Protein tozu zararları nelerdir? Protein tozu hakkında Canan Karatay neler söylüyor? Gelin, protein tozuna dair her şeyi birlikte öğrenelim.
Protein tozu kullanımı, sporu âdeta bir yaşam biçimi haline dönüştürenler nispetinde yaygınlaşmıştır.
Spor yapanlar bilirler ki protein ihtiyacı giderilmeden ne sağlıklı bir yaşama sahip olunabilir ne de vücuda.
Böyle olunca da yeterli protein miktarı hangi ürünlerden alınır, protein tozu nasıl kullanır ve protein tozunun zararları nelerdir, gibi soruların yanıtları arayışına girilir. “Sporsuz bir yaşam düşünemiyorum!” diyenler, bu yazımız sizler için.
Protein tozu nedir?
Protein tozu nedir, ne işe yarar?
Öncelikle belirtelim ki protein tozunun hammaddesi peynirdir. Protein tozu, peynir altı suyunun yalıtılmasıyla elde edilir. Ayrıca vitamin, mineral, amino asit de içermektedir. Protein tozlarını genel olarak ikiye ayırabiliriz:
1-Sporcular için olan protein tozları
2-Diğer protein tozları
Eczanelerde bulabileceğiniz protein tozları, sporcular için yeterli gelmeyecektir; bunu özellikle vurgulamış olalım. Çünkü sporcuların kullanması önerilen protein tozlarında yaklaşık yüzde 70 oranında protein bulunmalıdır.
Öte yandan;
Süt
Yumurta
Soya
Kazein olmak üzere 4 grup şeklinde piyasada protein tozlarını bulabileceksiniz. Pudra şeklindedir. Vanilya, çilek, kakao aromasıyla daha tüketilebilir hale getirilmiş tozlardır.
Protein tozu kullanımında en çok tercih edilen, kesilmiş sütün suyundan elde edilmiş olanıdır; bunu da dipnot olarak belirtelim.
Protein tozu ne işe yarar?
Protein tozu kullanımı, özellikle ağır antrenman yapanların kaslarını destekleyici olması açısından önemlidir. Herhangi bir diyetle karşılanamayacak olan protein ihtiyacını rahatlıkla giderebilen protein tozu, bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
Bilinen bir şeydir ki ağır spor yapan kişilerin kilogram başına düşen günlük protein ihtiyacı 1,3 ila 2 gram civarındadır. Bu da ancak protein tozu kullanımı ile giderilebilir.
Protein tozu nasıl yapılır?
Özel bir işlemden geçirilerek peynir altı suyunun toz haline getirilmesiyle elde edilen protein tozu, yumurta ve soya gibi diğer bazı ürünlerden de yapılabilir.
Protein tozu kullanımı kaç ölçek olmalıdır?
Protein tozu kaç ölçek alınmalıdır?
Evet, protein tozu nasıl kullanılır, sorusunun yanıtı, spor yapanlar için önemli bir yer tutmaktadır çünkü bilinçsiz bir kullanımdan olumlu sonuçlar beklenmesi hata olacaktır. Peki, protein tozunu kaç ölçek kullanmalısınız?
Antrenmanlardan sonra ara öğünlerde 1-2 doz; yine antrenmanların ardından ana öğüne ekleyebileceğiniz aynı ölçülerde protein tozunu kullanabilirsiniz.
Protein açısından zengin bir ana öğününüz varsa, elbette protein tozuna ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak gerekli proteini sağlayabilmeniz için protein tozuna ihtiyacınız olacaksa, günlük 5-6 doza kadar kullanabilirsiniz.
Burada önemli olan bir husus da söz konusu 5-6 dozu öğünlere bölerek dengeli bir kullanım gerçekleştirmeniz gerektiğidir. Böylelikle protein tozunun emilimi daha kolay olacak ve vücudunuz da yorulmayacaktır.
