Yaşamak için yiyenler ve yemek için yaşayanlar söylemi, malum, yaygındır. Tüketilen besinlere dikkat edilmesi ise, asıl önemli olanıdır. Üstelik yalnızca besinlere değil, bunların ne zaman tüketileceğine de özen göstermek şarttır. Özellikle de baklagiller ve meyveler ne denli faydalı olursa olsun, bunlardan akşam saatlerinde kaçınılmalıdır.
Akşamları tüketilen yemeklerin zararı, aslında sanıldığından çok daha fazladır. Şimdi, neler yapılabileceğine şöyle biz göz atalım:
Kilo vermek ve gençleşmek için
Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı, doğru beslenmedir; doğru beslenme de doğru saatlerde gerçekleştirilebilir. Akşam yemeklerinizi 16.00-17.00 arasında yemeniz, sonrasında ise sebze, sebze suyu, çeşitli bitki çayları ile geceyi tamamlamanız önerilir. Bu sayede, yakın zamanda görüleceği üzere, uygulanacak pek çok diyetten daha hızlı bir gelişim sağlanacaktır. Örneğin, bel bölgeniz incelecek, üstelik biyolojik bir gençleşmeye de kavuşabileceksiniz.
Ara öğün uygulaması
Akşam yemeğinizi daha geç vakitlerde, örneğin 19.00-20.00 gibi yemenizin gerekebileceği durumlarda, ara öğünlerden istifade etmelisiniz. Yine her zamanki akşam yemeği saatinizi, yani 16.00-17.00 arasını bir ara öğün olarak değerlendirebilir, kuruyemiş ve avokado gibi yağlı sebze ve meyveler tüketebilirsiniz. Burada amaçlanan şey, kandaki insülini yükseltmekten kaçınmaktır. Öyleyse, söz konusu ara öğünden akşam yemeğine kadar yalnızca su içmenize onay vardır.
Hangi besinlerden uzak durulmalıdır?
Hangi öğün, günün hangi saati olursa olsun, unlu ve şekerli gıdalardan, kızartmalardan, işlenmiş ürünlerden ve alkolden uzun durmalısınız, çünkü hepsi de zararlıdır. Bu besinler bir yana, yetişkin ya da kilo vermesi gerekenlerdenseniz, bazı yararlı besinlerden de akşam saatlerinde uzak durmalısınız. Bunların başında baklagiller gelmektedir; karbonhidrat barındırır ve bu da insülini tetikler. Unutulmamalıdır ki, baklagillerin yalnızca az bir kısmı proteindir, gerisi karbonhidrattır.
Yine süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar da, kilo vermeye çalışanlar için önerilmemektedir. Yoğurt, galaktoz; süt ise, laktoz isimli şekerleri içerir. Ayrıca karbonhidrat da vardır ve her ne kadar şekerli ve unlu gıdalara göre daha tercih edilebilir ise de, kilo vermek istiyorsanız, yaşlanmanın önüne geçme çabasındaysanız, akşam 17.00’den sonra bu gıdalardan kaçınmalısınız.
Meyve kabuklarının soyulması ise çok büyük hatadır; kabuklarıyla ve çiğ tüketmeniz lazımdır. Fakat meyvelerin de yine insülini tetikleyen etkisi sebebiyle akşam saatlerinde tüketilmemesi gereklidir.
Hangi besinler tüketilmelidir?
Bunca uyarıdan sonra, canınız sıkılmış olabilir; belki yiyecek pek çok şeyden mahrum bırakılmış kanısındasınızdır. Oysa durum elbette bu kadar karamsar değil. Peki, sağlıklı beslenme adı altında neler tüketebilirsiniz?
Öncelikle anlaşılmalıdır ki, sebzeler bizler için çok faydalı ve şarttır. Öyleyse, Salata, ızgara sebze, söğüş sebze, sebze çorbası, sebze haşlamaları, kısacası sebzeye dair her şey serbesttir ve sınır da yoktur. Hem, yağsız da olması gerekmemektedir; istenilen ölçüde zeytinyağı katılabilir.
Sos olarak da limon ve elma sirkesi tercih edilmelidir. Diğer bazı soslar zararlı olabileceğinden, söz konusu sirkelerin kullanıldığı sebzeler özgürce yenebilir.
Yine baharatlarda da herhangi bir kısıtlama yoktur. Özellikle de tarçın, her öğünde tüketilebilir.