, güzel yazmak, okunaklı, yalın, akıcı yazmak başka şeydir, yaratıcı yazarlık başka şey.
Şimdi, bu konuya burada üç nokta koyarak (çünkü sayfalarca tanımlayabiliriz) devam edelim. Diğer başlığımız ne olsun, yaratıcı yazma konuları.
Yaratıcı yazarlık konuları
Örnekler önemli yer tutar yaşamımızda, her konuda örnekler; izleyeceğimiz yol açısından fikir verir, yönlendirir. Yaratıcı yazarlık örnekleri de bu anlamda önemlidir, yaratıcı yazma örnekleri… İsteyebiliriz ki elimizde bir örnek olsun, neyin nasıl yazılacağını öğrenelim. Konuları belirlensin, o yolu izleyelim.
Hayır!
Yaratıcı olma doğasına tam da aykırı bir anlayıştır bu.
Yaratıcı yazarlık konuları, aslında yaratıcılığın doğasına uygun olarak bizlerin hayal gücüne, dünyasına bağlı olarak değişkenlik gösterecek, göstermesi gerekecek bir olgudur.
Yaratıcı yazarlık üzerine kitaplar vardır, okuyarak bir rota belirleyebiliriz kendimize, evet. Yaratıcı yazarlık programı dâhilinde de ilerlenebilir, evet, teknik ve yöntemlere dair önerilerimiz olacak. En önemlisiyse kendi yaratıcı yazarlık konumuzu/konularımızı belirlemektir.
Yani, o ya da bu konuyu yazmakla -aşk, polisiye vs.-, diğer yandan, o veya bu alıştırmaları yapmakla -çok yazmak, çok düşünmek- yaratıcı yazarlık konularını öğrenmiş, bunların üstesinden gelmiş olmuyoruz.
Peki ne yapıyoruz? Hadi bir bakalım! Önce yaratıcı yazarlık atölyesi nedir konusuna değinelim; ücretli, ücretsiz, yerinde ya da uzaktan eğitimler var, biliyorsunuz, oradan devam edelim yaratıcı yazma yöntemleri ve öneriler ile.
Online yaratıcı yazarlık kursu
Kursların, çeşitli eğitimlerin bu kadar yaygınlaştığı çağımızda yazmaya dair de bolca etkinlik olduğunu tahmin edebiliriz. Bunca seçenek, çeşitliliği de doğal olarak beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda, yaratıcı yazarlık atölyesi online eğitimleri de elbette var.
Çevrimiçi yaratıcı yazarlık kursu ne demek yani; kursa katılınca, hadi bir Dostoyevski demeyelim ama (Rus yazarlardan gidelim) Çernışevski, Lermontov, Turgenyev (bu isimler Dostoyevski’den daha az yetenekli yazarlardır demek istemiyoruz ama cümleden de öyle bir anlam çıkıyor kaçınılmaz olarak) olabilir miyiz, yaratıcı yazarlık dersleri sayesinde kitapları binlerce satan bir yazar olup çıkabilir miyiz?
Elbette öyle değil; kötü haber bu!
İyi haberse (kötü haber diyorsak bir de iyi haber olmalı mutlaka) kendimizi zihinsel, kültürel, bilişsel olarak az ya da çok geliştirmiş olacağımızdır. Yaratıcı yazarlık faydaları arasında bu maddeleri tabii ki gösterebiliriz.
Sayısız kurs, sayısız seçenek… Yaratıcı yazarlık kursu online olsun diyenler için de ücretsiz yaratıcı yazarlık kursları arayanlar için de farklı içerikte, kapsamlı ya da daha sınırlı pek çok yaratıcı yazarlık kursları mevcut. Uluslararası bir çevrimiçi eğitim platformu olan Udemy’nin de bu konuda çok iyi bir hizmet sağlayıcı olduğunu söyleyebiliriz.
Yaratıcı yazarlık Udemy üzerinden katılacağınız kurslarla bir ölçüde uzmanı olabileceğiniz, en azından fikir edinebileceğiniz bir alan. Dolayısıyla aklınızın bir köşesinde bulunmasını önemle öneriyoruz! Yaratıcı yazarlık kursu ücretsiz olsun isteyenler için de iyi bir seçenek olacaktır bu platform, belirtmiş olalım.
İşte, size önerebileceğimiz kısa ama dolu dolu bir yaratıcı yazarlık video örneği. Tanıtımını izlemek ve dilemeniz durumunda katılmak için BURADAN buyurun!
Yaratıcı yazarlık çalışmaları için makalemize son hızla devam ediyoruz, sevgili arkadaşlar; yolumuz henüz uzun.
Yaratıcı yazarlık kurs fiyatları
Hemen bir alt/ara başlık daha açalım: Yaratıcı yazma kurs fiyatları, kursların çeşitliliği ölçüsünde farklılık gösterecektir.
Kısa, uzun, uygulamalı, çevrimiçi, yerinde gibi pek çok seçenek var; dolayısıyla da fiyatlar, tercih ettiğiniz kursa göre değişecektir ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki her bütçeye uygun, fazlasıyla da faydalanabileceğiniz kurslar, eğitimler bulmakta zorlanmayacaksınız.
Dahası, yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaratıcı yazarlık kursu ücretsiz olsun diyenler için de fazlasıyla seçenek mevcut. Herhangi bir ürün ya da hizmet alırken yorumları, deneyimleri önemseriz. Yaratıcı yazarlık kursu yorumları için de aynı titizliği göstermenizi önerebiliriz.
Ücretli kursları tamamladığınızda bir sertifikanız olacağını da belirtelim. Peki, yaratıcı yazarlık sertifikası ne işe yarar diye merak ederseniz, en azından başarınızın nişanesi olacağını, ayrıca bu sertifikanın güveni ve referansı ile sizin de öğrendiklerinizi öğrencilerinizle paylaşabileceğinizi, danışmanlık yapabileceğinizi söyleyebiliriz.
Online yaratıcı yazarlık eğitimi
Kurs, eğitim derken, hemen belirtelim ki aslında kurs ve eğitim kelimeleri TDK’ye göre yakın anlamlar içerir fakat bizler bir ölçüde farklı kullanıyoruz; bu yüzden, eğitim konusu için ayrı bir başlık açmayı uygun gördük.
Yaratıcı yazarlık uzaktan eğitim olanağı ve kolaylığıyla pek çok kişinin rağbet ettiği alanlardandır. Yani, çevrimiçi (online da diyebiliriz yaygın kullanımıyla) yazarlık/yazma eğitimleriyle yazın alanında kendi yolunuzu çizebilir, emin bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
Bu eğitimlerde; yaratıcı öykü yazma çalışması, yaratıcı şiir yazma teknikleri, dahası yaratıcı yazarlık kitap önerileri gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Yaratıcı yazarlık çalışması yaparak kendinizi geliştiriyor, neyi nasıl yazmanız gerektiğini öğreniyorsunuz; peki tabii nasıl okumanız gerektiğini de.
Aslında bu konuda, yani yaratıcı yazma etkinlikleri için ayrı bir başlık açmak daha doğru olacaktır.
Yaratıcı yazarlık etkinlikleri
Her kurs, eğitim, adına ne dersek diyelim, belli etkinlikler, egzersizler bağlamında çalışmayı gerektirecektir; bu sayede ilerlenebilecektir.
Peki, yaratıcı yazarlık dersi etkinlikleri kapsamında neler yapılır?
Öncelikle belirtelim ki yazma eğitimi ve egzersizleri de derecelere, düzeylere ayrılacaktır. Yine de genel olarak, bazı yaratıcı yazma oyunları, diyelim yaratıcı şiir yazma etkinlikleri söz konusudur; akrostiş gibi, kelime ya da anagram oyunları gibi, abece öyküleri gibi.
Bunları uzatabiliriz. Yazmak… Yazmak…
Her ne yazarsak yazalım, yazmak başlı başına bir etkinliktir, yaratıcılığı geliştirir, bizleri keyiflendirir ama yazmış olmak için yazmak değil elbette.
İşte tam da bu noktada, yaratıcı yazma çalışmaları nasıl yapılır, bu konuya ufak ufak giriş yapalım.
Yaratıcı yazma teknikleri nelerdir?
Yaratıcı yazarlık önerileri, kursları, bazı küçük oyunlar… Hepsi güzel ama bir yerden sonra sorumluluğumuzu arttırmamız, işi başa düşürmemiz lazım!
Yani, küçük oyunlardan, yaratıcı yazarlık ile ilgili kitaplar okumaktan başka türlü çalışmalar yapmalıyız. Nedir bu çalışmalar? Az çok öğrendiklerimizi pratikte de uygulamak yolunda yaratıcı yazarlık egzersizleri diyelim.
Yazmak istediğiniz bir şey; bir tema, bir tür, oluşturulmayı bekleyen bir eser mutlaka vardır, olmalıdır. Eğer yoksa, tuttuğunuz tüm yaratıcı yazarlık notları bir kenarda, atıl kalacaktır.
Oysa kalmamalıdır. Küçük belki, küçücük, ama bir fikirle işe başlamalısınız. Bu fikir doğrultusunda yazmalısınız. Örneğin, en bilinen ve kolay yoldan gidelim, bir aşk öyküsü var kafanızda. Tamam! Bir defter ayarladık kendimize, dijital bir defter de olabilir bu, hatta böylesi daha uygundur; adına da yaratıcı yazarlık defteri dedik.
Açtık defterimizin ilk sayfasını, aklımızdaki aşk öyküsüne yönelik bir şiir karaladık, muhtemeldir ki çok basit bir şiir olacaktır bu ama merak etmeyin, ilk adımımız henüz.
Devam ettik, şiirimizi bir öyküye çevirdik, şöyle belki bir sayfalık, kısa, basit bir öykü ama yaptık işte, yazdık. Yaratıcı yazma becerileri konusunda ilerliyor muyuz? Henüz değil! Kesin olansa bir başlangıç yaptığımızdır.
Bir adım daha attık, şiirimizi ve öykümüzü gözden geçirdik; büyük olasılıkla da daha güzel, daha okunaklı, akıcı, uyaklı (şiirimizi özellikle) hâle getirdik. Koyduk bunları bir kenara. Artık ne düşüneceğimizi daha iyi biliyoruz, bir hedefe kilitlendik.
İlerlemeyi sürdürüyoruz, gözümüz daha hacimli bir eser çıkarmayı kesiyor! Roman değil belki, olmamalı da bu aşamada ama daha uzun bir öykü, şiirimizin ikinci ve üçüncü bölümü…
Eh, değil mi ki yaratıcı yazma yöntem ve teknikleri konusunda gelişiyoruz, değil mi ki belki katılacağımız pek çok online yaratıcı yazarlık kursu ile hep gelişeceğiz; bu durumda, yaratıcı yazarlık egzersiz planı da hazır: Aynı temamızı (aşk mı demiştik!) farklı şekillerde, kaçınılmaz olarak farklı şekillerde (geliştiğimize göre) yazıyoruz; aşk şiirimiz öykü oluyor, öykümüz manzum öykü oluyor, o tekrar şiire, derken romansı bir anlatıya dönüşüyor ve biz de dönüşüyoruz, gelişiyoruz, ilerliyoruz.
Aklımıza okuduğumuz falanca kitap geliyor, ilgimizi çekmişti hani; önce istem dışı, sonra istemli olarak ona benzemeye çalışıyoruz, etkilenmiştik çünkü.
İşte, yaratıcı yazma yöntemi böyle şekilleniyor, biz kendi yöntemimizi buluyoruz, şekillendiriyoruz yavaş yavaş. Yaratıcı yazarlık teknikleri bağlamında yenilikler deniyoruz; kendimiz için olan yenilikler. Diyelim, aşk öykümüzün psikolojisini işliyoruz önce, bir başka çalışmamızda betimlemeler, sonra kelime oyunları, derken değişik bir yapı belirliyoruz. Yaratıcı yazma metin örnekleri çıkarıyoruz böylelikle, kendi örneklerimizi. Aslında yaratıcı yazarlık dersi veriyoruz kendimize; hem öğretmen hem öğrenci oluyoruz.
Kısacası, yaratıcı yazarlık ders içeriği, müfredatımız, öğretim programımız kendi anlayışımız doğrultusunda şekilleniyor bir ölçüde.
Yaratıcı yazma çalışmalarının özellikleri, genel olarak böyle özetlenebilir. Şöyle maddelendirerek bir tekrar yapmak istersek;
- Farklı türler üzerinden çalışıyoruz (Öykü, şiir, deneme, tiyatro vs.)
- Farklı içerikler üzerinden çalışıyoruz (Aşk, polisiye, psikoloji vs.)
- Farklı yazım teknikleri üzerinden çalışıyoruz (Diyalog, iç konuşma, iç çözümleme vs.)
Yani, sevgili arkadaşlar, yazmak konusunda sıkı çalışıyor, yaratıcı yazarlık nasıl yapılır sorusunun yanıtını genel kabul görmüş yargılardan yola çıkarak belki, ama kendi doğrularımızı bularak veriyoruz.
Yaratıcı yazma makale ve öneriler arayanlar için şöyle bir bakıyoruz da ardımızda bıraktığımız satırlara; genel hatlarıyla yaratıcı yazarlık ne demek, online yaratıcı yazarlık kursu nedir, yaratıcı yazarlık çalışma örnekleri ve yöntemleri nelerdir, teknikler, öneriler… Neler konuştuk neler!
Yaratıcı yazma/okuma konusundan bu denli bahsetmişken, ilgilileri için Yazın Dünyasında Postmodernizm makalemizi de okuyabileceğinizi belirtelim; yaratıcı yazarlık konusunda da faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
“Az laf, çok bilgi!” anlayışımız doğrultusunda sizlere faydalı olabildiğimiz inancıyla…
Videolu yaratıcı yazarlık sunum ve paylaşım arayanlar, yaratıcı yazarlık eğitimi nedir, nasıl olur diye soranlar için Udemy üzerinden alabileceğiniz bir eğitim linki bırakıyoruz; BURADAN görebilirsiniz.
Alacağınız eğitimin tanıtım videosu da hemen aşağıda.
Keyifli seyirler, verimli eğitimler diyelim.
Hoşça kalın, sevgili yazar adayları.