Şunu da önemle vurgulamakta yarar var: Protein tozu kullanımı, ağır spor yapan kişilere önerilmektedir.
Protein tozu kilo aldırır mı?
Zayıflama ya da kilo alma diyetlerinde kullanılan bir ürün olmayan protein tozu, tamamen ağır sporla ilgilenen kişiler içindir; diyetlerle sağlanamayan proteinin karşılanması içindir.
Bu açıdan değerlendirildiğinde, bu kişiler tükettikleri besinlerle kaloriyi zaten yeterli miktarlarda temin ettiğinden kilo almaları söz konusu değildir.
Protein tozu, kasları onaracak ve bağışıklık sistemini ayakta tutacaktır.
Protein tozu zararları nelerdir?
Protein tozu kullanımı kadar protein tozunun zararları da tartışılan bir konudur.
Günlük gerekli protein ihtiyacı tüketeceğiniz besinlerden zaten sağlanabilmektedir. Ama ağır spor yapıyorsanız, protein tozunu da destekleyici olarak kullanmalısınız. Ne var ki ölçülü olmanızda yarar var.
Protein tozunun 1-2 doz kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ölçünün kaçırılması halinde ise karaciğer ve böbrek yükünün artacağı, vücutta su kaybı ve beraberinde kalsiyum kaybı yaşanacağı da uzmanlarca vurgulanmaktadır.
Protein tozunu bırakınca ne olur?
Ağır spor yaptıktan sonra bırakan kişinin 2-3 ay sonra kas kaybı yaşadığı bilinir.
Elbette bu vücudun sarkması şeklinde olmayacaktır ama vücudunuza verdiğinizin zamanla kaybedilmesi de beklenen bir şeydir. Üstelik bu herhangi bir spor için de geçerlidir. Aynı durum, protein tozları için de söz konusudur.
Özetle söylemek gerekirse, kullanılmayan kaslarda zamanla erime ve küçülme yaşanması kaçınılmazdır. Ama artık bir efsaneye dönüşmüş olan vücutta sarkma durumu olmayacaktır.
Ayrıca, spora tekrar başladığınızda kaybettiğiniz kasları tekrar ve rahatlıkla kazanabilirsiniz çünkü vücudunuz belli bir forma girmiş ve buna alışmış olacaktır.
Protein tozunu kimler kullanamaz?
Önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğundan, protein tozu kullanımı üzerinde ısrarla duruyoruz.
Ağır spor yapan kişilerin dışında protein tozunun kullanılması gereksizdir ve özellikle aşırı dozda alınırsa tehlikeli olabilir. Öyleyse, hafif antrenman yapanlar, protein tozu kullanmamalıdırlar. Yine çocukların da protein tozlarından kesinlikle uzak durması gerekmektedir.
Protein tozu fiyatları ne kadardır?
Miktarına ve markasına göre farklılık göstermekle birlikte 100-250 lira arası değişmektedir.
Canan Hocamız’ın protein tozlarıyla ilgili görüşlerine geçmeden önce, protein ve enerji kaynağı olan doğal içecek tarifimizin linkini verelim: Ev yapımı sporcu içeceği
Canan Karatay’ın protein tozu kullanımı hakkındaki görüşleri
Spor yaparken kullanılan protein tozu, ani kalp problemlerine neden olmaktadır. Protein tozları adaleyi genişleterek kalp ritmini bozar ve ani ölümlere neden olur. Protein tozunda yüksek miktarda şeker bulunmaktadır. Toz haline getirilen her şey toksit hale gelmektedir.
E protein tozundan ve zararlarından bu kadar bahsedip de doğal protein kaynağını anlatmamak olmaz.
Doğal bir protein kaynağına ihtiyacınız varsa, Evde Yapabileceğiniz Protein Bar yazımıza mutlaka göz atmalısınız.
Protein tozu zararları nelerdir, kullanımı, fiyatı ve çok daha fazlası… Eklemek istediklerinizi bize yazabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileklerimizle…